Optioner

En option ger köparen rättighet att köpa eller sälja en tillgång till ett förutbestämt pris under en förutbestämd tidsperiod.
En man tittar på sin datorskärm.

Så fungerar optioner

Optioner klassas generellt som en placering med hög risk. Den underliggande tillgången kan till exempel vara ett aktieindex eller en aktie. Genom att köpa, ställa ut eller kombinera olika optioner kan man skräddarsy sina placeringar beroende på vad man tror om marknaden.

Köpa köpoptioner

En option ger köparen rättighet att köpa eller sälja en tillgång till ett förutbestämt pris (lösenpris) under en förutbestämd tidsperiod (löptid).

Köpa säljoptioner

Den som köper en säljoption med en aktie som underliggande tillgång har rättigheten att under den förutbestämda tidsperioden sälja de underliggande aktierna till ett förutbestämt pris.

Ställa ut optioner

Den som ställer ut en köpoption har skyldighet att sälja den underliggande tillgången till lösenpriset. Om man ställer ut en säljoption har man skyldighet att köpa den underliggande tillgången till lösenpriset. Eftersom man då har skyldighet att fullfölja affären behöver man lämna säkerhet för att få ställa ut optioner.

Har du frågor om våra börshandlade produkter? Kontakta oss på e-post  
 eller kontakta Personlig service på  0771-77 88 99

Bra att veta

  • Optioner har hög risk och du behöver följa marknaderna noggrant.
  • Du kan förlora hela det investerade beloppet.
  • Används ofta för att både höja och minska risken en aktieportfölj.
  • Priset på en option kallas premie.

För att börja handla optioner behöver du kontakta ett bankkontor. Du behöver bland annat ha ett depåkonto, optionskonto och i vissa fall även lämna säkerheter. I Handelsbanken kan du inte ha optioner på ett Investeringssparkonto.

Följ marknaderna och ta del av våra analyser

Köpa, sälja, öka eller minska?

När du har depå och är inloggad hittar du våra analytikers köp- och säljrekommendationer för aktier.

För de flesta kapitalskyddade placeringar kan du se aktuellt värde. Om värdet är högre än det du betalade kan du själv avgöra om det är läge att vinstsäkra genom att sälja.

Våra rekommendationer är generella och inte tänkta som en personlig rekommendation till dig. För ett bra placeringsbeslut bör du utgå från din egen erfarenhet och prata med en rådgivare om vad som är lämpligt för just dig.

Dagsfärska analyser och börsnyheter i mobilappen

Våra experter följer utvecklingen på aktie- och räntemarknaden. 

Om du har en depå, till exempel ett Investeringssparkonto, och loggar in på internetbanken eller mobilappen får du tillgång till börskurser i realtid, nyheter från Nyhetsbyrån Direkt samt dagsfärska analyser och kommentarer.

Följ marknaderna

Läs också

En börsanalytiker väntar på tåget

Analytikernas tips om bolåneräntor

Kommer bolåneräntorna att gå upp eller ner? Se videoklipp med våra analytiker och läs mer i Boränteindikatorn.

Boränteindikatorn