18 år och äldre

Dagen du fyller 18 år får du kontroll över dina pengar.
- Handelsbanken.se

Nu öppnar sig nya möjligheter

Det är mycket som händer när du fyller 18 år, det öppnar sig nya möjligheter men det är också ett steg mot att bli vuxen och ta mer ansvar för din ekonomi. Funderar du till exempel på att flytta hemifrån? Vet du hur du betalar en räkning? Här hittar du information och svar på frågor som du kan tänkas ha.

- Handelsbanken.se

Vad händer med konton och banktjänster?

 • Från det att du fyller 18 år är det bara du som kan se och hantera dina konton eller annat sparande.
 • En fullmakt gör det möjligt för dina föräldrar eller någon annan du litar på att komma åt dina konton. Det är praktiskt om du till exempel ska ut och resa. 
 • Du får tillgång till alla tjänster i internetbanken och mobilappen utan några begränsningar.
 • Ditt Allkonto Ung omvandlas till ett Allkonto.

Börjat jobba 

Om du har börjat jobba behöver du till exempel ett lönekonto för dina betalningar och överföringar, med ett Bankkort Mastercard till. Dessutom kan det vara bra att komma igång med ett sparande som passar dig, lite varje månad blir mycket sen!  

Flytta hemifrån 

Det finns många olika boendeformer. När man ska flytta till sin första bostad kan det vara svårt att veta vilken typ som passar bäst. På Ung privatekonomis webbplats kan du läsa mer om vad det innebär att bo i hyresrätt och bostadsrätt.

Ung privatekonomi Öppnas i nytt fönster

Spara till buffert

En buffert är sparade pengar som är tillgängliga för att kunna användas när något oförutsett händer. Om du sätter undan två månaders utgifter till en buffert kan du känna dig trygg med att om något dyker upp så kan du lösa det.

Köpa egen bostad

Amortering, räntebindningstider, lånelöfte – när det är dags för dig att köpa din första egna bostad hjälper vi dig med ett lånelöfte och att reda ut begreppen. 

Börjat plugga

Du som studerar får hjälp att hålla koll på din ekonomi med våra vanligaste tjänster, utan att behöva betala några avgifter.

Betala dina räkningar

Det kan vara skönt att räkningarna blir betalda i tid utan att du behöver göra något. Med lite planering och några smarta tjänster får du tid över till annat än att hålla reda på räkningarna.

Mobilapp och internetbank

 • Mobilt BankID 
  Med Mobilt BankID kan du logga in på olika myndigheter och företag. Och på Handelsbanken så klart!
 • Swish
  Överför pengar direkt med Swish. Skicka en rolig bildhälsning, eller skaffa en egen QR-kod för att ta emot pengar.
 • Mobilapp
  Med vår mobilapp kan du göra alla vanliga bankärenden, exempelvis betala räkningar, överföra pengar eller starta ett fondspar. 
 • Internetbank
  I internetbanken kan du utföra de flesta bankärenden du kan tänkas behöva. Välj själv om du vill logga in med kortläsare eller Mobilt BankID.

Mer i mobilappen

Min ekonomi 

I appen hittar du tjänsten Min ekonomi som hjälper dig att få en samlad bild av dina utgifter, inkomster och sparande:
 • Automatisk kategorisering av inkomster och utgifter.
 • Överblick över hur dina utgifter fördelas.
 • Skapa egna kategorier i form av taggar.

Sparguiden 

Vill du få hjälp att komma igång med ditt sparande? Sparguiden hjälper dig att komma igång på ett par minuter:
 1. Välj under hur lång tid du vill spara.
 2. Välj vilken risk som passar dig.
 3. Välj hur mycket du vill spara.

Viktigt om säkerhet

Tänk på att Mobilt BankID är en ID-handling och att du aldrig ska låna ut det till någon annan, eller logga in på någon annans begäran. När du fyllt 18 år kan ett Mobilt BankID användas exempelvis till att göra låneansökan. Det är därför extra viktigt att du nu är rädd om ditt BankID.

Lär dig spara i fonder

-

Vad är en fond? Vilka olika sorters fonder finns det och vad skiljer dem åt? Vad bör du tänka på innan du börjar spara i fonder? I Fondskolan får du svar många frågor om fonder och fondsparande.

Bankkort Mastercard

Ett Mastercard utan avgift

Du får ett avgiftsfritt Bankkort Mastercard när du är mellan 18-26 och får CSN insatt på ditt konto. Det är ett helt vanligt kort som fungerar överallt. Du får enkelt översikt över kortet i vår app och på vår internetbank.

Förmåner och erbjudanden  

Du får ta del av en mängd förmåner och erbjudanden. Förutom alla fasta erbjudanden får du också ta del av aktuella erbjudanden. Det inkluderar exempelvis rabatter på resor, inredning och mode. Vi uppdaterar våra förmåner och erbjudanden hela tiden.

Logga in Förmåner och erbjudanden Öppnas i nytt fönster

Kompletterande reseförsäkring   

När du har ett Bankkort Mastercard får du en kompletterande reseförsäkring, där bland annat avbeställningsskydd ingår om resan är betald med kortet.

Mer information om den kompletterande reseförsäkringen hittar du hos vårt försäkringsbolag Zurich.

Zurich försäkringsbolag - Bankkort Öppnas i nytt fönster

Viktigt om säkerhet

BankID och bedrägerier

Tänk på att ett Mobilt BankID och inloggningskortet på samma sätt som ett pass är en id-handling. Kort och koder är också värdehandlingar som ska skyddas. Kontakta oss direkt om du förlorat ditt inloggningskort, tappat din telefon med Mobilt BankID eller misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeri. Banken ringer aldrig upp och ber dig identifiera dig med BankID. Inloggning i internetbanken ska alltid ske på ditt eget initiativ. 

Säkerhet

Penningtvätt och penningmålvakter

Det blir vanligare att kriminella försöker rekrytera unga för att tvätta pengar som kommer från brott. Du kan luras, lockas eller tvingas att låna ut dina bankkonton, till exempel genom att swisha vidare pengar Detta gör dig till en penningmålvakt. Du hittar mer information om penningtvätt på Polisens webbplats. 

Polisen.se Öppnas i nytt fönster

Läs också

Kvinna stoppar nya kort handelsbanken i terminalen

Öppna och stäng ditt kort

Du kan stänga ditt kort för köp på internet och i utlandet när du inte använder det. Du stänger och öppnar ditt kort i mobilen eller internetbanken. Ändringen slår igenom direkt. 
Logga in och öppna eller stäng kort Öppnas i nytt fönster