Börshandlade fonder – ETF

Börshandlade fonder, ETF:er, passar den som är både aktiv och långsiktig i sitt sparande. De handlas på börsen precis som en aktie.
En glad kvinna är intresserad av börshandlade fonder

Handla ETF:er

Börshandlade fonder, så kallade ETF:er, hör till kategorin indexfonder och har som mål att följa utvecklingen i ett förutbestämt index. Till skillnad från vanliga fonder handlas ETF:er på samma sätt som aktier, det vill säga du köper och säljer fonden till gällande börskurs. Det finns EFT:er för dig som tror både på stigande och fallande börs. Du kan handla ETF:er via internetbanken, mobilappen, ditt bankkontor eller ring oss på 0771-77 88 99 för personlig service dygnet runt.  

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond i kurslistan.

Vad är en ETF

Börshandlade fonder hör till kategorin indexfonder

Börshandlade fonder, så kallade ETF:er, hör till kategorin indexfonder och har som mål att följa utvecklingen i ett förutbestämt index. Det kan exempelvis vara att fonden ska ha innehav av aktier som motsvarar de 30 största företagen på Stockholmsbörsen. 

Våra börshandlade fonder säljs under varumärket Xact och följer olika aktie-, ränte- och råvaruindex. Eftersom fonderna normalt följer ett givet index så behöver inte förvaltaren ta aktiva investeringsbeslut och fonderna kan därför generellt hålla en lägre förvaltningsavgift.

Handlas på börsen som en aktie

Fonderna handlas på börsen, precis som en aktie. För att handla behöver du en depå, det vill säga ett Investeringssparkonto, en kapitalförsäkring eller ett depåkonto.

Ett Investeringssparkonto kan du öppna och komma igång med direkt i mobilappen. Övriga depåalternativ kan du öppna i Internetbanken eller på bankkontor.

Börshandlade fonder med hävstång

Vissa ETFer har en hävstång. Hos oss är det Xact Bull & Bear börshandlade fonder som har en daglig hävstång och som därför rör sig mer än den underliggande tillgången.

De passar generellt om man har en stark marknadstro och är beredd att ta en hög risk.

Så fungerar ETF:er

Du kan köpa och sälja börshandlade fonder på samma sätt som aktier. Du kan handla via Internetbanken, mobilappen, ditt bankkontor eller Handelsbanken Direkt. 

Innan du börjar handla behöver du en depå, det vill säga ett Investeringssparkonto eller ett depåkonto. Ett Investeringssparkonto kan du öppna och komma igång med direkt i mobilappen. Jämför sparformer

Du kan även ha ett depåkonto i en kapitalförsäkring, , minsta startbelopp är 50 000 kronor.

Följ marknaderna och ta del av våra analyser

Köpa, sälja, öka eller minska?

När du har depå och är inloggad hittar du våra analytikers köp- och säljrekommendationer för aktier.

För de flesta kapitalskyddade placeringar kan du se aktuellt värde. Om värdet är högre än det du betalade kan du själv avgöra om det är läge att vinstsäkra genom att sälja.

Våra rekommendationer är generella och inte tänkta som en personlig rekommendation till dig. För ett bra placeringsbeslut bör du utgå från din egen erfarenhet och prata med en rådgivare om vad som är lämpligt för just dig.

Dagsfärska analyser och börsnyheter i mobilappen

Våra experter följer utvecklingen på aktie- och räntemarknaden. 

Om du har en depå, till exempel ett Investeringssparkonto, och loggar in på internetbanken eller mobilappen får du tillgång till börskurser i realtid, nyheter från Nyhetsbyrån Direkt samt dagsfärska analyser och kommentarer.

Läs också

Kvinna som sitter utomhus och läser på sin dator.

Upptäck Fokus Placeringar

I vårt nyhetsbrev får du tips och inspiration för dina placeringar, varvat med artiklar och intervjuer. Perfekt för dig som vill vara en aktiv sparare. 

Prenumerera på Fokus Placeringar

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond i kurslistan.

Handelsbanken reserverar sig mot eventuella fel i informationen.