Support  - Handelsbanken.se

Betala räkningar och fakturor smidigt

Tre tips för en enklare vardag

Med lite planering och några smarta tjänster får du tid över till annat än att hålla reda på räkningarna.
nummer 1

Du kan betala automatiskt

Det kan vara skönt att räkningarna blir betalda i tid utan att du behöver göra något. Med både Autogiro och e-faktura kan du välja att räkningarna ska dras automatiskt.

Då slipper du oftast onödiga fakturaavgifter och behöver inte tänka på räkningarna om du till exempel är ute och reser.

nummer 2

Det går att skanna in en räkning med mobilen

Med mobilappen kan du smidigt skanna in uppgifterna på dina räkningar med mobilens kamera. Då behöver du inte knappa in långa OCR-nummer.

Det passar extra bra när du får hem någon enstaka räkning som du vill lägga in på en gång. Passa på att samtidigt spara mottagare du betalar till ofta. 

nummer 3

Få översikt över de räkningar du redan betalt

Med e-faktura sparas dina räkningar i 18 månader i internetbanken. På så sätt kan du enkelt gå tillbaka och titta på gamla räkningar på ett och samma ställe, istället för att leta i pappershögar.

Om du ansluter en e-faktura till ett konto du delar med någon annan, så kan alla kontohavare se och hantera e-fakturabetalningar. Det passar bra för till exempel hushållskontot, så kan ni hjälpas åt med räkningarna.

Frågor och svar om betalningar

  • Alla företag erbjuder inte e-faktura eller Autogiro och i de fallen behöver räkningarna registreras manuellt. I internetbanken kan du se vilka företag som erbjuder e-faktura.
  • E-faktura: Då betalas inte e-fakturan och du får ett meddelande i din e-brevlåda om det. Banken gör ett nytt försök att dra pengarna de kommande två bankdagarna.

    Autogiro: Då dras inte pengarna från ditt konto och du får en påminnelse från företaget. Vissa företag gör nya försök att dra pengarna, men inte alla.

  • Ja, du kan stoppa enstaka betalningar. Då kommer företaget att skicka en påminnelse och du kan riskera att få en påminnelseavgift. Betalningen kommer igång automatiskt från och med tillfället efter.
  • Du kan se att du fått en ny e-faktura i appen.

    Det går att skriva ut e-fakturor, om du föredrar att ha vissa räkningar kvar i pappersform.

  • Då tar du kontakt med företaget som har skickat e-fakturan för att rätta det som är fel. Samma sak gäller för Autogiro. Det fungerar alltså på precis samma sätt som om du fått en pappersräkning.

Betala med Autogiro och e-faktura

kalender med pil som pekar utåt autogiro

Autogiro – räkningarna betalas automatiskt

Med Autogiro dras din räkning automatiskt från kontot på rätt dag och skickas till företaget du vill betala till. På så sätt slipper du hålla reda på att lägga in räkningar och olika förfallodagar. Autogiro passar för återkommande räkningar som hyra, försäkringar och prenumerationer.

Du kan se dina autogirobetalningar i internetbanken och mobilappen, innan de dras från kontot. Där kan du också stoppa enstaka betalningar.

Så kommer du igång med Autogiro
Du kan välja att börja betala med Autogiro i internetbanken. Du kan också anmäla dig direkt hos det företag du vill betala till. I så fall gör du anmälan via deras webbplats eller tar kontakt med företaget för att få en blankett.

E-faktura – få dina räkningar digitalt

Med e-faktura får du dina räkningar direkt till internetbanken eller mobilappen istället för hem i brevlådan. Du kan välja om e-fakturorna ska betalas automatiskt eller om du vill godkänna dem själv varje månad. Oavsett vad du väljer behöver du inte knappa in långa OCR-nummer.

Dessutom slipper du oftast onödiga fakturaavgifter när du väljer e-faktura, och sparar både på papper och tid.

Så kommer du igång med e-faktura
I internetbanken ser du vilka företag som erbjuder e-faktura. Där väljer du vilket konto du vill att fakturan ska kopplas till. Har du använt e-faktura tidigare kan du lägga till fler direkt i appen. I appen får du en notis när en ny e-faktura kommit in. 

Avgiftsinformation
Här hittar du information om avgifter på tjänster kopplade till betalkonton.

Avgiftsinformation och ordlista