1. Privat
  2. /
  3. Pension
  4. /
  5. Tjänstepension
  6. /
  7. Privatanställd tjänsteman

ITP – tjänstepension för privatanställda tjänstemän

Påverka din tjänstepension genom att placera den hos oss
kvinna utomhus med mobil

Välj oss hos Collectum för din tjänstepension ITP

Gör så här

  • Hos valcentralen Collectum kan du välja Handelsbanken för dina pensionspengar. Du loggar in på Collectum med ditt BankID.

  • Hos CollectumÖppnas i nytt fönster kan du också flytta din ihopsparade tjänstepension till oss.

  • Tjänstepensionen placeras i Handelsbanken ITP Balanserad. En entrélösning där risken anpassas ju närmre din pension du kommer.

  • Om du vill ha andra fonder kan du välja och följa utvecklingen av dina fonder i internetbanken. 

Gör dina val hos CollectumÖppnas i nytt fönster

Handelsbanken ITP Balanserad

Placera din tjänstepension i Handelsbanken ITP Balanserad. Fondportföljen placerar både på aktiemarknaden och räntemarknaden. 

Fördelningen på flera olika fonder ger en bättre riskspridning och större möjligheter till god långsiktig avkastning.


Vad är tjänstepension ITP?

Din tjänstepension

ITP-planen bygger på ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK och du som är kollektivansluten tjänsteman inom den privata sektorn har antingen tjänstepension ITP 1 eller ITP 2 (ITPK) som din arbetsgivare betalar in. Den här delen av din pension kallas också för avtalspension.

Vilken du får beror på när du är född. Innan 1978 har du ITP 2 (ITPK) och efter 1979 ITP 1. Normalt är det motsvarande 2-4,5 procent av din lön som sätts av till din tjänstepension. Utöver det kan det också sättas av 0,2-1,7 procent av din lön i en så kallad deltidspensionspremie. Det är en del som ska göra det möjligt för dig att gå ner i arbetstid i framtiden.

En pratbubbla med ett frågetecken inuti och en pratbubbla med ett i inuti

Hållbart sparande

-

Spara för en bättre framtid

Vårt mål är att skapa en bra avkastning på ditt sparande och samtidigt verka för en hållbar framtid. I våra fonder integrerar vi hållbarhet i investeringsprocessen. Läs mer om hur vi arbetar med klimat- och hållbarhetsfrågor i våra placeringar.

Fondutbud sorterat efter hållbarhet

Fondutbudet för Handelsbankens Avtalspension ITP sorterat på hållbarhet och med hållbarhetsredovisning. 


Sparar du redan hos oss?

Du som redan sparar till din tjänstepension ITP hos oss behöver inte göra något val. Ditt pensionskapital kommer fortfarande vara placerat i ITP Aktiv. Om du vill välja andra fonder kan du göra det.

Erbjudande för dig som är tiotaggare

Tjänar du mer än 10 inkomstbasbelopp per år och har kommit överens med din arbetsgivare om att förvalta din premie själv? Då kan vår tiotaggarlösning vara något för dig. Vi erbjuder både våra egna fonder och ett urval av fonder från ledande förvaltare. Du kan också välja fonder med noll kronor i avgift. Kontakta oss om det är intressant.

Frågor och svar