En kvinna tittar på husannonser i mäklarkontorets skyltfönsterEn kvinna tittar på husannonser i mäklarkontorets skyltfönster

Köpa hus − en guide för dig

Att köpa hus är en stor affär och ett beslut som kommer att påverka din ekonomi och vardag i många år framöver. För att du ska få bästa möjliga grund att stå på inför köpet av ditt nästa hus har vi sammanställt den här guiden.

Vad bör du ha koll på inför och under köpprocessen

Köpa villa eller radhus?

Det första du bör göra är att bestämma dig för vilken typ av hus du främst är intresserad av att köpa.

Bo i villa

Att bo i villa innebär stora friheter och fördelar. Du kan i stor utsträckning göra som du vill med trädgården och själva huset. Tänk på att du som villaägare själv har ansvaret för drift och underhåll och har ingen att dela kostnaderna med. 

Bo i radhus

Radhus, parhus eller kedjehus ingår ofta i en samfällighet där man tar gemensamt ansvar för saker som snöröjning, underhåll av uteplatser och delar på kostnader för saker som vatten- och avlopp, bredband. I regel innebär det lägre kostnader och mindre eget arbete. Vissa begränsningar kan finnas, du kan t. ex. behöva begära tillstånd för att bygga en altan på uteplatsen. Vissa radhus är bostadsrätter, då gäller samma regler som när du köper en bostadsrätt i form av lägenhet. 

-
Det första du bör göra är att bestämma dig för vilken typ av hus du främst är intresserad av att köpa.

3 viktiga saker att tänka på inför visningen

  • Du som köpare har en så kallad undersökningsplikt, det är ditt ansvar att undersöka huset. Ta hjälp av och anlita en besiktningsman. Du kan också köpa in dig i säljarens överlåtelsebesiktning. 
  • Finns det en energideklaration? Det är säljarens ansvar att se till att en den är klar i samband med att ni skriver kontrakt. Läs mer om energideklaration på
  • Säljaren har ingen upplysningsplikt enligt lag, därför är det bra om du ser till att du får en skriftlig beskrivning av fel som säljaren vet om.

Vilket hus har du råd att köpa?

Ett viktigt steg på vägen mot ett lyckat husköp är att gå igenom din ekonomiska situation och att upprätta en budget för köpet. Du behöver både ta reda på hur mycket du kan låna för att finansiera husköpet men också hur stor månadskostnad du klarar av. 

  • Det blir flera kostnader som inte finns vid köp av en bostadsrätt. Du behöver till exempel ta ut ett och registrera en . Det kan också finnas underhålls- och renoveringsbehov. 
  • Gör en detaljerad budget med alla kostnader som kan uppstå i samband med husköpet. Försök få med oförutsedda behov och saker som följer av själva husköpet. Som ökade kostnader för resor till jobbet eller dylikt. 
  • Kom ihåg att du måste lägga in en på minst 15 procent av bostadens slutpris när du räknar på kostnaderna för husköpet. Bäst är förstås att spara ihop till kontantinsatsen.  
  • Ta med din kalkyl till banken när du . Bankens rådgivare kan hjälpa dig att utvärdera budgeten och avgöra om den håller eller om du gjort en glädjekalkyl. 

Skaffa lånelöfte i god tid

Med ett lånelöfte på plats vet du hur mycket du har att röra dig med och kan ge dig in i budgivningen direkt om du hittar det perfekta huset.

Kort om lånelöfte:

  • Krävs ofta för att få vara med i budgivning 
  • Lånelöftet är giltigt i sex månader 
  • Du kan ansöka om lån upp till 85 procent av bostadens värde

Dags att skriva kontrakt 

Har du lagt ett vinnande bud? Då är det bara några saker kvar innan husköpet är slutfört och du kan flytta in. 

Kontakta banken för att gå igenom nästa steg gällande ditt bolån. När du fått ok från banken kan du skriva kontrakt. Köpet har inte gått igenom förrän kontraktet och överlåtelseavtalet är undertecknat av både köparen och säljaren. Kom ihåg att du har möjlighet att lägga till egna villkor och förbehåll till kontraktet. 

Det är till exempel vanligt att skriva in villkor kring banklånet, försäljningen av den gamla bostaden och särskilda förbehåll om något allvarligt fel skulle upptäckas vid besiktningen. Många mäklare rekommenderar starkt att du lägger till en särskild klausul just för besiktningsvillkor.

Betala handpenning

Kontrakt är skrivet och nu ska handpenningen betalas och datum för tillträdet bestämmas. Handpenningen är normalt 10 procent av köpeskillingen. Men det kan finnas undantag. 

Har du inte pengar till handpenningen för att du inte hunnit sälja din gamla bostad kan du teckna ett överbryggningslån

Frågor och svar

partner looking at apartment - Handelsbanken.se

Aktuella bolåneräntor

Läs mer om hur bolåneräntor funkar och se vår aktuella listränta och genomsnittliga ränta.

Far och son i en ny lägenhet

Koll på boendeekonomi

Håll dig uppdaterad med Bolånekollen. Se senaste avsnittet och läs mer. 

Handelsbanken.se

Budgivning - hur funkar det?

Få en översikt över hur en budgivning fungerar och ta del av våra praktiska tips för att kunna köpa drömbostaden.