Dialog som arbetssätt
Dialog är en viktig metod för att påverka bolag. Det gäller såväl proaktiva dialoger i syfte att påverka företagen att förbättra sitt hållbarhetsarbete, som reaktiva dialoger med företag där vi bedömer att företagen inte lever upp till internationella normer och konventioner vi värnar om. Påverkansarbete utför vi dels själva genom direktkontakt med företag, dels genom dialoger tillsammans med andra investerare. Vi deltar även i investerarnätverk och samarbeten med andra kapitalägare, ofta genom internationella samarbeten som till exempel Climate Action 100+ och PRI.
Riktade dialoger
Riktade dialoger är dialoger som förvaltarna driver direkt med bolagen. Dialogerna omfattar olika hållbarhetsfrågor som till exempel krav på ökad transparens och rapportering av hållbarhetsarbete. Det kan även röra specifika frågor kring miljöpåverkan och mänskliga rättigheter, samt arbetsrättsliga frågor. Som aktiva förvaltare har vi löpande kontakt med bolagen vi är investerade i och träffar bolagsledningar samt besöker verksamheten. Under 2019 initierade vi 37 riktade dialoger och våra förvaltade träffade närmare 1 500 företag.
Dialoger tillsammans med andra investerare
Tillsammans med andra investerare deltar vi i gemensamma dialoger med bolag. Att samarbeta innebär en styrka och skickar tydliga signaler till bolagen att vi förväntar oss att frågorna tas på allvar. Utgångspunkten för dessa dialoger är ofta misstänkta eller bekräftade fall av kränkningar av internationella normer och konventioner och fokuserar främst på FN-initiativet Global Compacts principiella områden: mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption. Vi stödjer även dialoger inom ramen för internationella samarbeten och branschinitiativ såsom PRI och FAIRR. Dessa dialoger är ofta inriktade på specifika teman som till exempel palmolja, antibiotika eller klimat.
Investerarnätverk
Vi deltar aktivt i investerarnätverk för att bidra och verka för att kapitalförvaltningsbranschen utvecklar sitt arbete inom hållbarhet. Att delta i nätverk är också viktigt för vårt lärande och vår utveckling inom hållbarhetsområdet, där utvecklingen går fort. Exempel på internationella nätverk vi är med i är IIGCC och FN:s principer för Ansvarsfulla investeringar, PRI.