1. Privat
 2. /
 3. Pension
 4. /
 5. Tjänstepension

Tjänstepension

Får du pension från din arbetsgivare? Det ger din pension ett ordentligt lyft.

Vad är tjänstepension?

Tjänstepension är den del av pensionen som din arbetsgivare betalar. Nio av tio som arbetar får tjänstepension. Finns det kollektivavtal där du arbetar kan du vara säker på att få tjänstepension, eller avtalspension som den också kallas. Finns inget kollektivavtal kan din arbetsgivare teckna en individuell tjänstepension åt dig. Hur mycket du får beror på hur mycket du har i lön och var du arbetar. Under ditt yrkesliv kan det bli mycket pengar. Det har därför stor betydelse hur du placerar dem.

Speltid film: 1:54 min


En pratbubbla med ett frågetecken inuti och en pratbubbla med ett i inuti

Vilken tjänstepension har du?

Det finns flera olika tjänstepensionsavtal. Vilken tjänstepension du har beror på var du arbetar. Det kan också vara så att din arbetsgivare har en individuell lösning för dig.

Privatanställd tjänsteman

Är du privatanställd tjänsteman har du avtalspension ITP. Hos din valcentral CollectumÖppnas i nytt fönster kan du själv placera din pension.

Anställd i kommun och region

Är du anställd i kommun eller region har du avtalspension KAP-KL/AKAP-KL. Hos din valcentral PensionsvaletÖppnas i nytt fönster kan du själv placera din pension.

Försäkringsanställd

Är du tjänsteman inom försäkringsbranschen har du avtalspension FTP. Hos  ValcentralenÖppnas i nytt fönster kan du själv placera din pension.

Privatanställd arbetare

Är du privatanställd arbetare har du avtalspension SAF-LO. Hos din valcentral ForaÖppnas i nytt fönster kan du själv placera din pension.

Statligt anställd

Är du statligt anställd har du avtalspension PA 16. Hos din valcentral SPVÖppnas i nytt fönster kan du själv placera din pension.

Bankanställd

Om du jobbar inom bank eller finans har du tjänstepension BTP 1 eller BTP 2 (BTPK). 

Har du ingen tjänstepension?

Saknar du tjänstepension är det viktigt att spara själv. Boka in en stunds rådgivning så hjälper vi dig.


Samla din pension

Genom att samla all pension på ett ställe får du bättre överblick på ditt sparande och det blir enklare när du börjar ta ut pensionen. Vi kan hjälpa dig att flytta både din tjänstepension och ditt egna pensionssparande. 

en kvinna som ler och ser på en laptop

Hållbar pension

-

Spara hållbart i din tjänstepension. Oavsett om du väljer någon av våra entrélösningar eller om du vill välja fonder själv är vårt mål är att skapa en bra avkastning på ditt sparande och samtidigt verka för en hållbar framtid. Det innebär att vi väljer fondbolag och fonder som tar hänsyn hållbarhet i sin förvaltning. Vi följer regelbundet upp fonderna och väljer bort de som inte uppfyller våra hållbarhetskriterier.


Så här kan du påverka din tjänstepension

 1. Om din arbetsgivare betalar in tjänstepension
  Vet du hur din pension är placerad? Över tid kommer det vara avgörande för hur dina pengar växer. Boka en rådgivning så hjälper vi dig med en personlig behovsanalys och ett pensionssparande som passar dig.
  Rådgivning i Handelsbanken

 2. Samla din tjänstepension hos oss
  Kanske har du haft flera olika arbetsgivare under åren. Genom att samla alla delar på ett ställe får du en bättre överblick. 
  Flytta din pension

 3. Få en överblick
  För att se alla delar av din pension kan du logga in på Minpension.seÖppnas i nytt fönster eller på respektive valcentral. Du hittar valcentralerna under respektive avtalsområde ovan.

 4. Om din arbetsgivare inte betalar in tjänstepension  
  Starta ett eget pensionssparande. Vi har flera alternativ som till exempel kapitalförsäkring eller Investeringssparkonto.
  Privat pensionssparande   

 5. Löneväxla
  Du kan också byta en del av lönen mot pension, så kallad löneväxling. Det är viktigt att din månadslön efter löneväxling överstiger brytpunkten, annars påverkas din allmänna pension.  
  Löneväxling - växla lön mot pension 


Mer om tjänstepension

Försäkra dig och familjen

Se till att du är rätt försäkrad. Det är en trygghet både för stora och små.
Försäkra dig och familjen