1. Så fungerar bolån

Så fungerar bolån

Att låna till bostad ska vara smidigt. Vi hjälper dig på vägen.

Köpa bostad steg för steg 

Att köpa ett hem är en stor affär, kantad av små och stora beslut. I våra guider får du hjälp från första bostadsköpartanke till livet som bostadsägare. 

Köpa hus
Köpa bostadsrätt
Köpa fritidshus

Boräntor    

Vilken ränta kan du få? Din bolåneränta sätts individuellt i dialog med rådgivaren. Läs mer om hur det funkar och se våra räntor.


vägval

Köpa eller sälja först – hur ska du tänka?

En vanlig fundering i samband med ett bostadsbyte är om man ska köpa eller sälja först. Fördelarna med att sälja din bostad innan du har köpt en ny, är att du vet exakt hur mycket din nya bostad får kosta och hur mycket du kan lägga i kontantinsats. Kan du av olika anledningar inte sälja först är det viktigt att du vet att du klarar att betala för båda bostäderna under en period eller om du inte får det pris som du hade räknat med för din nuvarande bostad.

1,15 min

Överbryggningslån

Du kan behöva ha dubbla boendekostnader under en kortare tid, om du till exempel får tillträde till din nya bostad innan du har lämnat din gamla. Har du pengarna låsta i din gamla bostad behöver du ett tillfälligt lån, som kallas överbryggningslån, under perioden du fortfarande äger två bostäder och tills du har fått betalt för din försäljning. 

Lånet har rörlig ränta och ska betalas tillbaka så snart du har sålt din gamla bostad.

Ta med dina bundna lån

Om du har ett bundet bolån kan det finnas möjlighet att göra ett säkerhetsbyte. Ett säkerhetsbyte betyder att du flyttar med dina bundna lån till en ny bostad, med samma räntevillkor. Vi byter bara säkerheten för lånet, som då inte behöver lösas i förtid.

Om du löser lånet före räntebindningstidens slut, till exempel om du säljer din bostad, kan du behöva betala ränteskillnadsersättning.


När du vill låna mer

Baka in renoveringen av bostaden i ditt befintliga bolån 

Att bygga ut eller renovera kan vara ett sätt att öka värdet på din bostad. Men det kräver en del planering, inte minst vad gäller ekonomin. Om du planerar att ta ett lån för din renovering kan en höjning av ditt bolån vara ett prisvärt alternativ.

När du ska bygga ditt hus själv

Ikon som föreställer en hand som håller i en hammare

Byggnadskreditiv – finansiering när du ska bygga nytt  

Byggnadskreditiv är en kredit som du använder för alla stora kostnader när du bygger nytt eller bygger om. Med byggnadskreditivet betalar vi dina fakturor under byggtiden och sedan görs det om till ett vanligt bolån. Kontakta oss i god tid så kan vi tillsammans gå igenom dina planer och se vilket upplägg som passar dig bäst. 


Bolåneskydd

Tryggare bolån för dig och familjen

Bolåneskydd består av liv- respektive inkomstförsäkring som kan hjälpa dig att betala bolånet om livet plötsligt förändras. Välj om du vill teckna båda försäkringarna eller bara en av dem.


Bra att tänka på – samboavtal

Längd 0,49

Är du sambo och har ni en bostad tillsammans? 

  • Missa inte att upprätta ett samboavtal 
  • Vad gäller egentligen enligt sambolagen? 
  • Vad ska delas lika och vad ska inte delas på vid en eventuell separation?
Charlotta Palm, jurist i Handelsbanken berättar mer. 

Hur mycket kan du låna?   

När du börjar funderar på att köpa bostad kan du använda bolånekalkylen där du kan få en indikation på vad du kan få låna. 

Bolånekalkyl