1. Privat
 2. /
 3. Lån
 4. /
 5. Bolån
 6. /
 7. Köpa bostad-guide-br

Köpa bostad-guide för bostadsrätt

Att köpa en bostad kan ha en stor påverkan på din ekonomi. Här får du tips på vägen mot din nya bostad.
Speltid: 3:53
 1. Vad får ditt boende kosta?
 2. Skaffa lånelöfte
 3. Bra att tänka på och ditt ansvar som köpare
 4. Skriva kontrakt och betala handpenning
 5. Så här fungerar ett bolån 
 6. Välj räntebindningstid och att amortera
 7. Slutbetala och få dina nya nycklar 
 8. Försäkra dig och din bostadsrätt

1. Vad får ditt boende kosta?

Förbered dig för ditt bostadsköp genom att räkna ut vad ditt nya hem kan kosta. Med hjälp av vår bokalkyl får du hjälp med att räkna ut dina boendekostnader. Utöver dina boendekostnader kan det vara bra att räkna med andra kostnader i bokalkylen. Du betalar till exempel vanligtvis en månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Det kan vara bra att ta reda på om uppvärmning och vatten ingår i månadsavgiften.


2. Skaffa lånelöfte

När du fått en uppfattning om din prisnivå på ditt nya boende kan du ansöka om ett lånelöfte. Att ha ett lånelöfte klart har flera fördelar:
 • Krävs ofta för att få vara med i budgivning 
 • Du kan skriva på köpekontraktet samma dag 
 • Lånelöftet är giltigt i sex månader 
 • Du kan ansöka om lån upp till 85 procent av bostadens värde

3. Bra att tänka på som köpare

När du köper en bostadsrätt köper du rätten att använda en lägenhet i en fastighet som ägs av bostadsrättsföreningen. Det innebär att din privatekonomi kan komma att påverkas av föreningens ekonomiska situation. När du hittat en bostadsrätt som du är intresserad av, är det därför bra att ta reda på mer om bostadsrättsföreningens ekonomi. Passa på att ställa frågor till mäklaren när du är på visningen eller till din rådgivare när du är på banken. Ta gärna hjälp av denna checklistaÖppnas i nytt fönster

Tänk också på att du som köpare har en så kallad undersökningsplikt. Vi rekommenderar dig därför att anlita en besiktningsman. På AnticimexÖppnas i nytt fönster webbplats hittar du mer information. 


4. Skriva kontrakt och betala handpenning

När du vunnit budgivningen

När du har vunnit en budgivning brukar kontraktskrivandet gå fort. Ofta har man inte hunnit med en besiktning eller att sälja sitt befintliga boende. Då kan det vara bra att skriva in de villkor i köpekontraktet som du vill ska gälla för att du ska fullfölja köpet som till exempel att du har sålt din nuvarande bostad eller att du fått ditt bolån beviljat.

I köpekontraktet står också vilken dag du får flytta in i bostadsrätten, tillträdesdagen. Det är också den dag du betalar resten av köpeskillingen. Allt det här hjälper mäklaren till med.

Betala handpenning

När du skriver på köpekontraktet ska också handpenningen betalas. Handpenningen är normalt tio procent av köpeskillingen. Om det finns villkor i kontraktet som ska uppfyllas väntar mäklaren med att betala pengarna till säljaren tills de är uppfyllda, till exempel att bostadsrättföreningen godkänner dig som köpare. Om du inte har pengar till handpenning när du ska skriva kontrakt så kan vi hjälpa till med ett lån till handpenningen. Det lånet löser du sedan på tillträdesdagen eller tidigare.

5. Så här fungerar ett bolån

Din ekonomi och marknadsvärdet på ditt hus avgör hur ditt bolån ser ut.

 • Du kan låna upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde, vilket ofta är detsamma som bostadens pris. 
 • Du behöver betala minst 15 procent av bostadens marknadsvärde kontant. Ju mer du kan betala kontant desto lägre blir din boendekostnad. 
 • Som säkerhet för ditt bolån pantsätter du bostadsrätten. Vi skickar då ett meddelande till bostadsrättsföreningen som i sin tur noterar att lägenheten är pantsatt. De flesta föreningar tar ut en administrativ avgift för det.
 • Om köp och försäljning av din nya och gamla bostad inte sker samtidigt kan du behöva ett tillfälligt lån, ett så kallat överbryggningslån.

6. Vilken ränta ska jag välja?

Räntebindningstid

Den period som ditt lån är bundet till en viss ränta kallas räntebindningstid. Du väljer själv vilken räntebindningstid du vill ha på dina lån. Generellt sett är räntan lite högre på längre räntebindningstider än på kortare.  

 • Väljer du en tremånadersränta kan du välja en ny räntebindningstid var tredje månad. 
 • Väljer du bunden ränta behöver du vänta tills räntebindningstiden gått ut innan du kan välja ny räntebindningstid eller lån med räntetak. Vill du ändra räntan eller lösa ditt lån innan tiden gått ut kan du få betala en så kallad ränteskillnadsersättning.

Läs om vad vi tror om marknadsräntornas utveckling i Boränteindikatorn.
Räkna på hur din månadskostnad påverkas av ränteförändringar i BoräntekalkylenÖppnas i nytt fönster


7. Slutbetala och få nycklarna till din nya bostad

En nyckelknippa med husnycklar.

Dagen du får börja använda din nya bostad kallas för tillträdesdagen. Då träffas du som köpare och säljaren hos mäklaren eller hos din bank.

 • Du betalar resten av köpeskillingen.
 • Du får nycklarna till bostadsrätten.
 • Kom ihåg att teckna en bostadsrättsförsäkring. Nu är ansvaret för bostadsrätten ditt. 
 • Mäklaren skriver en likvidavräkning. Den visar den ekonomiska uppgörelsen mellan dig och säljaren.

8. Försäkra dig och din bostadsrätt

Du som bor i bostadsrätt behöver en hemförsäkring för dig och dina saker. Det är viktigt att din bostad är försäkrad för både brand- och vattenskador vilket normalt innebär en hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Teckna en försäkring från den dag du får nycklarna, då är ansvaret ditt. Det är viktigt med en ekonomiskt trygghet om något skulle hända dig. Försäkra dig och familjen så att ni landar lite mjukare om något händer. 

 • Låneskydd - kan hjälpa dig och din familj att bo kvar eller klara lånekostnaderna vid dödsfall. 
 • Livförsäkring - kan ge din familj ekonomisk trygghet vid dödsfall. 
 • Vårdförsäkring - ger dig vård utan väntetid. 
 • Sjukförsäkring - ger dig inkomstgaranti om du blir sjuk.