1. Spara

Spara

Vad drömmer du om att kunna göra?

Med ett sparkapital kan du förverkliga dina drömmar. Det kan vara en resa, en bil, en bostad eller sätta guldkant på din pension. 

Innan du börjar spara till dina drömmar är det viktigt att se till att du klarar av en oförutsedd utgift. Har du råd om diskmaskinen eller kylskåpet går sönder? Med ett buffertsparande på plats är du trygg om något händer. Och om du har barn vill du säkert se till att spara åt dem så att de får en god start på vuxenlivet. 

Oavsett dina sparmål finns vi här för dig.

Logga in och börja buffertsparaÖppnas i nytt fönster

Fem misstag om sparande

Mikael Forssén, chef förmögenhetserbjudanden, Savings & Pension, skriver om sparande på Handelsbanken Marknadsinformation.


3 pengapåsar

Vilka mål har du med ditt sparande?

Klarar du av en oväntad utgift?

Det är bra att spara till en buffert så att du klarar av oförutsedda utgifter. Du kanske måste reparera bilen? Tänk om kylskåpet eller diskmaskinen går sönder. Börja ditt buffertsparande med en stående överföring till ett sparkonto. 

Hur mycket får du i pension?

Det är aldrig för sent att börja spara till pensionen. Att börja spara tidigt har stor betydelse för hur mycket du kan att få ut när du går i pension. När du sparar långsiktigt kan fonder vara ett alternativ. Logga in på Min pension för att se hur mycket du kan förvänta dig att få i pension.

minpension.seÖppnas i nytt fönster  

Sparar du till dina barn?

Ge dina barn en bra start på vuxenlivet. Ju tidigare du startar ditt sparande till barnen desto bättre. Vilket sparalternativ du väljer beror på vad du tycker är viktigt. Vill du styra över när ditt barn ska få sparandet eller ska barnet få bestämma själv över pengarna på 18-årsdagen? Svara på ett par frågor och se vilket alternativ som kan passa bäst.

Har du pengar över för att unna dig något?

Det är också viktigt att kunna unna sig något ibland. Kanske en resa eller en ny bil. Eller vad drömmer du om? Ska du välja Investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring? Eller är du försiktig och vill inte ta några risker? Vilket sätt att spara passar dig? 


Vilken sparform passar dig?

Svara på tre snabba frågor om hur du sparar idag och få tips om vilken sparform som kan passa dig. 

Fråga ett av tre

1. Hur sparar du i aktier och fonder?


Hållbarhet och jämställdhet i sparandet

Jämställdhet är bara en av flera viktiga hållbarhetsfrågor. Vi vill skapa god avkastning på ditt sparande och samtidigt verka för en jämställd och hållbar framtid.

Sparar ni jämställt?

Hur sparar ni i familjen? För ett mer jämlikt sparande är det bra att prata i familjen inte bara om hur mycket ni har råd att spara utan också vilka sparformer ni väljer.

Är din pension jämställd?

Alla gynnas av en jämställd pension. Skillnaden i pension mellan kvinnor och män är stor. Vi ger tips på hur ni kan påverka den och få en mer jämställd pension.

Sparar du hållbart?

Hållbarhet och lönsamhet går hand i hand. Därför är det inte så konstigt att intresset för hållbart sparande fortsätter att öka. Vi erbjuder ett stort utbud av hållbara fonder. 

Tre olika sätt att spara

Spara på konto

Kontosparande passar när du behöver pengarna vid en bestämd tidpunkt, till exempel om du ska spara till en insats för en bostad. Det passar också bra för buffertsparande. Ditt kontosparande omfattas dessutom av den statliga insättningsgarantin.

Spara hållbart i fonder

Ett fondsparande kan vara ett bra komplement till ett kontosparande eftersom det kan ge möjlighet till högre avkastning. Välj mellan att månadsspara och att investera ett engångsbelopp eller varför inte både och? Vi erbjuder ett hållbart fondurval.

Spara i aktier

Handla svenska och utländska aktier till fördelaktigt courtage i appen och i internetbanken. För att handla aktier behöver du ett investeringsparkonto, en depå eller en kapitalförsäkring. Du kan lära dig mer om aktier och att handla aktier i Aktieskolan.


Boka Rådgivning

Ska du spara i fonder, aktier eller på konto? Vill du komma igång med ditt pensionssparande? Om du behöver hjälp med att komma igång med ditt sparande kan du boka ett rådgivningsmöte på ditt kontor eller digitalt.

en kvinna som står upp med en läsplatta i sin hand och ser glad ut

Sparande och risk

Ikon med graf

Beroende på hur länge du kan vara utan pengarna och vilken risk du är beredd att ta väljer du olika sparformer.


Gör det själv i mobilen

Om du enkelt vill komma igång att spara själv kan du använda Sparguiden i mobilen. I appen hittar du också Min ekonomi där du får en översyn över vad du lägger dina pengar på i vardagen. 

Hand som håller i mobil

Min ekonomi

Genom att aktivera tjänsten Min ekonomi i appen får du en bra överblick över dina inkomster och utgifter varje månad, inklusive sparande. Det är också en perfekt förberedelse inför ett rådgivningsmöte.

Sparguiden

Ett enkelt och snabbt verktyg där det i snitt tar tre minuter tills du startat ett fondsparande. 
  1. Börja med att välja spartid
  2. Välj risk tillsammans med en av fyra utvalda och hållbara fonder. 
  3. Välj hur mycket du vill spara. Var pengarna ska dras ifrån, samt vilket konto du vill spara på. Klart!

Fokus Placeringar

För dig som vill vara aktiv i ditt sparande och få tips och inspiration.

Prenumerera på Fokus Placeringar