Ett skrattande par sitter på ett golv i deras nya hus.

Gemensamt sparkonto

Vad är ett gemensamt sparkonto och hur fungerar det?

Med ett gemensamt sparkonto kan du spara tillsammans med andra mot gemensamma drömmar och mål. Som att spara till en gemensam bostad tillsammans med din partner, till en härlig fest med vännerna eller till en efterlängtad resa med familjen.

Hos Handelsbanken kan ni vara upp till fem personer som sparar på ett och samma konto. Ni väljer hur mycket eller hur lite som sparas, ni kan sätta in engångsbelopp eller skapa månadssparande. Och dessutom blir det ränta på pengarna.

Öppna gemensamt sparkonto – så gör du

Kund hos oss?

 1. Logga in med BankID i internetbanken och gå till Konton och kort.
 2. Klicka på öppna nytt konto, välj sedan gemensamt konto.
 3. Välj vilken typ av sparkonto ni vill öpnna, med eller utan bindningstid.
 4. Lägg till medkontohavare, max fem totalt.
 5. Samtliga medkontohavare godkänner kontot. 
 6. Klart!

Inte kund hos oss?

För att bli medkontohavare krävs att du är ansluten till Handelsbankens internetbank samt är myndig. Vi hjälper dig gärna.

Gemensamt sparkonto med bra sparränta

Vi har sparkonton med eller utan bindningstid. Vill ni kunna ta ut pengar från kontot, utan avgifter, kan Sparkonto utan bindningstid vara ett alternativ. Här räknas även sparräntan från första kronan. Binder ni pengarna under en längre period får ni också möjlighet till bättre sparränta, då kan Framtidskonto vara ett alternativ.

Följande sparkonton kan vara gemensamma:

 • – fria uttag med rörlig ränta.
 • – rörlig ränta med minst ett års spartid (max 10 år).

För vem passar ett gemensamt sparkonto?

En familj som står framför en dator.

Ett gemensamt sparkonto passar alla som vill spara tillsammans med andra mot gemensamma drömmar och mål. Som att spara till en härlig resa med familjen eller en stor fest med vännerna.

Kontot passar även för att spara till en trygg buffert om något plötsligt händer och ni får oförutsedda utgifter, som att bilen går sönder eller en vattenläcka i huset.

Om ni vet att ni behöver pengarna vid en viss tidpunkt är ett kontosparande tryggt och ni riskerar inte att pengarna sjunker i värde.

Gemensamt sparkonto med sambo eller partner?

Ett par står vid spisen och lagar mat tillsammans.

Att öppna ett sparkonto tillsammans med sin partner när man gift sig eller blir sambos är vanligt. För att kunna spara till en gemensam bostad, en renovering eller kanske ett bröllop. 

Hur mycket som är rimligt att spara beror på hur er ekonomiska situation ser ut, vad ni sparar till och hur länge. Annat som kan påverka är löneskillnader. Ska ni till exempel spara lika mycket?

Det här med gemensam och jämställd ekonomi kan ibland kännas knepigt, huvudsaken är att alla är överens med det belopp som sparas på det gemensamma sparkontot. 

Fördelar med ett gemensamt sparkonto

 • Det är roligare att spara tillsammans. Att sätta upp gemensamma sparmål och spara tillsammans mot en dröm som en härlig fest eller en resa är svårslaget.
 • Det är enklare att spara tillsammans. Med ett gemensamt sparmål motiverar och stöttar ni varandra. Det blir också tryggare att vara flera. 
 • Sparmålet går snabbare att nå tillsammans. När flera månadssparar på ett och samma sparkonto så växer sparandet snabbare än om ni hade sparat var för sig. 
 • Ett sparande på konto är ett sparande med låg risk. Det är tryggt och det finns ingen risk att pengarna sjunker i värde. Våra konton omfattas av den  .

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

Trädkronor.

Hur snabbt kan ditt sparande växa?

Det bästa sparandet är det som blir av. Räkna på vad du vill spara − och hur mycket det skulle kunna bli över tid.

En familj framför en rödmålad stuga.kortförmåner _handelsbanken.se

Månadsspara

Skapa en buffert eller spara till en resa? Det finns många bra anledningar att börja månadsspara. Här hittar du våra bästa tips.

En pappa badar tillsammans med sin bebis i en pool.

Spara till barn

Ge barnet en bra start på vuxenlivet genom att starta ett sparande. Ju tidigare du börjar spara desto bättre. Vi hjälper dig att komma igång.

Andra sparkonton

Bunden placering

Bunden placering är ett fasträntekonto där du binder pengarna under en viss tid. Passar när du vill placera på längre sikt som till en kontantinsats.

Placeringskonto privat

Med ett Placeringskonto kan du spara 10 000 kronor eller mer till en fast ränta. Pengarna är bundna i tre månader till den ränta du fick när du öppnade kontot.

Framtidskonto

Med ett Framtidskonto får du rörlig ränta och du kan välja spartid mellan 1 och 10 år. Du får samma ränta oavsett val.

Få hjälp att välja sparkonto

 - Handelsbanken.se

Tycker du att det är svårt att välja rätt sparkonto? Du som är kund i Handelsbanken kan boka in ett möte där vi gör en personlig behovsanalys och tillsammans går igenom din ekonomi och hittar de bästa sparlösningarna för dig.