1. Privat
 2. /
 3. Spara
 4. /
 5. Börja spara
 6. /
 7. Spara till barn

Spara till barn

Barn, barnbarn, syskonbarn — alla behöver ett bra sparande.

Starta ditt barnsparande så tidigt som möjligt

Ofta flera olika släktingar som börjar spara

Många småbarnsföräldrar upplever att de inte hinner komma igång att spara till barnen. Istället är det ofta mormor eller farfar som börjar sätta undan pengar. Sen kanske någon annan släkting startar ännu ett sparande på ytterligare ett konto.

Kom igång med några få enkla steg

Med några få enkla steg kan du komma igång och ha ett enda konto att hänvisa nära och kära till vid dop och andra högtider. 

Om du väljer ett Investeringssparkonto eller en Kapitalspar Barn så kan du fylla det med flera olika fonder som till exempel någon av våra Multi Asset-portföljer. Ju tidigare du startar ditt sparande till barn desto bättre.

Många ungdomar får tillgång till sina sparade pengar på 18-årsdagen. Men vi har olika lösningar om du vill att pengarna ska betalas ut lite senare än så.

Om du har startat ett sparande eller satt in en gåva till någon kan det vara trevligt att ge bort ett GåvobevisÖppnas i nytt fönster.


Kom igång med sparande till barn

 1. Tidshorisont och risk.

  Fundera över när barnet ska få pengarna och vilken risk du kan ta.

 2. Välj sparform.

  Om du kan avvara pengarna lite längre (cirka 3 år och mer) så kan Investerings­sparkonto (ISK) eller Kapitalspar Barn passa. Till dessa väljer du fonder utifrån vilken risk du vill ta och hur lång sparhorisont du har.
  Sparkonto kan passa om du sparar till barn på kort sikt (cirka 0-3 år).

 3. Välj belopp.

  Du kan välja mellan att sätta in en summa en gång eller lägga upp en överföring som dras varje månad. 

Dela kontonumret

Om någon annan vill sätta in pengar på det barnspar som du valt så går det naturligtvis bra. Tänk på att ta med clearing­numret om någon vill sätta in pengar från en annan bank.

När framtiden är här

I en kapitalförsäkring som Kapitalspar Barn avgör du när och hur pengarna ska betalas ut.

Med ett Investerings­sparkonto blir pengarna automatiskt barnets på 18-årsdagen om Investerings­sparkontot står i barnets namn.

Flera olika sätt att spara

Kapitalspar Barn
Sparar du i Kapitalspar Barn har du kontroll över sparandet och väljer själv när och hur du vill att barnet ska få pengarna. Pengarna är nödvändigtvis inte öronmärkta för barnet. Du kan stoppa utbetalningarna eller låta fler barn dela på pengarna.  

Kontakta ditt närmaste bankkontor om du vill öppna Kapitalspar Barn.

Investeringssparkonto
Sparar du i ISK sparar du i barnets namn och barnet har tillgång till pengarna vid 18-års ålder.

Kontakta ditt närmaste bankkontor om du vill öppna ett Investeringssparkonto.

Bankkonto
Vill du istället spara på konto kan du som förmyndare, oftast föräldrarna, öppna ett konto för omyndigt barn i internetbanken. Om det finns fler förmyndare behöver alla vara anslutna.


När barnet själv vill spara pengar

Sparkonto för den egna slanten

Kanske vill ditt barn sätta in pengar själv på ett konto. Sparandet då är ju ofta på ganska kort sikt för att kunna köpa något de önskar sig. 

Det enklaste är att starta ett sparkonto i barnets namn som du kan föra över pengar till på internetbanken eller mobilappen.

Spara i fonder

Fonder kan vara ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande. Du kan spara i fonder med lägre eller högre risk.
Spara i fonder