Första bostaden

En guide för dig som vill hjälpa barnen med första bostaden.
Pappa och dotter står i köket och pratar

Dags för barnen att flytta hemifrån?

Vi förstår att det är blandade känslor och en hel del att tänka på. Du vet säkert att det som ung kan vara svårt att klara bolånet själv, särskilt med dagens bostadspriser. Därför har vi samlat några tips till dig som är förälder och funderar på hur du kan hjälpa till. Och vad som är viktigt att tänka på i förhållande till din egen ekonomi när du gör det.

Skicka låneansökan

Bra att tänka på inför bostadsköp

I filmen får du som förälder tips och råd om vad du behöver tänka på om du ska hjälpa till med finansieringen. Mer detaljerad information om de tre olika vägskälen som nämns i filmen får du om du scrollar längre ner på sidan. 

Skaffa lånelöfte nu
1,03 min

3 sätt att hjälpa till

1. Bidra till insatsen 

Vid ett bostadsköp krävs 15 % av bostadens pris kontant, en så kallad kontantinsats. Det innebär att ett objekt som kostar 2 miljoner kr kräver 300 000 kr i kontantinsats.

Du kan hjälpa ditt barn genom att låna ut pengarna eller ge dem som gåva. Om du har flera barn som behöver hjälp är det klokt att tänka igenom vad kostnaden blir för att hjälpa alla om det skulle bli aktuellt.

2. Bli medlåntagare 

Som medlåntagare tar du ett gemensamt ansvar för räntor och amorteringar tillsammans med barnet. Det brukar vara lättare att få ett lånelöfte med medlåntagare än om ditt barn står själv på lånet.

Det kan vara bra att ha koll på att du som förälder blir fullt betalningsansvarig om barnet inte kan betala räntorna och amorteringarna.

3. Äg tillsammans 

Är du medlåntagare kan det vara aktuellt att också äga en del av bostaden. Barnet kan då ta över ägandet själv i framtiden. Tänk på att det kan få en del effekter på din skatt ex vinsten. 
Missa inte att kolla reglerna! Vissa bostadsrättsföreningar tillåter att föräldrarna står som ägare medan barnet bor i lägenheten. Andra vill att den som bor i lägenheten ska äga åtminstone 10 % av bostaden.

glödlampa

Bra att tänka på när du ska hjälpa ditt barn

  • Har du flera barn? 

Har du flera barn som du kommer att behöva hjälpa i framtiden? Fundera i så fall på om de också kommer att behöva ekonomisk hjälp i framtiden.
  • Hur påverkas din framtida ekonomi?

Tänk igenom dina framtidsplaner och hur de påverkas om du hjälper ditt barn. Vad händer till exempel när du går i pension, vill ta fler lån eller gå ner i arbetstid?

  • Planera för barnets framtida ekonomi

Det är bra att tidigt göra en plan för när barnet själv ska kunna ta över lånet. Fundera över hur lånet och ägarandel ska fördelas om barnet blir sambo eller gifter sig.

  • Balans mellan inkomster och bolån

Det är viktigt att som förälder inte ha för höga lån i förhållande till inkomsten. Då kan det vara svårt att ta ytterligare lån i framtiden.  

  • Påverkas du av amorteringskravet?

Kravet innebär att bostäder med belåningsgrad över 50 procent och/eller en skuldkvot över 4,5 ska amorteras.

  • Juridisk rådgivning

Som bolånekund kan du få juridisk hjälp om det dyker upp funderingar kring exempelvis skuldebrev eller gåvobrev. 


Tryggare bolån för dig och familjen

father with daughter  - Handelsbanken.se

Bolåneskydd består av Bolåneskydd Liv respektive Bolåneskydd Inkomst som kan hjälpa dig att betala bolånet om livet plötsligt förändras. Välj om du vill teckna båda försäkringarna eller bara en av dem.

Läs mer om bolåneskydd

a farming family - Handelsbanken.se

Prata bolån med oss

Har du frågor eller vill boka in ett första samtal med oss? Ring oss på 0771-77 88 99 eller kontakta ditt lokala bankkontor.

Kontakta oss
Trälåda fylld med röda äpplen

Vad kostar ditt framtida boende?  

Gör en bolånekalkyl så får du veta hur mycket du kan låna, och vad ditt boende kommer att kosta varje månad.

Bolånekalkyl