Höja bolånet och låna på huset
Prisvärt alternativ för att betala renovering eller utbyggnad
Att renovera, bygga ut eller på annat sätt fixa i ditt hus eller lägenhet kan vara ett sätt att höja värdet på din bostad. Och att höja bolånet är ett prisvärt alternativ för att att finansiera detta. Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde. Fördelarna med att höja bolånet är att du samlar lånen som är kopplade till din bostad. Dessutom är räntan ofta lägre på bolån än på till exempel privatlån.
Att höja bolånet passar bra när du ska:
Renovera badrum eller kök
Bygga altan, uterum eller pool
Bygga ut eller bygga om huset
Installera klimatsmart uppvärmning
Så ansöker du
Du som är kund hos oss kan ansöka om att höja ditt bolån. Du ansöker enkelt genom att logga in. När vi fått din ansökan går vi igenom den, gör en kreditprövning och återkommer till dig med besked.
Andra renoveringslån
Om du inte har utrymme eller inte vill höja bolånet och låna på huset finns det andra alternativ för att finansiera en renovering.
Privatlån
Privatlån är ett alternativ att undersöka om du inte har möjlighet att höja bolånet. En fördel med privatlån är att ingen säkerhet behövs. Du kan alltid betala av hela eller delar av lånet tidigare, utan någon extra kostnad.
Byggnadskreditiv
När du ska låna till stora utbyggnader eller bygga nytt kan du ansöka om byggnadskreditiv. Med ett byggnadskreditiv tar banken ut en avgift och ränta så länge byggprojektet pågår, sedan läggs lånet om till ett bolån.
Frågor och svar
- Vilka kostnader tillkommer om jag höjer bolånet?
Har du villa eller fritidshus där du vill höja lånet kan du behöva ansöka om nytt pantbrev hos Lantmäteriet. Det gäller om du vill låna mer pengar än vad det finns utrymme för i pantbreven i dag. Om du behöver nytt pantbrev betalar du en skatt på två procent av det nya pantbrevsbeloppet plus en administrativ avgift till Lantmäteriet och bankens handläggningsavgift.
- Vad händer med amorteringen om jag höjer bolånet?
Beroende på din hur mycket lån du har i relation till vad bostaden är värd så kan du komma att behöva amortera mer.
Om du lånar 50-70 procent av bostadens värde ska lånet amorteras med en procent av det totala lånebeloppet om året.
Om du lånar 70-85 procent av bostadens värde ska lånet amorteras med två procent av det totala lånebeloppet om året.
Utöver detta ska du som lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst amortera ytterligare en procent av det totala lånebeloppet per år.
- Vilken ränta får jag på mitt lån?
Din bolåneränta sätts individuellt i dialog med din rådgivare på kontoret. Räntan påverkas bland annat av hur stora lån du har i förhållande till vad bostaden är värd och dina övriga banktjänster hos oss. På sidan om bolåneräntor hittar du mer information om hur räntan sätts. Du hittar också genomsnittliga och historiska räntor.