- Vad får ditt boende kosta?
- Skaffa lånelöfte
- Kontrollera föreningens ekonomi
- Skriva kontrakt och betala handpenning
- Välja räntebindningstid och amortering
- Försäkra dig och din bostadsrätt
- Slutbetala och få dina nya nycklar
- Att tänka på när du flyttar
Att köpa lägenhet
1. Vad får ditt boende kosta och hur fungerar bolån?
Förbered dig för ditt bostadsköp genom att räkna på hur mycket du kan få låna med hjälp av vår bolånekalkyl. Tänk på att räkna med andra kostnader som till exempel månadsavgiften till bostadsrättsföreningen. Det kan vara bra att ta reda på om uppvärmning och vatten ingår i månadsavgiften. Det är också bra att läsa på om hur ett bolån fungerar.
Så fungerar bolån
2. Skaffa lånelöfte
3. Kontrollera föreningens ekonomi
Eftersom du betalar månadsavgift till bostadsrättsföreningen när du äger en bostadsrätt är det viktigt att bedöma hur stor risken är att avgiften höjs. Ta reda på om föreningen planerar för några större renoveringar – till exempel stambyte, fönster- eller takrenovering – och hur de ska finansieras. Om föreningen har olika räntebindningstid på sina lån minskar också risken för snabba avgiftshöjningar om räntan går upp.
Passa på att ställa frågor till mäklaren när du är på visning eller till din rådgivare när du är på banken. Använd gärna vår guide som stöd när du förbereder dig.
4. Skriva kontrakt och betala handpenning
När du vunnit budgivningen
När du har vunnit en budgivning, kontakta ditt bankkontor innan du skriver kontrakt, så kallat överlåtelseavtal. I många fall har man inte hunnit med en besiktning eller att sälja sitt befintliga boende innan överlåtelseavtalet ska skrivas under. Då kan det vara bra att skriva in de villkor i överlåtelseavtalet som du vill ska gälla för att du ska fullfölja köpet som till exempel att du har sålt din nuvarande bostad.
I överlåtelseavtalet står också vilken dag du får flytta in i bostadsrätten, tillträdesdagen. Det är också den dag du betalar resten av köpeskillingen. Allt det här hjälper mäklaren till med.
Betala handpenning
När du skriver på överlåtelseavtalet ska också handpenningen betalas. Handpenningen är normalt tio procent av köpeskillingen. Om det finns villkor i avtalet som ska uppfyllas väntar mäklaren med att betala pengarna till säljaren tills de är uppfyllda, till exempel att bostadsrättföreningen godkänner dig som köpare. Om du inte har pengar till handpenning när du ska skriva avtal så kan vi hjälpa till med ett lån till handpenningen. Det lånet löser du sedan på tillträdesdagen eller tidigare.
5. Välja löptid på lånet och amortering
Räntebindningstid
Den period som ditt lån är bundet till en viss ränta kallas räntebindningstid. Du väljer själv vilken räntebindningstid du vill ha på dina lån. Generellt sett är räntan lite högre på längre räntebindningstider än på kortare.
- Väljer du en räntebindningstid på tre månader justeras räntan var tredje månad för att följa marknadens upp- och nedgångar. Inför varje ny tremånadersperiod kan du välja en ny bindningstid, med nya villkor.
- Väljer du en längre räntebindningstid är räntan fast under den tidsperioden du har valt. Då vet du exakt vad räntekostnaden kommer att vara varje månad under bindningstiden.
Amortering
Det finns ett amorteringskrav på bolån vilket betyder att beroende på hur mycket du lånar i förhållande till din bostads värde och din inkomst kan du behöva amortera 1-3 % av det totala lånebeloppet per år.
Det finns också fördelar med att amortera. Till exempel, ju mer du amorterar desto mer minskar du ditt lån och din framtida räntekostnad.
6. Försäkra dig och din bostadsrätt
Du som bor i bostadsrätt behöver en hemförsäkring för dig och dina saker. Det är viktigt att din bostad är försäkrad för både brand- och vattenskador vilket normalt innebär en hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Teckna en försäkring från den dag du får nycklarna, då är ansvaret ditt. Det är viktigt med en ekonomiskt trygghet om något skulle hända dig. Försäkra dig och familjen så att ni landar lite mjukare om något händer.
- Bolåneskydd - består av Bolåneskydd Liv respektive Bolåneskydd Inkomst som kan hjälpa dig att betala bolånet om livet plötsligt förändras.
- Livförsäkring - kan ge din familj ekonomisk trygghet vid dödsfall.
- Vårdförsäkring - ger dig vård utan väntetid.
- Sjukförsäkring - ger dig inkomstgaranti om du blir sjuk.
7. Slutbetala och få nycklarna till din nya bostad
Dagen du får börja använda din nya bostad kallas för tillträdesdagen. Då träffas du som köpare och säljaren hos mäklaren eller hos din bank.
- Mäklaren skriver en likvidavräkning. Den visar den ekonomiska uppgörelsen mellan dig och säljaren.
- Du betalar resten av köpeskillingen.
- Du får nycklarna till bostadsrätten.
- Kom ihåg att teckna en bostadsrättsförsäkring. Nu är ansvaret för bostadsrätten ditt.
8. Att tänka på när du flyttar
Det är mycket att tänka på när du ska flytta till ny bostad.
- Ändra din folkbokföring på skatteverket.seÖppnas i nytt fönster. Använd ditt BankID
- Eftersänd posten på adressandring.seÖppnas i nytt fönster
- Flytta elavtal. Glöm inte att säga upp elen till din gamla bostad och teckna nytt avtal för den nya.
- Mer tips på checklistaflytt.seÖppnas i nytt fönster