1. Privat
 2. /
 3. Spara
 4. /
 5. Börja spara
 6. /
 7. Spara till barn

Spara till barn

Barn, barnbarn, syskonbarn — alla behöver ett bra sparande.

Starta ditt barnsparande så tidigt som möjligt

Ofta flera olika släktingar som börjar spara

Många småbarnsföräldrar upplever att de inte hinner komma igång att spara till barnen. Istället är det ofta mormor eller farfar som börjar sätta undan pengar. Sen kanske någon annan släkting startar ännu ett sparande på ytterligare ett konto.

Kom igång med några få enkla steg  

Med några få enkla steg kan du komma igång och ha ett enda konto att hänvisa nära och kära till vid dop och andra högtider. Ju tidigare du startar ditt sparande till barn desto bättre. Många ungdomar får tillgång till sina sparade pengar på 18-årsdagen. Men vi har olika lösningar om du vill att pengarna ska betalas ut lite senare än så. Om du har startat ett sparande eller satt in en gåva till någon kan det vara trevligt att ge bort ett GåvobevisÖppnas i nytt fönster.


Kom igång med sparande till barn

 1. Tidshorisont och risk.

  Fundera över när barnet ska få pengarna och vilken risk du kan ta.

 2. Välj sparform.

  Om du kan avvara pengarna lite längre (cirka 3 år och mer) så kan Investerings­sparkonto (ISK) eller Kapitalspar Barn passa. Till dessa väljer du fonder utifrån vilken risk du vill ta och hur lång sparhorisont du har.
  Sparkonto kan passa om du sparar till barn på kort sikt (cirka 0-3 år).

 3. Välj belopp.

  Du kan välja mellan att sätta in en summa en gång eller lägga upp en överföring som dras varje månad. 

Dela kontonumret

Om någon annan vill sätta in pengar på det barnspar som du valt så går det naturligtvis bra. Tänk på att ta med clearing­numret om någon vill sätta in pengar från en annan bank.

Sparformer

Investeringssparkonto

Om du väljer ett Investeringssparkonto eller en Kapitalspar Barn så kan du fylla det med flera olika fonder. Sparar du i ISK sparar du i barnets namn och barnet har tillgång till pengarna vid 18-års ålder. Kontakta ditt närmaste bankkontor om du vill öppna ett Investeringssparkonto. 

Kapitalspar Barn 

Sparar du i Kapitalspar Barn har du kontroll över sparandet och väljer själv när och hur du vill att barnet ska få pengarna. Pengarna är nödvändigtvis inte öronmärkta för barnet. Du kan stoppa utbetalningarna eller låta fler barn dela på pengarna.

Bankkonto  

Vill du istället spara på konto kan du som förmyndare, oftast föräldrarna, öppna ett konto för omyndigt barn i internetbanken. Om det finns fler förmyndare behöver alla vara anslutna.


När barnet själv vill spara pengar

Barnappen

I vår barnapp kan både stora och små lära sig om pengar på ett lekfullt sätt.
 • Förvandla belöningen till riktiga pengar via Swish.
 • Vuxna och barn kan skapa och göra uppdragen återkommande. 

De första banktjänsterna

Kanske vill ditt barn sätta in pengar själv på ett konto. Barn och unga har tillgång till flera banktjänster. Det är du som förälder som bestämmer när det är dags.


Ge barnen fondfredag i stället för fredagsmys

a microphone with soundwaves
Det kan vara knepigt att veta när barnen är mogna för veckopeng. Att lära dem spara digitalt i stället för med kontanter har visat sig vara en utmaning. Och när är det egentligen dags för dig att börja spara om du vill hjälpa till med en kontantinsats? I Fattig eller rik lär stf. kontorschef Sandra Pettersson på Handelsbanken dig allt du behöver veta om hur du ska spara till barnen så att de får en trygg start i livet.

Spara i fonder

Fonder kan vara ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande. Du kan spara i fonder med lägre eller högre risk.
Spara i fonder