1. Privat
 2. /
 3. Lån
 4. /
 5. Bolån
 6. /
 7. Bolåneräntor

Bolåneräntor

Se vilken bolåneränta du kan få baserat på aktuella och genomsnittliga boräntor.

Genomsnittliga bolåneräntor

Vad är genomsnittlig bolåneränta?

Den genomsnittliga bolåneräntan är den ränta våra kunder fått i snitt den senaste månaden. Tänk på att den genomsnittliga bolåneräntan är historisk och ligger därför inte till grund för hur räntan sätts i framtiden. Den kan skilja sig från både den aktuella räntan och din individuella bolåneränta. Den genomsnittliga bolåneräntan byggs löpande på med historik för de senaste tolv månaderna.

Aktuella bolåneräntor

* Den effektiva räntan är kreditkostnaden angiven som en årsränta i procent beräknad på kreditbeloppet. Kreditkostnaden består av samtliga kostnader som rör krediten.

Nytt om ränteläget

Den låga räntenivån spås hålla i sig i flera år framöver. Men hur påverkar ekonomins återhämtning räntenivåerna och vad händer med bostadspriserna i pandemins fotspår? I filmen berättar Handelsbankens analytiker Claes Måhlén om ränteläget. 

Uppdaterad 2020-09-08
Filmens längd: 7:27 min


Bolåneräntan är individuell

Räntan sätts i dialog med din rådgivare 

Vilken bolåneränta du kan få påverkas bland annat av hur du vill bo och av din personliga ekonomi. Köper du din bostad själv eller tillsammans med någon annan? Hur mycket behöver du låna i förhållande till vad bostaden är värd? I slutänden handlar det om att vi tillsammans går igenom hur din ekonomi ser ut och gör en individuell bedömning.

Här är några saker som styr hur din individuella boränta sätts:

 • Hur bostadsmarknaden ser ut där du bor
 • Om räntan generellt är hög eller låg när du ska köpa bostad
 • Hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd
 • Om du har andra banktjänster hos oss

Räkna på ditt bolån

För att få en tydligare bild av hur allt hänger ihop kan du räkna på ditt bolån i vår bolånekalkyl. Fyll i dina uppgifter och se hur mycket du kan få låna och hur mycket lånet skulle kosta i månaden.

Värt att tänka på när det gäller boräntor

 • Hur ska jag tänka när jag väljer räntebindningstid? 
 • Ska jag binda räntan på lånen eller inte? 
 • Är det bra att dela upp bolånet i fler delar? 
1,14 min

jämförelsestaplar

Kort eller lång räntebindningstid?  

Att ha lång eller kort bindningstid på din boränta innebär olika styrkor och risker för din privatekonomi. Vi hjälper dig att lägga upp ditt bolån så att det passar dig.

Ikon med löv i ett hus

Hållbara hus förtjänar en lägre ränta

Har du en klimatsmart bostad? Då kanske du kan ansöka om Grönt bolån, och få 0,10 procentenheter lägre bolåneränta än den du har hos oss idag.

Lånelöfte – första steget mot drömbostaden   

Med ett lånelöfte är du förberedd när du hittar bostaden du vill köpa. Det kostar inget och är inte bindande. Lånelöftet gäller i 6 månader. 

Tjej som leder sin cykel

Tryggare boende med låneskydd

Låneskyddet ger din familj ekonomisk trygghet om du skulle avlida innan du fyller 65 år. Samlar du dina lån och krediter hos Handelsbanken kan du ansöka om vårt kostnadsfria Låneskydd med Trygghetskapital.

Låneskydd