En ung familj som utanför sitt hus på landet En ung familj som utanför sitt hus på landet

Kapitalförsäkringar

Spara till barnen, din pension eller för framtiden.

Spara långsiktigt i fonder, aktier och andra värdepapper

Förenklat är en kapitalförsäkring ett sparande där du kan handla fonder, aktier och andra värdepapper utan att deklarera för varje affär. Du kan spara till vem du vill och du kan när som helst ta ut sparandet, helt utan avgift. Skatten fungerar så att istället för att betala skatt på varje uttag betalar du en årlig skatt på det totala värdet på din försäkring.

Vi har fyra olika kapitalförsäkringar. De skiljer sig lite beroende på om vad du vill handla med. De är också olika beroende på om du sparar till dig själv eller till någon annan.

Jämför sparformer

3 fördelar 

  • Bestäm i förväg vem som ska få pengarna
  • Välj när och hur pengarna ska betalas ut
  • Få allt skattat och klart vid utbetalning

Vilken kapitalförsäkring passar dig?

Kapitalspar Barn

Spara till barnens framtida studier eller ett startkapital till en bostad. Du sparar till barnet men är själv ägare av försäkringen. Det gör att du har full kontroll när utbetalningen ska börja och hur utbetalningen ska gå till. 

Kapitalspar Pension

Precis som med din pension kan du få ditt sparande utbetalt varje månad. I sparandet ingår ett skydd som gör att de närstående som du valt får pengarna som är kvar om du skulle avlida innan allt är utbetalt.

Kapitalspar Fond

Spara för framtiden med full valfrihet. Du väljer när pengarna ska betalas ut, hela beloppet på en gång eller varje månad.

Du kan också styra vem som ska få pengarna – du själv eller den du vill.

Kapitalspar depå

Vill du kombinera sparande i aktier, fonder och andra typer av värdepapper och samtidigt trygga dina nära har vi Kapitalspar Depå. Din första insättning behöver vara minst 200 000 kronor.


Fondskolan − ISK, KF eller fondkonto?

Vilket konto eller skattemiljö ska du välja när du sparar i fonder? I detta avsnitt av Fondskolan går Rebecca igenom hur de olika kontona fungerar och när ISK, Kapitalförsäkring eller fondkonto kan vara ett alternativ i ditt sparande. 

Tid: 2 min 50 sek

Illustration av en glödlampa

Så här fungerar en kapitalförsäkring


Ett flexibelt sparande

Du kan välja att spara varje månad eller göra separata insättningar. Du bestämmer också hur utbetalningen ska gå till, om sparandet ska betalas ut varje månad eller om hela beloppet ska betalas ut på en gång. Du kan även göra mindre uttag när du vill, helt utan avgifter.

Extra trygghet för dina nära

I alla våra kapitalförsäkringar ingår ett återbetalningsskydd. Det innebär att du kan välja vem som ska få pengarna om du skulle avlida. Det kan vara ett barn, barnbarn, en sambo, en stiftelse eller en förening. I andra sparformer är det arvsordningen som styr. Om du skulle avlida får mottagaren, som kan vara flera, 101 procent av kapitalet.


Skattat och klart vid utbetalning 

I en kapitalförsäkring betalar du ingen kapitalvinstskatt, det gäller även vid fondbyten och försäljning av värdepapper. Du betalar heller ingen fondskatt. Istället betalar du varje år en avkastningsskatt på försäkringens hela värde och på de inbetalningar som du gjort under året. 

Vilken sparform passar?

När passar en kapitalförsäkring? Ska jag välja ISK eller depå?

Jämför ISK, Kapitalförsäkring och depåkonto