Att tänka på när du köper hus

Att köpa en bostad kan ha en stor påverkan på din ekonomi. Vi guidar dig på vägen mot din nya bostad.
Speltid 4:33 min
  1. Vad får ditt hus kosta?
  2. Skaffa
  3. Bra att tänka på och ditt ansvar som köpare
  4. Skriva kontrakt och betala handpenning
  5. Välj räntebindningstid och amortering
  6. Försäkra dig och ditt hus
  7. Slutbetala och få dina nya husnycklar
  8. Bra att tänka på när du flyttar

1. Vad får ditt hus kosta?

Ta reda på hur mycket du kan få låna med hjälp av vår bolånekalkyl. Här kan du också se hur månadskostnaden för bolånet ändras om räntan skulle höjas.

Engångskostnader: lagfart och pantbrev

När du köper en fastighet ska du också betala för lagfart och pantbrev samma dag som du får tillgång till huset.

  • Kostnaden för lagfart är en skatt på 1,5 procent av köpesumman plus en administrativ avgift till Lantmäteriet och vår expeditionsavgift.
  • Utgiften för pantbrev beror på om den förra ägaren haft lån på fastigheten, med pantbrev som du kan ta över som säkerhet för bolånet.
  • För nya pantbrev ska du betala en skatt på 2 procent av beloppet plus en administrativ avgift till Lantmäteriet och vår expeditionsavgift.
Bolånekalkyl

2. Skaffa lånelöfte

ett papper med rader på
När du fått en uppfattning om din prisnivå på ditt nya boende kan du ansöka om ett lånelöfte. Att ha ett lånelöfte klart har flera fördelar:
  • Krävs ofta för att få vara med i budgivning 
  • Lånelöftet är giltigt i sex månader 
  • Du kan ansöka om lån upp till 85 procent av bostadens värde

3. Bra att tänka på som husköpare

Ta tillfället i akt att ställa frågor till mäklaren när du är på visningen. Det kan vara den enda gången du får besöka och undersöka huset inför budgivningen. Ta gärna med checklistan (pdf 2,0 MB) Öppnas i nytt fönster som innehåller exempel på frågor som kan vara bra att ställa till mäklaren.

Bra att tänka på:      

  • Du som köpare har en så kallad undersökningsplikt. Vi rekommenderar dig därför att anlita en besiktningsman. Du kan också köpa in dig i säljarens överlåtelsebesiktning. 
  • Finns det en energideklaration? Det är säljarens ansvar att se till att en den är gjord och klar i samband med att ni skriver kontrakt. Läs mer om energideklaration på
  • Säljaren har ingen upplysningsplikt enligt lag därför är det bra om du ser till att du får en skriftlig beskrivning av fel som säljaren vet om.

4. Skriva kontrakt och betala handpenning

När du vunnit budgivningen

När du har vunnit en budgivning, kontakta ditt bankkontor innan du skriver köpekontrakt. 

I många fall har man inte hunnit med en besiktning eller att sälja sitt befintliga boende innan köpekontrakt ska skrivas under. Då kan det vara bra att skriva in de villkor i köpekontraktet som du vill ska gälla för att du ska fullfölja köpet.

I köpekontraktet står också vilken dag du får flytta in i huset, tillträdesdagen. Det är också den dag du slutbetalar huset. Allt det här hjälper mäklaren till med.

Betala handpenning

När du skriver på köpekontraktet ska också handpenningen betalas. Handpenningen är normalt tio procent av köpeskillingen. Om det finns villkor i kontraktet som ska uppfyllas väntar mäklaren med att betala pengarna till säljaren tills de är uppfyllda, till exempel en besiktning av huset. 

Om du inte har pengar till handpenning när du ska skriva kontrakt så kan vi hjälpa till med ett lån till handpenningen. Det lånet löser du sedan på tillträdesdagen eller tidigare.


5. Välj räntebindningstid och amortering

Räntebindningstid

Den period som ditt lån är bundet till en viss ränta kallas räntebindningstid. Du väljer själv vilken räntebindningstid du vill ha på dina lån.

  • Väljer du en räntebindningstid på tre månader justeras räntan var tredje månad för att följa marknadens upp- och nedgångar. Inför varje ny tremånadersperiod kan du välja en ny bindningstid, med nya villkor.
  • Väljer du en längre räntebindningstid är räntan fast under den tidsperioden du har valt. Då vet du exakt vad räntekostnaden kommer att vara varje månad under bindningstiden.

Amortering

Det finns ett på bolån vilket betyder att beroende på hur mycket du lånar i förhållande till din bostads värde och din inkomst kan du behöva amortera 1-3 % av det totala lånebeloppet per år.  
Det finns också fördelar med att amortera. Till exempel, ju mer du amorterar desto mer minskar du ditt lån och din framtida räntekostnad. 

6. Försäkra dig och ditt hus

Du som bor i hus behöver en villaförsäkring för byggnaden och tomten och en hemförsäkring för dig och dina saker. Teckna en försäkring från den dag du får nycklarna, då är ansvaret ditt. Det är viktigt med en ekonomiskt trygghet om något skulle hända dig. Försäkra dig och familjen så att ni landar lite mjukare om något händer. 

  • Bolåneskydd - Bolåneskydd består av Bolåneskydd Liv respektive Bolåneskydd Inkomst som kan hjälpa dig att betala bolånet om livet plötsligt förändras.
  • Livförsäkring - kan ge din familj ekonomisk trygghet vid dödsfall. 
  • Vårdförsäkring - ger dig vård utan väntetid. 
  • Sjukförsäkring - ger dig inkomstgaranti om du blir sjuk.

7. Slutbetala och få dina nya husnycklar

En nyckelknippa med husnycklar.

Dagen du får börja använda din nya bostad kallas för tillträdesdagen. Då träffas du som köpare och säljaren hos mäklaren eller hos din bank.

  • Mäklaren skriver en likvidavräkning. Den visar den ekonomiska uppgörelsen mellan dig och säljaren. 
  • Du betalar resten av köpeskillingen, kostnaden för pantbrev och lagfart.
  • Du får nycklarna till huset.
  • Kom ihåg att teckna en fullvärdesförsäkring. Nu är ansvaret för huset ditt. 

Vi tar ut pantbrev som säkerhet för dina lån och hjälper dig att ansöka om lagfart. Det krävs för att du juridiskt sett ska äga huset.


8. Att tänka på när du flyttar

Det är mycket att tänka på när du ska flytta till ny bostad.