1. Privat
 2. /
 3. Pension
 4. /
 5. Tjänstepension
 6. /
 7. Privatanställd tjänsteman

ITP för privatanställda tjänstemän

Påverka din tjänstepension ITP och placera den hos oss.

Så här väljer du oss för din tjänstepension ITP

 1. På valcentralen Collectum kan du välja Handelsbanken. Har du ITP 1 kan du logga in med Bank-ID och välja oss. Har du ITP 2 (ITPK) behöver du fylla i en blankett för att välja oss.
 2. Om du vill kan du på Collectums sidan också passa på att flytta den tjänstepension du sparat ihop till Handelsbanken. 
 3. Tjänstepensionen placeras i Handelsbanken ITP Balanserad. En entrélösning där risken anpassas ju närmre din pension du kommer.
 4. Om du vill ha andra fonder kan du välja och följa utvecklingen av dina fonder i internetbanken.
  Fonder och avgifter ITP 2018
Gör ditt val hos CollectumÖppnas i nytt fönster

Handelsbanken ITP Balanserad

Placera din tjänstepension i Handelsbanken ITP Balanserad. Fondportföljen placerar både på aktiemarknaden och räntemarknaden. 

Fördelningen på flera olika fonder ger en bättre riskspridning och större möjligheter till god långsiktig avkastning.


Vad är tjänstepension ITP?

ITP-planen bygger på ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK och du som är kollektivansluten tjänsteman inom den privata sektorn har antingen tjänstepension ITP 1 eller ITP 2 (ITPK) som din arbetsgivare betalar in. Den här delen av din pension kallas också för avtalspension.

Vilken du får beror på när du är född. Innan 1978 har du ITP 2 (ITPK) och efter 1979 ITP 1. Normalt är det motsvarande 2-4,5 procent av din lön som sätts av till din tjänstepension. Utöver det kan det också sättas av 0,2-1,7 procent av din lön i en så kallad deltidspensionspremie. Det är en del som ska göra det möjligt för dig att gå ner i arbetstid i framtiden.


Sparar du redan hos oss?

Du som redan sparar till din tjänstepension ITP hos oss behöver inte göra något val. Ditt pensionskapital kommer fortfarande vara placerat i ITP Aktiv. Om du vill välja andra fonder kan du göra det.

Erbjudande för dig som är tiotaggare

Tjänar du mer än 10 inkomstbasbelopp per år och har kommit överens med din arbetsgivare om att förvalta din premie själv? Då kan vår tiotaggarlösning vara något för dig. Vi erbjuder både våra egna fonder och ett urval av fonder från ledande förvaltare. Du kan också välja fonder med noll kronor i avgift. Kontakta oss om det är intressant.

Mer om din tjänstepension