Marknadskommentar

Våra experter om börsen och om börsutvecklingen

Hur kan jag tänka runt mitt sparande?

Mikael Forssén, Chef Förmögenhetserbjudanden delar med sig av några tips om hur du kan tänka kring placeringar, placeringsstrategi och risk oavsett stämningsläge på börsen.

Tre tumregler för sparande

  1. Tänk långsiktigt. Att spara i aktier över tid är mindre riskfyllt än man kan tro. Den som sparat i 10 år eller mer de senaste hundra åren har i princip alltid fått en positiv avkastning oavsett vilken sparperiod vi tittar på.
  2. Välj en risknivå som passar dig och sprid riskerna. Ta reda på vilken risknivå som du är bekväm med och håll fast vid den i såväl upp- som nedgångar. Fördela sparandet mellan olika marknader och typer av placeringar. En god riskspridning kommer aldrig att skydda dig helt mot nedgångar, men däremot minska risken för att du utsätts för ett kraftigt fall som blir svårt eller tar lång tid att ta tillbaka.
  3. Månadsspara och försök undvika att ta pauser från detta. Det är lätt att göra misstaget att sluta spara därför att du tycker att börsen har stigit (eller fallit) för mycket. Erfarenheten visar att den typen av beslut ofta blir felaktiga. Det enklaste sättet att månadsspara är genom att sätta upp en stående överföring. Då glömmer du aldrig att spara.
En kvinna arbetar vid sin dator

Följ händelseutvecklingen

Följ marknaderna i vår marknadsinformation. Här hittar du alltid aktuella kommentarer och analyser. Som inloggad depå- eller ISK-kund har du tillgång till realtidsinformation.

Hur påverkas mitt sparande?