1. Fler räntehöjningar är på väg

Fler räntehöjningar är på väg

Bolåneräntorna började stiga redan i höstas och nu varnar många experter för fortsatt uppgång. Hur mycket dyrare blir då boendet? Och hur ska man tänka om att binda lånen eller inte?

Inflationen ger tydlig effekt på bolåneräntan

Inflationen har skjutit fart och Riksbanken har svarat med att höja styrräntan och signalerar om ytterligare höjningar redan i år. Bolåneräntorna började stiga redan i höstas och nu varnar många ekonomiska experter för fortsatt uppgång. 

Hur mycket dyrare blir då boendet? En procentenhets ränteuppgång motsvarar, efter skatt, ungefär 600 kronor mer i månaden per miljon i lån. 

"En procentenhets ränteuppgång motsvarar, efter skatt, ungefär 600 kronor mer i månaden per miljon i lån."

Vilken ränta kan man räkna med framöver?

a sheet of paper with an arrow pointing up

Vid sitt aprilmöte höjde Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter. För första gången sedan 2014 är reporäntan därmed över noll. Riksbankens syfte var att ”motverka att den höga inflationen biter sig fast i pris- och lönebildningen”.

Riksbanken flaggar också för att styrräntan kommer att höjas ytterligare två eller tre gånger i år för att om tre år ligga strax under 2 procent. Höjningen var väntad och de omedelbara effekterna måttliga. Men att kostnaderna för boende kommer att öka de närmaste åren är sannolikt.

Läs mer i senaste Boränteindikatorn

Rörligt eller bundet - hur ska man tänka?

a couple looking at papers

I tider av stigande räntor väcks frågan om bundna eller rörliga lån. När du ska välja bindningstid ska du utgå ifrån hur din ekonomi ser ut idag och ta hänsyn till de planer du har inför framtiden. Fundera på vilket utrymme du har i din ekonomi om boendekostnaderna skulle öka. Här kommer några tips på hur du kan tänka i valet mellan bundna och rörliga lån.

Lösa lånen snart?

Ska du lösa lånet inom en snar framtid, till exempel för att du planerar att flytta, kan tremånadersräntan (rörlig ränta) vara att föredra eftersom det då inte kostar något att lösa. Om ett bundet lån behöver lösas in i förtid kan du behöva betala en extra kostnad, så kallad ränteskillnadsersättning.

Fördelen med att binda

Väljer du en längre bindningstid vet du exakt vilken ränta du ska betala varje månad under den tiden. Du kan även dela upp bolånet i flera delar och binda på olika löptider för att din ekonomi ska bli mindre sårbar om räntorna stiger. På så sätt minskar du risken för att behöva välja en ny räntebindningstid för hela lånet vid ett enskilt tillfälle när räntorna kanske är högre.

Tre tips för att få koll på räntan

Se din riskfördelning i appen

Du som är bolånekund i Handelsbanken kan logga in och se riskfördelning på dina bolån.
Har du inte appen än? Ladda ner i App StoreÖppnas i nytt fönster eller Google PlayÖppnas i nytt fönster

ränteartikel riskfördelning i appen handelsbanken.se

Hur gör andra?

Så här har Handelsbankens kunder valt att binda räntan. 

Räntebindningstid 220331 211231 210930 210630
3 månader 28 % 36 % 35 % 34 %
1 år 25 % 14 % 10 % 10 %
2 år 16% 17 % 12 % 11 %
3 år 21 % 24 % 32 % 34 %
5 år 9 % 8 % 10 % 11 %

Räntesäkring

Vi erbjuder så kallad räntesäkring. Det innebär att du i förväg - inför en kommande utbetalning eller villkorsändring - kan få den räntenivå som gäller dagen då du tecknar räntesäkringen. Den eventuella kostnaden för räntesäkringen bakas in i räntan och kan omfatta hela eller delar av lånet. Du hittar räntesäkring i internetbanken under Mina lån/Villkorsändra och räntesäkring.

Så fungerar styrräntan

Reporäntan på en minut

Riksbanken använder reporänta, även kallad styrräntan, för att styra den ekonomiska utvecklingen. Den påverkar bland annat bankernas räntor, kronans växelkurs och inflationen.

Så här kan vi hjälpa dig

Håll dig uppdaterad

I Boränteindikatorn får du vår analys av marknadens tro på boräntorna. 

Boränteindikatorn

Våra räntor

Läs mer om hur boräntor funkar och se vår aktuella listränta och genomsnittliga ränta.

Bolåneräntor

Se över sparandet

Dyrare mat, höga elpriser och stigande boräntor. Se över sparandet för lugn och ro.

5 tips för sparande