Pappa som mäter sitt barn

Spara till barn

Ge ditt barn en bra start i livet

Att komma igång tidigt med ett barnsparande kan göra stor skillnad. Hos oss får du hjälp och rådgivning på vägen − oavsett när du börjar eller vilken sparform du väljer. Om du har möjlighet spara gärna minst halva barnbidraget, gärna hela, till barnets första bostad.

Kom igång med barnsparandet

siffran 1 ikon_130_1_.png

Räkna på sparande

Räkna på hur mycket ditt barns sparande kan öka över tid med hjälp av vår , eller svara på några enkla frågor och få förslag i formuläret längre ner på sidan under Tips vid barnspar.
siffran 2

Välj sparform

Det finns flera olika alternativ för dig som vill börja spara till barn. Läs gärna mer om skillnaderna mellan de olika sparformerna nedan.
siffran 3

Öppna sparande

Bestäm hur mycket du vill spara och logga in för att öppna ett sparande direkt.

3 sparformer som passar för barnspar

Family in a living room Handelsbaken.se

Fondspara i ISK

På ett Investeringssparkonto kan du spara i ditt eller barnets namn. Sparar du i ditt eget bestämmer du när barnet får tillgång till pengarna. Sparar du i barnets namn får barnet tillgång till pengarna på 18-årsdagen.

 • Spara i fonder och andra värdepapper.

 • Skattat och klart. Du slipper deklarera.

 • Investeringssparkonto är avgiftsfritt.

Spara på sparkonto

Om du vill komma igång med ett sparande direkt kan ett första steg vara att öppna ett separat sparkonto för barnet. Det kan du göra snabbt och enkelt helt riskfritt. Ett sparkonto innebär:

 • Tryggt och kortsiktigt sparande.

 • Pengarna är tillgängliga.

 • Inga avgifter.

Fondspara i Kapitalspar Barn

När du sparar till ditt barn i Kapitalspar Barn styr du helt och hållet över när utbetalningen ska påbörjas och hur sparandet ska betalas ut. Här är några andra saker som kan vara bra att veta:

 • Sparandet placeras i fonder.

 • Skattat och klart. Du slipper deklarera.

 • Du betalar kapitalavgift och årsavgift.

Spara i ditt eget eller barnets namn?

Spara i eget namn

När du sparar pengar i ditt eget namn så tillhör pengarna juridiskt sett dig, det innebär att du har full kontroll över när och hur pengarna betalas ut. I händelse av dödsfall, skilsmässa eller konkurs betalas inga pengar automatiskt ut till barnet.

Spara i barnets namn

Sparande i barnets eget namn förvaltas av barnets förmyndare fram till 18 års ålder, därefter bestämmer barnet själv över pengarna. Juridiskt sett tillhör pengarna barnet, och är skyddade i händelse av dödsfall, skilsmässa eller utmätning.

Båda föräldrarna eller förmyndarna behöver skriva under ett avtal när sparandet öppnas. Om sparandet överstiger 8 basbelopp i barnets namn måste en överförmyndare kopplas in.

Juridisk rådgivning

Är du kund hos kan du få hjälp med juridiska avtal kring sparande via vår samarbetspartner Lexly.

Tips vid barnspar

Svara på två frågor och få tips om hur du kan tänka när du sparar till barn, vilken sparform som passar dig bäst. 

Fråga 1 av 2

1. Hur ska barnet få tillgång till sparandet?


Frågor och svar om att spara till barn

 • Om du har möjlighet spara gärna minst halva barnbidraget, gärna hela, till barnets första bostad.
 • Ju längre sparhorisont du har desto större risk kan du ta för att få möjlighet till bättre avkastning. Därför har till exempel Auto 50 Criteria hög risk på 2 års sikt men lägre risk om du sparar mer än tio år. 

  Våra Auto Criteria-fonder finns i olika risknivåer. 25, 50, 75 och 100. 25 har ca 25 procent investerat i aktiemarknaden och 100 investerar hela kapitalet i aktier. Alla våra fonder är hållbara.

 • Du kan antingen spara i ISK i eget namn där du säljer av placeringar och för över pengar till barnet när det är dags. Eller så sparar du i en  kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare: En Kapitalspar Barn, som du själv äger och där du kan välja när och hur automatiska utbetalningar av kapitalet ska ske.

 • Om du väljer att öppna ett Investeringssparkonto i barnets namn får det automatiskt tillgång till sparandet på 18-års dagen. Det gäller också om du sparar på ett vanligt bankkonto i barnets namn.
 • Genom att öppna Investeringssparkontot i barnets namn är det barnets egendom. I Kapitalspar Barn anger du barnet som förmånstagare. Om Investeringssparkontot står i ditt namn måste det registreras som enskild egendom för att skydda det vid en eventuell bodelning. Om du vill vara säker på att ISK eller bankkontot ska tillfalla ett barn måste du skriva in det i ett testamente.
 • Till Investeringssparkontot hör ett bankkonto. Du hittar det anslutna kontonumret när du går in på ISK-depån. När pengarna finns på det anslutna kontot kan de användas till att köpa nya fondandelar. Tänk på att inte ha för mycket kontanter stående på kontot.
 • Ja, om du önskar att spara i ett Investeringssparkonto eller fondsparande i barnets namn kan du öppna ett sådant sparande i internetbanken. Det krävs att du har fått en fullmakt för det typ av sparande du önskar att öppna från barnets andra vårdnadshavare. Fullmakter hanteras under Min Profil i internetbanken.

 • Hållbarhet är en förutsättning för långsiktig lönsamhet. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med hållbarhet inom fondförvaltningen i Handelsbanken.

Mer om familjeliv och sparande

kortförmåner - Handelsbanken.sekortförmåner _handelsbanken.se

Börja månadsspara

Skapa en buffert eller spara till en resa? Det finns bra anledningar att börja månadsspara. Läs våra bästa tips.

Support - Handelsbanken.se

Jämställd ekonomi

Är det viktigast vem som städar? Eller är det i plånboken den riktiga jämställdheten visar sig? 

 family Handelsbaken.se

Nybliven förälder?

Få tips om hur ni kan göra med exempelvis barnsparande och föräldraledighet.