Mamma och barn i barnvagn

Spara i fonder

Att spara i fonder är ett enkelt sätt att ge pengar en möjlighet att växa. Det är dessutom en sparform som passar de flesta eftersom du själv väljer hur aktiv du vill vara. Ett månadssparande kan sköta sig själv och sprider risken – medan ett aktivt sparande kräver lite mer engagemang och kunskap.
 

Om risk: Historisk utveckling är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik.

Varför spara i fonder?

Att investera i fonder har visat sig lönsamt över tid. Vilken typ av fond du väljer är en smaksak, och beror bland annat på vilken risk du är villig att ta. Här är tre fördelar med att investera i fonder.
 1. Pengarna jobbar åt dig
  Fonders värdeökning kallas avkastning. Och du får inte bara avkastning på fonden, utan även avkastning på avkastningen (ränta-på-ränta-effekten). Detta gör att även små summor kan växa sig stora över tid.
 2. Det är enkelt att fondspara
  Fondsparande är enkelt och du bestämmer själv hur mycket du vill spara – det viktiga är att du kommer igång. Ett kan skötas automatiskt och du slipper tänka på hur du ska kombinera aktier och räntor, transaktionskostnader, köp- och säljprocesser. Det tar fondförvaltaren hand om och för det betalar du en avgift. 
 3. Du sprider risken
  Eftersom en fond placerar i många olika innehav och marknader så sprids riskerna. Genom månadssparande minskar risken jämfört med en engångsinsättning eftersom du sprider ut dina fondköp och slipper oroa dig över börsens svängningar. När börsen går ner får du fler fondandelar för samma summa som sedan ökar i värde när börsen stiger.

Hur mycket kan ditt sparande växa?

Det bästa sparandet är det som blir av. 

Räkna på vad du vill spara i fonder − och hur mycket det skulle kunna bli över tid.

Så kommer du igång med ditt fondsparande

nummer 1

Öppna ett konto

Du kan spara direkt på ett fondkonto eller på ett . Om du sparar på ett ISK behöver du inte deklarera och skatta för dina affärer, istället betalar du en schablonskatt. 
nummer 2

Välj fonder

Hos oss kan du handla fonder i appen eller internetbanken. Vi har ett stort utbud av fonder att välja bland. Utgå från vilken risknivå och sparhorisont du har. Du kan välja fonder själv eller så testar du vår sparkalkylator där du får ett färdigt förslag. 

nummer 3

Starta månadssparande

Det enklaste sättet att komma igång att spara i fonder är att starta ett månadssparande. Då väljer du ett belopp som automatiskt investeras varje månad. 

Ta chansen att lära dig mer om fonder

Tid: 2 min 47 sek

Varför spara i fonder?

Är du intresserad av att spara i fonder men tycker att det är en riktig djungel? Vår expert Rebecca Jansson guidar dig till hur du kommer igång. Välkommen till fondskolan med Rebecca.

Impactinvesteringar

Läs mer om impactinvesteringar

Impactinvesteringar, eller så kallade påverkansinvesteringar, har som mål att dels skapa positiv förändring för samhället, miljön och klimatet, och samtidigt generera långsiktig finansiell avkastning. 

Handelsbanken.se

Ny impactfond: Handelsbanken Global Impact

Handelsbanken.se

En fond med mål att bidra till positiv förändring

Handelsbanken Global Impact är en aktivt förvaltad aktiefond. Fondens målsättning är att skapa god avkastning genom investeringar i de mest lovande bolagen som arbetar för att skapa positiv mätbar skillnad för samhället, miljön och klimatet - i linje med Globala målen i Agenda 2030.

Nyfiken på att veta mer? 

Mer om att spara i fonder

Support - Handelsbanken.se

Boka rådgivning 

 • Träffas online eller fysiskt
 • Få personlig behovsanalys
 • Få hjälp att starta fondspar
kortförmåner - Handelsbanken.sekortförmåner _handelsbanken.se

Månadsspara i fonder

 • Spara varje månad
 • Investera långsiktigt
 • Sprid riskerna
- Handelsbanken.se

Samla dina fonder hos oss

 • Bättre koll

 • Smidig hantering

 • Ett årsbesked

Frågor och svar

Extra för dig som fondsparar

Tilläggstjänster

Upptäck allt vi erbjuder som underlättar för dig som sparar. Ta del av nyhetsbrev, sparguider och marknadsinformation med kurser i realtid.

Portföljstrategi

Ta del av vår strategi för Multi Asset-fonderna och hur våra förvaltare ser på marknaderna.
Ny portföljstrategi kommer varje månad.

Marknadsinformation

Följ marknaderna i vår marknadsinformation. Här hittar du alltid aktuella kommentarer och analyser. Som inloggad depå- eller ISK-kund har du tillgång till realtidsinformation.

Hållbarhet i våra fonder

Tallskog i dagsljus

Så arbetar vi med hållbarhet i våra fonder

Utgångspunkten för våra fonder är att vi tar hänsyn till miljö, sociala aspekter och bolagsstyrning i våra investeringsbeslut - i enlighet med vårt åtagande till FN:s principer för ansvarsfulla investeringar, PRI.

Vi värnar särskilt om internationella normer och konventioner i linje med vårt åtagande till FN-initiativet Global Compact och dess fyra principiella områden: mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption. 

Läs gärna mer om hur vi arbetar med hållbarhet i våra fonder.

Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond i kurslistan. Fondlista
Sammanfattning av investerares rättigheter

Läs också

Handelsbanken.se

Vilken fond passar dig?

Föredrar du en blandfond eller vill du ha en ren aktiefond? Vi har ett stort utbud av både indexfonder och aktivt förvaltade fonder med många olika placeringsinriktningar. 

Fondkategorier