Filformat

Handelsbanken Global Gateway hjälper dig förenkla, automatisera och effektivisera företagets betalnings- och reskontrahantering.
Två män sitter tillsammans och tittar på en dator

Förenkla, automatisera och effektivisera

Handelsbanken Global Gateway är ditt sätt att kommunicera med banken. Plattformen ger dig möjlighet att förenkla, automatisera och effektivisera företagets betalnings- och reskontrahantering. 

Detta oavsett om ditt företag använder ett globalt standardiserat filformat eller ett lokalt filformat.

Filformatbeskrivningar
Här hittar du filformatbeskrivningar och exempelfiler:
ISO 20022 XMLÖppnas i nytt fönster 
SWIFTÖppnas i nytt fönster 
Övriga/lokala formatÖppnas i nytt fönster

Handelsbanken går över till ISO 20022

Handelsbanken har slutat stödja lokala format för betalningsfiler, såsom LB, KI, UTLI och SISU. I stället ska filformatet pain.001, som är en del av den internationella standarden ISO 20022, användas för samtliga betalningstyper.

Fördelar med ISO 20022

En av de största fördelarna med ISO 20022 är att det är ett standardformat, på väg att få global acceptans. Till exempel används formatet redan för SEPA-betalningar inom eurozonen. ISO 20022 är ett mångsidigt format som kan hantera omfattande innehåll och olika betalningstyper i samma fil. Det ger goda förutsättningar att förmedla all information som kan vara relevant, för såväl avsändare som mottagare av betalningar. Med en hög standardiseringsgrad finns dessutom möjlighet att rationalisera betalningshanteringen i alla led. Till exempel behöver ditt företag inte olika processer för att skapa separata betalningsfiler för löner, lokala betalningar och utlandsbetalningar.

När ditt företag använder filer enligt ISO 20022, står ni väl rustade för framtiden och är redo när den nordiska betalplattformen P27 kommer på plats.

Mer om ISO 20022

Med ISO 20022 kan du skicka och ta emot en större mängd transaktionsinformation på ett strukturerat sätt.

Så skickar du betalningsfiler i rätt format

Skicka betalningsfiler i pain.001

Se filmen för att få reda på hur du går till väga för att skicka filer i det format som behövs för P27. 

Du kan läsa mer om arbetet kring P27 på vår webbplats

P27- Ny nordisk betalplattform

Längd 02:08