1. Privat
 2. /
 3. Spara
 4. /
 5. Sparformer
 6. /
 7. Investeringssparkonto

Investerings­sparkonto

Investerings­sparkonto (ISK) passar dig som gör många köp och sälj och vill slippa deklarera för varje enskild affär.
Ung man blickar framåt och ser drömmande ut

Vad är ett Investeringssparkonto?

Investeringssparkonto (ISK) är en sparform där du kan köpa och sälja värdepapper utan att behöva deklarera för dina affärer. Vinster och utdelningar är skattefria. Istället betalar du en schablonskatt som beräknas på värdet på ditt ISK. ISK passar dig som är aktiv i ditt sparande och gör många affärer eftersom du slipper deklarera. 

När passar Investeringssparkonto mindre bra?

Investeringssparkonto är mindre lämpligt om du bara sparar på konto eller till exempel i räntefonder eftersom schablonskatten kan bli högre än avkastningen. Därför ska du inte heller ha för mycket likvida medel stående på ditt ISK. 

Hur öppnar jag ett Investeringssparkonto?

Du kan  öppna ett ISK i mobilappen, på ditt bankkontor eller logga in i internetbanken. När du har satt in pengar på ditt ISK kan du börja handla.

 • Köp och sälj utan att deklarera för varje enskild affär
 • ISK är avgiftsfritt och du kan ta ut dina pengar när du vill
 • Du får tillgång till olika verktyg som hjälper dig i ditt sparande

Så här fungerar Investerings­sparkonto

Köp och sälj utan krångel med deklarationen 
Du köper och säljer fonder, aktier och andra värdepapper hur ofta du vill utan att det blir skatt på vinsterna du gör vid varje försäljning. Du behöver inte heller redovisa varje vinst eller förlust i deklarationen. Istället betalar du en schablonskatt, den beräknas på en schablonintäkt som är förifylld i deklarationen. 

Avgiftsfritt och lätt att komma åt pengarna
Investeringssparkontot är avgiftsfritt men du betalar förvaltningsavgifter för fonder och courtage som vanligt. Du kan ta ut dina pengar när du sålt dina fonder, aktier och andra värdepapper.

Dagsfärska analyser och börsnyheter i mobilappen 
När du har ett Investeringssparkonto och loggar in på internetbanken eller mobilappen får du tillgång till analyser och börskurser i realtid. Läs mer

Vill du lägga till förmånstagare?
Om du vill ha möjlighet att bestämma vem ska ärva sparkapitalet kan Kapitalförsäkring vara ett alternativ.

Film "Så fungerar Investeringssparkonto"

Längd 1:06 min

Frågor och svar

  Kontot omfattas av insättningsgarantin

  Kontot omfattas av insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Du har rätt till ersättning för din sammanlagda kontohållning med högst 1 050 000 kronor.

  Riksgälden kommer att göra ersättningen tillgänglig för dig inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

  Utöver detta belopp kan du få ersättning med högst 5 miljoner kronor för insatta pengar som hänför sig till särskilt angivna händelser, till exempel försäljning av privatbostad, upphörande av anställning, arv eller försäkringsersättning.

  Ovanstående gäller från och med 1 januari 2021.

  Depå omfattas av investerarskyddet

  Finansiella instrument på depå omfattas av investerarskyddet. Varje kund har rätt till särskild ersättning om högst 250 000 kronor om denne i händelse av Handelsbankens konkurs inte skulle få ut sina finansiella instrument hos banken. Nämnda ersättning kan även innefatta medel som Handelsbanken tagit emot med redovisningsskyldighet. Kund som vill ha ersättning ska senast ett år från dagen för konkursbeslutet framställa krav till Riksgälden, som efter prövning betalar ut ersättning.