1. Privat
  2. /
  3. Spara
  4. /
  5. Sparformer
  6. /
  7. Jämför sparformer

Jämför sparformer

Vilken sparform du ska välja beror på hur just ditt behov ser ut.
Kvinna och man sitter i kök

Om du vill spara till barn kan Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalspar Barn passa. Till ditt pensionssparande kan du välja Kapitalspar Pension eller ISK.
Investeringssparkonto Kapitalförsäkring Depåkonto
Avgiftsfritt
Spara i fonder
Spara i aktier och andra värdepapper
Välj själv hur pengarna ska betalas ut
Deklaration Ingen deklaration för enskilda köp och försäljningar. Ingen deklaration för enskilda köp och försäljningar. Du deklarerar för enskilda köp och försäljningar.
Vem får pengarna om du avlider? I första hand maka/make, barn och deras barn. I andra hand föräldrar, syskon och syskon­barn. Du bestämmer själv I första hand maka/make, barn och deras barn. I andra hand föräldrar, syskon och syskon­barn.
Läs mer

Investeringssparkonto

Kapitalförsäkringar Depåkonto

Ska jag välja en kapitalförsäkring eller ett Investerings­sparkonto?

kvinna funderar

Hur gör man för att välja rätt mellan kapitalförsäkring och Investeringssparkonto?

Om du undrar över vilken typ av sparande du ska välja så är du inte ensam. Det enklaste svaret är att det beror på vilka behov och mål just du har med ditt sparande.

— En familj idag kan se väldigt olika ut. Om du till exempel har barn från ett tidigare förhållande och är sambo kan du ha nytta av att själv kunna styra vem som får pengarna och då kan en kapitalförsäkring vara det bättre valet.

Du betalar visserligen en avgift per år för en kapitalförsäkring men å andra sidan får du fördelar som ett Investeringssparkonto inte har. Du har möjlighet att välja hur kapitalet ska betalas ut (utbetalningsplan) och vem som ska få pengarna (förmånstagare).

Om du inte har behov av några försäkringsmoment så kan ett Investeringssparkonto, som är avgiftsfritt, passa bättre.

Tips för att välja mellan kapitalförsäkring och Investeringssparkonto:

  1. Fundera på vad du har för mål med sparandet. Är det ett sparande till din pension är en kapitalförsäkring bra eftersom du kan ha en utbetalningsplan. Men om det är sparande till en ny bostad, en resa eller bara ett långsiktigt sparande passar ett Investeringssparkonto alldeles utmärkt.
  2. Tänk igenom vad vill du spara i. Fonder, aktier eller något annat? Du kan ha det mesta i ett Investeringssparkonto medan det varierar mellan olika kapitalförsäkringar.
  3. Tänk på att det allra viktigaste är att komma igång med sparandet. Du kan ta ut dina pengar när du sålt dina fonder, aktier och andra värdepapper. Både från ett Investeringssparkonto och de flesta kapitalförsäkringar.