1. Husmöte - möte med hyresgästerna
Vilka är intresserade av att ombilda? För att genomföra omvandlingen till bostadsrätt krävs att hyresgästerna i minst två tredjedelar av de uthyrda lägenheterna är intresserade. För att ta reda på intresset är det vanligt att några intresserade hyresgäster sammankallar till husmöte.
2. Bilda förening
För att få köpa huset måste hyresgästerna bilda en bostadsrättsförening och registrera denna hos Bolagsverket. Föreningen måste ha minst tre medlemmar och en styrelse med minst tre personer. Namn och stadgar krävs också för att kunna registrera föreningen.
3. Intresseanmälan till fastighetsregistret
När bostadsrättsföreningen är registrerad behövs en intresseanmälan göras till inskrivningsmyndigheten. För att en ombildning ska vara möjlig krävs det att minst två tredjedelar av hyresgästerna skriftligen förklarat sig intresserade av att ombilda fastigheten till bostadsrätt. Intresseanmälan skrivs då in i fastighetsregistret.
4. Erbjudande om köp av fastigheten
En fastighet, för vilken en intresseanmälan finns, får inte överlåtas genom köp eller byte utan att den förening som gjort intresseanmälan har erbjudits att köpa fastigheten (hembud). Hembudsförfarandet administreras av hyresnämnden. Föreningen och fastighetsägaren kan också ingå köpeavtal på sedvanligt sätt utan hembud.
5. Besiktning och värdering av fastigheten
Om hyresvärden visar intresse för ombildning och vill sälja måste en sakkunnig och oberoende värderingsman gör en teknisk besiktning och värdering av fastigheten. Med värderingen som utgångspunkt lämnar fastighetsägaren ett erbjudande till bostadsrättsföreningen. När hyresvärden eller fastighetsägaren lämnat ett erbjudande kan ni påbörja den ekonomiska planen som att beräkna månadskostnaden för lägenheterna.
6. Ekonomisk plan
Innan ett beslut fattas om förvärv av ett hus ska en ekonomisk plan upprättas där till exempel årsavgifter, månadskostnader och finansieringsplaner ingår. Den ekonomiska planen ska innehålla föreningens ekonomi de närmaste åren. Planen fastställs av styrelsen och måste granskas av två utomstående så kallade intygsgivare. Dessa är förordnade av Boverket. Intygsgivarna kontrollerar att planen är hållbar och kalkylerna realistiska.
7. Lån till fastighetsköp
Finansieringslösningar ses över och föreningen beslutar om lån för fastighetsköpet och finansiering av medlemmarnas insatser, som ofta sker vid samma bank.
Mer om lån och erbjudanden till BRF:er.
Mer om bostadslån för medlemmar.
8. Beslut om köp - köpstämma
För att ett köp ska kunna ske måste minst två tredjedelar av hyresgästerna rösta för ett köp av fastigheten vid en särskild föreningsstämma, en så kallad köpstämma som styrelsen kallar till.
9. Överlåtelse
Köpehandlingar (vid hembudsförfarandet endast köpebrev) undertecknas och föreningen tillträder fastigheten. Den ekonomiska planen registreras hos Bolagsverket om det inte gjorts tidigare och medlemmarnas insatser betalas till föreningen.
Mer om överlåtelseavtal - så fungerar det.
10. Upplåtelseavtal - ombildningen är klar
Föreningen tecknar upplåtelseavtal med medlemmarna. Där upplåter föreningen lägenheterna med bostadsrätt till hyresgästerna. Därmed blir hyresgästerna bostadsrättsinnehavare.
Mer om upplåtelseavtal för bostadsrätter.