Kvinna med hopp i blicken Kvinna med hopp i blicken

Investerings­sparkonto (ISK)

 • Frihet – ta ut pengar när du vill
 • Skattefria vinster och utdelningar 
 • Passar aktiva fond- och aktiesparare 

Handla utan att deklarera

I ett Investeringssparkonto (ISK) är vinster och utdelningar är skattefria. (På utländska aktier dras källskatt i det land aktien är noterad). Istället betalar du en schablonskatt som beräknas på värdet på ditt innehav. Men tänk på att du inte kan kvitta vinster mot förluster.

ISK passar dig som är aktiv i ditt sparande och gör många affärer eftersom du slipper deklarera när du handlar värdepapper och fonder. Du kan ha flera ISK och även spara till barn, i deras namn eller i ditt namn.

Som kund med Investeringssparkonto får du tillgång till våra analyser och marknadsinformation med kurser i realtid. 

Öppna ett ISK

Logga in och öppna ett Investeringssparkonto i appen eller i internetbanken. När du har öppnat ditt ISK är det enkelt att börja handla på en gång.

Öppna ISK nuÖppnas i nytt fönster

Ränta på ISK-konto

Se aktuell ränta på likvida medel, det vill säga pengar som finns tillfälligt på ett ISK-konto.


Så funkar Investeringssparkonto (ISK)

Längd 1:06 min
 • Ingen skatt på enskilda försäljningar.
 • Schablonskatten är förtryckt i din deklaration.
 • Inga avdrag för förluster.
 • Investeringssparkontot är avgiftsfritt, du betalar courtage eller andra avgifter för det du väljer att spara i.

Är det fortfarande lönsamt att spara på ISK?

man with phone looking at the app - Handelsbanken.se

Vid årsskiftet 2023 höjdes schablonskatten på ISK. Undrar du vad det innebär för dig? Vår expert Caroline Bragner reder ut de olika sparalternativen och ger tips om hur du kan tänka.

Läs hela artikelnÖppnas i nytt fönster

Fondskolan − ISK, KF eller fondkonto?

Vilket konto eller skattemiljö ska du välja när du sparar i fonder? I detta avsnitt av Fondskolan går Rebecca igenom hur de olika kontona fungerar och när ISK, Kapitalförsäkring eller fondkonto kan vara ett alternativ i ditt sparande. 

Tid: 2 min 50 sek

Hur funkar schablonskatten på ISK?

Schablonskatten fastställs varje år. Enkelt förklarat räknar du fram ett kapitalunderlag baserat på ditt innehav och dina insättningar. På ditt kapitalunderlag räknas det fram en schablonintäkt som uppgår till statslåneräntan plus 1 procent. (som lägst 1,25 procent). Schablonintäkten beskattas sedan med 30 procent.


Frågor och svar

  Kontot omfattas av insättningsgarantin

  Kontot omfattas av insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Du har rätt till ersättning för din sammanlagda kontohållning med högst 1 050 000 kronor.

  Riksgälden kommer att göra ersättningen tillgänglig för dig inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

  Utöver detta belopp kan du få ersättning med högst 5 miljoner kronor för insatta pengar som hänför sig till särskilt angivna händelser, till exempel försäljning av privatbostad, upphörande av anställning, arv eller försäkringsersättning.

  Ovanstående gäller från och med 1 januari 2021.

  Depå omfattas av investerarskyddet

  Finansiella instrument på depå omfattas av investerarskyddet. Varje kund har rätt till särskild ersättning om högst 250 000 kronor om denne i händelse av Handelsbankens konkurs inte skulle få ut sina finansiella instrument hos banken. Nämnda ersättning kan även innefatta medel som Handelsbanken tagit emot med redovisningsskyldighet. Kund som vill ha ersättning ska senast ett år från dagen för konkursbeslutet framställa krav till Riksgälden, som efter prövning betalar ut ersättning.