woman moving to new house Handelsbanken.se

Så fungerar bolån

Vem kan få bolån?

Vi tittar på flera olika delar

När du ansöker om bolån hos oss tittar vi på flera olika faktorer. Är du fast anställd, studerande eller föräldraledig? 

Din anställningsform är en del men behöver inte vara avgörande för att du ska beviljas bolån. Du kan till exempel ta hjälp av en närstående för ett betala eller låna för ett bostadsköp. Alla situationer är olika och våra handläggare ser till just din situation.

Skaffa lånelöfte

Förutom att du måste ha fyllt 18 år så finns det några andra kriterier som du behöver uppfylla innan du ansöker:

  • Regelbunden inkomst
  • Folkbokförd i Sverige
  • Inga betalningsanmärkningar
Ansök om lånelöfte

Vad kostar ett bolån?

Kontantinsats

När du tar ett bolån får du låna upp till 85% av bostadens värde. Det innebär att du måste betala minst 15% av bostaden med dina egna pengar, det är kontantinsatsen. Så om du vill köpa en bostad för 2 miljoner kronor innebär det att du behöver betala en kontantinsats på 300 000 kronor.

Ränta

Hos oss är bolåneräntan alltid individuell och sätts tillsammans med din rådgivare. Den kan antingen vara rörlig eller bunden till en viss tidperiod.  

Amortering

Det belopp du betalar av på ditt lån kallas amortering. Det finns krav på hur mycket du ska amortera, beroende på lånets storlek i förhållande till bostadens värde. Värt att tänka på är att ju mer du amorterar, desto snabbare minskar ditt lån och din framtida räntekostnad.

Övriga kostnader

Glöm inte att räkna med andra kostnader som kan tillkomma när du köper bostad. Det kan till exempel handla om avgift till bostadsrättsföreningen, kostnader för värme och vatten eller hemförsäkring.

Ta reda på hur mycket du kan låna

Räkna på bolån

Räkna på hur mycket du behöver låna och vad det kommer att kosta dig varje månad.

Börja räkna här

Du kan alltid prata med oss

Behöver du hjälp med att räkna? Kontakta oss så tar vi reda på tillsammans hur mycket du kan låna.

Hitta bankkontor

Så fungerar bolån – steg för steg

Hur funkar? - Handelsbanken.se

1. Börja räkna

Första steget mot ny bostad är att räkna på vad det kommer kosta och hur mycket du behöver låna. Ta med parametrar som till exempel avgift till föreningen, uppvärmning och vatten. I bolånekalkylen får du hjälp med en uppskattning av hur mycket just du kan låna. 
kortförmåner - Handelsbanken.se

2. Skaffa lånelöfte

Med ett lånelöfte är du beredd att agera när rätt bostad dyker upp. Lånelöftet är giltigt i 6 månader och kan vara skönt att ha när det är dags att börja gå på visningar. Dessutom krävs det ofta senare för att du ska kunna delta i en eventuell budgivning.

Handelsbanken app company  - Handelsbanken.se

3. Budgivning

I en budgivning kan det vara många känslor inblandade och det är lätt att dras med, gör därför upp en plan i förväg för hur långt du är beredd att gå. Vinner du budgivningen är det viktigt att du kontaktar oss innan du skriver kontrakt, så vi tillsammans kan gå igenom nästa steg.
Pride 2022 handelsbanken.se

4. Överlåtelseavtal

Nästa steg är att skriva ett så kallat överlåtelseavtal. Behöver du sälja din nuvarande bostad först eller vill göra en besiktning av den nya, kan det vara bra att skriva in det som villkor i avtalet för att du ska fullfölja köpet. När du skriver på överlåtelseavtalet ska också handpenningen betalas, normalt är den tio procent av köpeskillingen.
looking at statistics - Handelsbanken.se

5. Ränta och amortering

Nu är det dags att bestämma hur du vill lägga upp ditt bolån, vi bokar in ett möte och går igenom det tillsammans. Du väljer vilken räntebindningstid du vill ha, alltså den period ditt lån är bundet till en viss ränta. Och vi ser över vilket amorteringskrav som gäller för just dig och din bostad.

father with daughter- Handelsbanken.se

6. Försäkringar

Glöm inte att se över dina försäkringar i samband med ditt bostadsköp, hemförsäkringen är det viktigaste. Vi erbjuder försäkringar som ger dig extra trygghet:
  • Bolåneskydd
  • Livförsäkring
  • Sjukförsäkring

Köpa bostad-guider

Hus, lägenhet eller sommarstuga?

Det finns vissa saker som skiljer sig åt när man ska köpa hus, bostadsrätt eller fritidshus. Läs guiderna och få tips på sånt som är bra att tänka på. 

Köpa hus
Köpa bostadsrätt
Köpa fritidshus

Hjälpa barn att köpa bostad

En guide till dig som är förälder och funderar på hur du kan hjälpa ditt barn att köpa sin första bostad. Få handfasta tips om hur du kan hjälpa till och vad du bör tänka på i förhållande till din egen ekonomi. 

Tryggare bolån för dig och familjen

Bolåneskydd består av liv- respektive inkomstförsäkring som kan hjälpa dig att betala bolånet om livet plötsligt förändras. Välj om du vill teckna båda försäkringarna eller bara en av dem.

Family - Handelsbanken.se

Frågor och svar