Medlåntagare - vad innebär det?

Ibland kan det vara bra att ha en medlåntagare till exempel när du ska köpa din första bostad men det finns några saker man bör ha koll på.

Allt du behöver veta

Ofta en närstående

En medlåntagare är kort och gott en annan person som står med på låneavtalet och delar ansvaret för att betala tillbaka pengarna du lånar. Medlåntagaren är oftast en make/maka, sambo eller annan närstående. Det är även vanligt att föräldrar går in som medlåntagare när unga personer köper sin första bostad, eftersom det kan vara svårt att få ett så stort lån på egen hand som ung.

Hur räknar man?

Långivaren tar både din och medlåntagarens inkomst i beräkningen när de bedömer underlaget för lånet. Tillsammans klarar ni av större lånekostnader för räntor och amortering än vad du skulle göra på egen hand. Då klarar du också av att låna och bära kostnaderna av ett större lånebelopp.

Ansvar

Som medlåntagare är man gemensamt ansvarig för att lånet betalas tillbaka. Vill man avsäga sig det ansvaret behöver en ny person godkännas som medlåntagare. Ett alternativ är om den andra låntagaren har möjlighet att ta över hela lånet själv. Vill ni göra ändringar för lånet ansöker ni om det hos långivaren.

 - Handelsbanken.se
Långivare tar med samtliga låntagare i bedömning för lånet.

Då är det vanligt med medlåntagare - exempel:

  • Du ska köpa din första bostad – att ta sig in på bostadsmarknaden som ung kan vara svårt. Det är därför vanligt att , eller unga, som precis kommit in i arbetsmarknaden behöver ansöka om bolån med en medlåntagare eftersom deras inkomst ännu inte är så stabil eller hög.
  • Medlåntagaren är oftast en förälder eller annan närstående. 

Att tänka på som medlåntagare

  • Som medlåntagare är ni gemensamt betalningsansvariga för lånet. 
  • Medlåntagare som bor ihop och har lån tillsammans brukar vanligtvis fördela ränteavdragen med hälften var. En annan fördelning kan vara aktuell när föräldrar hjälper barn att låna pengar till en bostad. Fördelningen av ränteavdragen justerar ni i deklarationen.
  • Medlåntagaren kan inte avsäga sig ansvaret för lånet hur som helst när skuldebrevet väl är undertecknat. Vill du bli av med ansvaret behöver du hitta en annan medlåntagare eller se till att den andra låntagaren tar på sig hela ansvaret, och det är inte säkert att banken går med på det. 
  • Som medlåntagare kan din möjlighet att ta fler lån påverkas av de gemensamma lånet, då banken räknar på hur mycket lån du har i förhållande till din inkomst.

Frågor och svar

Läs fler relaterade artiklar

partner looking at apartment - Handelsbanken.se

Flytta hemifrån?

Läs om vad som är viktigast att tänka på.

- Handelsbanken.se

Få koll på kontantinsats

Hur mycket behöver man spara?

Ett par har stannat upp med sina cyklar på ett torg, båda tittar på mannens mobiltelefon.

Så fungerar bolån

Bolån steg-för-steg.