Tjänsteman inom försäkringsbranschen

Är du tjänsteman på försäkringsbolag? Då kan du välja Handelsbanken för din tjänstepension.

Välj oss för din tjänstepension FTP

Visste du att du kan välja Handelsbanken som bolag för ditt sparande? Din tjänstepension, eller avtalspension som den också kallas, administreras av Valcentralen och det är också där du gör ditt val. Där kan du också välja att flytta din sparade tjänstepension till oss. 

Hos oss får du

 • Personlig rådgivning — både på kontor och telefon när du behöver.
 • Internetbank för fondval och uppföljning av fondernas utveckling.
 • Automatisk placering i Handelsbankens Generationsfond, vill du välja fond själv är det enkelt att göra.

Vad är avtalspension FTP?

Är du tjänsteman inom försäkringsbranschen och anställd på ett företag med kollektivavtal har du förmodligen tjänstepension FTP. 

Varje år sätter din arbetsgivare av en del av din lön till din tjänstepension. Hur mycket som sätts av är beroende på vilket avtal du tillhör.


Så här väljer du oss för din tjänstepension FTP

 1. Vill du välja oss för ditt kommande sparande loggar du in med Bank-ID på Valcentralen och väljer Handelsbanken.
 2. Nu kan du också passa på att flytta den tjänstepension du redan sparat ihop till oss. Logga in med Bank-ID och välj att flytta ditt sparade kapital.
 3. Tjänstepensionen placeras automatiskt i Handelsbankens generationsfonder. Våra generationsfonder är rabatterade för FTP och här anpassas risken successivt efter din ålder.
 4. Du kan också välja fonder själv. Följ sedan dina fonder i internetbanken.
  Fonder och avgifter för FTP

Olika avtal beroende på när du är född

Född 1971 eller tidigare — FTPK 

Din arbetsgivare betalar en premie som motsvarar 2 procent av din lön. Hela premien kan placeras i en fondförsäkring hos Handelsbanken. Utöver detta har du en förmånsbestämd pension som arbetsgivaren betalar.

Född 1972 eller senare — FTP 1

Din arbetsgivare betalar in en premie som motsvarar 4,5 procent av din lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 30 procent på lönen däröver. Hälften av premien ska alltid placeras i traditionell försäkring (inte fonder) och den andra hälften kan placeras i fondförsäkring hos Handelsbanken.  


Samla din tjänstepension hos oss

Flytta din tjänstepension till oss och få allt på ett ställe

Har du fått pension från flera olika arbetsgivare? Då kan du få bättre koll genom att samla allt du kan på ett ställe. Vi hjälper dig se över dina placeringar och du kan enklare följa hur tjänstepensionen utvecklas.
 1. Logga in på Minpension.seÖppnas i nytt fönster för att se vilka olika tjänstepensioner du sparat till under åren. Under respektive tjänstepension kan du se vilken valcentral som administrerar ditt sparande.
 2. Logga sedan in med Bank-ID på respektive valcentral och följ instruktionerna för att flytta din tjänstepension.
 3. Om du känner dig osäker får du gärna komma in på kontoret så hjälper vi dig med flytten. Glöm inte att ta med ditt Bank-ID.

  När flytten av din tjänstepension är genomförd skickar valcentralerna och vi på Handelsbanken ut bekräftelser till dig. Vill du ha hjälp med att välja fonder eller något annat kontakta oss.