En pappa leker med sin bebisdotter i barnkammaren

Livförsäkring

En livförsäkring ger trygghet för dina nära och kära

När behövs en livförsäkring?

Det som avgör om du behöver en livförsäkring är dels hur din familj skulle klara sig ekonomiskt om du dör - och vilka andra livförsäkringar du redan har. För dig som lever tillsammans med någon annan, eller äger din bostad, behövs ofta en livförsäkring för att familjen ska ha råd att bo kvar om det värsta inträffar.    

Du kan själv bestämma vem som ska få pengarna

Genom att välja förmånstagare i din försäkring styr du själv vem som får pengarna. Du kan exempelvis välja att en sambo (som annars inte ärver dig med vanliga arvsrätt) ska få pengarna efter dig. För dig som har barn från tidigare förhållande kan det också vara viktigt att aktivt välja förmånstagare. Prata med oss om du är osäker.  

3 situationer när livförsäkring kan passa

  • Om du har en familj. För att ge din partner, barn eller någon annan du bryr dig om ekonomisk trygghet. 
  • Om du har bolån. För att lösa hela eller delar av ett bolån, så att familjen har råd att bo kvar. 
  • För att täcka kostnader efter dödsfall. Exempelvis begravning, privata skulder och andra utgifter.

Hur stort försäkringsbelopp ska jag välja?

father with child sitting in the living room- Handelsbanken.se

Här är några tumregler

  • Försäkra halva kreditbeloppet för gemensamma lån med
  • Komplettera med en individuell livförsäkring motsvarande 1,5 gånger din årslön före skatt, samt vid behov den andel av bolånet som överstiger det som täcks av Bolåneskydd. 
  • För den som har minderåriga barn är en tumregel att lägga till 500 000 kr per barn i försäkringsbelopp.

Skaffa Handelsbankens livförsäkring

Behöver du mer hjälp? 

För att köpa en livförsäkring kan du kontakta ditt bankkontor. Vi hjälper dig att ta fram en försäkring som passar din livssituation och att välja rätt belopp på försäkringen.

Kom igång direkt!

Om du redan bestämt dig och vet vilket försäkringsbelopp du behöver, kan du ringa oss direkt. Vi finns tillgängliga dygnet runt.  

Support  - Handelsbanken.se

Ansvarsbegränsning

Syftet med innehållet på denna sida är att ge dig allmän information. Det är inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. För ett bra beslut bör du prata med en rådgivare samt utgå från din egen erfarenhet.

Få hjälp att välja livförsäkringsbelopp

Hur ska jag tänka när jag väljer försäkringsbelopp? En fråga som många ställer sig. Här får du hjälp att räkna. Ta fram miniräknare eller papper och penna och följ kontrollfrågorna. Blir det krångligt? Hör av dig till oss.

1. Vilken livssituation stämmer bäst för dig?


Få hjälp med livförsäkring eller juridik!

En bar

Välj rätt livförsäkring för dig och din familj

Många väljer att skaffa en livförsäkring för att ge familjen ekonomiskt skydd så att anhöriga inte ska drabbas så hårt vid dödsfall. Men hur hög livförsäkring behövs?

En mamma håller sitt lilla barn i famnen

Kostnadsfri juridisk hjälp via Lexly

Vid stora viktiga händelser i livet är det bra att se över familjejuridiken. Som bolånekund får du kostnadsfri juridisk behovsanalys och avgiftsfria eller rabatterade avtal.

Frågor och svar

Läs också

En barnfamilj är i sin trädgård på sommaren

Tryggare bolån för dig och familjen

Bolåneskydd består av Bolåneskydd Liv respektive Bolåneskydd Inkomst som kan hjälpa dig att betala bolånet om livet plötsligt förändras. Välj om du vill teckna båda försäkringarna eller bara en av dem.

Läs mer om bolåneskydd