Handelsbanken.se

Sparformer

Hur fungerar de olika sparformerna?

Sparkonto

Om du vet att du behöver sparpengarna vid en viss tidpunkt är ett kontosparande tryggt. Du riskerar inte att pengarna sjunker i värde. Våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Investeringssparkonto

Investeringssparkonto (ISK) är avgiftsfritt. Du kan köpa och sälja värdepapper och fonder utan att deklarera för varje enskild affär. Däremot betalar du en schablonskatt på ditt kapital.

Kapitalförsäkring

Med en kapitalförsäkring kan du välja vem som ska få pengarna och hur de ska betalas ut. Köp och sälj utan att deklarera för varje affär. Istället betalar du en schablonskatt på ditt kapital. 

Fonder

Att spara i fonder är ett enkelt sätt att ge pengar en möjlighet att växa. Det är dessutom en sparform som passar de flesta eftersom du själv väljer hur aktiv du vill vara.

Aktier

Att handla med aktier utgör ett alternativ till att låta pengarna ligga på ett sparkonto. Det som attraherar många är möjligheten till högre avkastning.

Vilken sparform passar dig?

 - Handelsbanken.se

Vilken sparform som passar dig beror på flera olika faktorer. Till exempel vilket mål du har med ditt sparande och vilken risk du kan tänka dig. Vill du veta vad skillnaden är mellan investeringssparkonto, kapitalförsäkring och depå? 

1/3

1. Hur sparar du i aktier och fonder?


Du kanske också vill läsa

 - Handelsbanken.se

Så här mycket bör du spara

Ta hjälp av våra enkla tumregler för att planera och komma igång med ditt sparande.

En pappa med sin dotter på en campingplats.

Bästa sättet att spara pengar

Hur sparar man pengar bäst? Läs våra tips och bli inspirerad att komma igång.  

En barnfamilj i en matbutik.

Hur jämställt är ditt sparande? 

Visste du att män och kvinnor sparar olika? Går det här att ändra på? Ska vi försöka?