1. Privat
 2. /
 3. Spara
 4. /
 5. Börja spara
 6. /
 7. Spara till barn

Spara till barn

Barn, barnbarn, syskonbarn — alla behöver ett bra sparande.
morfar med barnbarn

Starta ditt barnsparande så tidigt som möjligt

Ofta börjar mor- eller farföräldrar spara till till barnbarnen. Ibland på varsitt håll. Med några få enkla steg kan du komma igång och ha ett enda konto att hänvisa nära och kära till vid dop och andra högtider. Ju tidigare du startar ditt sparande till barn desto bättre. Många ungdomar får tillgång till sina sparade pengar på 18-årsdagen. Men vi har olika lösningar om du vill att pengarna ska betalas ut lite senare än så. 


Kom igång med några enkla steg

 1. Tidshorisont och risk.

  Fundera över när barnet ska få pengarna och vilken risk du kan ta.

 2. Välj sparform.

  Om du kan avvara pengarna lite längre (cirka 3 år och mer) så kan Investerings­sparkonto (ISK) eller Kapitalspar Barn passa. Till dessa väljer du fonder utifrån vilken risk du vill ta och hur lång sparhorisont du har.
  Sparkonto kan passa om du sparar till barn på kort sikt (cirka 0-3 år).

 3. Välj belopp.

  Du kan välja mellan att sätta in en summa en gång eller lägga upp en överföring som dras varje månad. 

Dela kontonumret

Om någon annan vill sätta in pengar på det barnspar som du valt så går det naturligtvis bra. Tänk på att ta med clearing­numret om någon vill sätta in pengar från en annan bank.

Sparformer

Investeringssparkonto

Om du väljer ett Investeringssparkonto eller en Kapitalspar Barn så kan du fylla det med flera olika fonder. Sparar du i ISK sparar du i barnets namn och barnet har tillgång till pengarna vid 18-års ålder. Kontakta ditt närmaste bankkontor om du vill öppna ett Investeringssparkonto. 

Kapitalspar Barn 

Sparar du i Kapitalspar Barn har du kontroll över sparandet och väljer själv när och hur du vill att barnet ska få pengarna. Pengarna är nödvändigtvis inte öronmärkta för barnet. Du kan stoppa utbetalningarna eller låta fler barn dela på pengarna.

Bankkonto  

Vill du istället spara på konto kan du som förmyndare, oftast föräldrarna, öppna ett konto för omyndigt barn i internetbanken. Om det finns fler förmyndare behöver alla vara anslutna.


Ge ett gåvobevis

hand som håller ut handen under ett hjärta

Om du har startat ett sparande eller satt in en gåva till någon kan det vara trevligt att ge bort ett gåvobevis.


När barnet själv vill spara pengar

De första banktjänsterna

Kanske vill ditt barn sätta in pengar själv på ett konto. Barn och unga har tillgång till flera banktjänster. Det är du som förälder som bestämmer när det är dags.

Spara i fonder

Fonder kan vara ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande. Du kan spara i fonder med lägre eller högre risk.
Spara i fonder