Bolån – så fungerar det
Se aktuella bolåneräntor och ansök om bolån
Så fungerar det att ansöka om ett bolån
1. Räkna först
Räkna på hur mycket du kan låna och vad det kommer att kosta dig varje månad.
2. Skaffa lånelöfte
När du vet hur mycket du kan låna, ansök om lånelöfte. Bra att ha inför visning.
3. Ansök om bolån
Efter budgivningen ansöker du om bolån. Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde.
Fördelar med att ha ditt bostadslån hos oss
Bolån med personlig rådgivning
Som bostadsägare ställs du inför många beslut som påverkar din vardagsekonomi. Väljer du oss som bolånepartner får du tips och stöd genom hela livet.
- Professionella råd kring hela din ekonomi
- Fler förmåner för dig och ditt hem
- Ränterabatt med
Trygga tilläggstjänster för bolånekunder
Bolåneskydd
Med bolåneskydd får du hela eller delar av lånekostnaden betald om du blir sjuk eller ofrivilligt arbetslös.
Juridisk hjälp via Lexly
Kostnadsfri juridisk behovsanalys och avgiftsfria eller rabatterade avtal.
Gröna erbjudanden
Kolla in våra gröna erbjudanden med bland annat rabatt på solceller och värmepumpar.
Prata bolån med oss
Har du frågor eller vill boka in ett första samtal med oss? Ring oss på 0771-77 88 99 eller kontakta ditt lokala bankkontor.
Energieffektiva hus kan få lägre ränta
Det lönar sig att satsa på en energieffektiv bostad. Du som bor energisnålt kan ansöka om ett Grönt bolån och få rabatt på din bolåneränta. Om din bostad uppfyller kriterierna för Grönt bolån får du 0,10 procentenheter lägre boränta än du redan har.
Mer om bostadslån
Binda räntan
Vilka för-och nackdelar finns det med att binda bolånen?
Amortering
Få koll på hur mycket du ska amortera på lånet.
Så fungerar bolån
Det du behöver veta när du ska ta ett bolån.
Frågor och svar
-
Du kan låna upp till 85% av bostadens värde. Resterande 15% behöver du betala i kontantinsats. Räkna på ditt bolån här.
Om du köper din nya bostad innan du sålt din gamla kan du ansöka om överbryggningslån hos oss.
-
När du ansöker om bolån hos oss tittar vi på flera olika faktorer. Är du fast anställd, studerande eller föräldraledig?
Din anställningsform är en del men behöver inte vara avgörande för att du ska beviljas bolån. Du kan till exempel ta hjälp av en närstående för ett betala eller låna för ett bostadsköp. Alla situationer är olika och våra handläggare ser till just din situation.
-
Några delar du behöver ta med i beräkningen av vad ditt bolån kommer att kosta dig är:
Kontantinsats
När du tar ett bolån får du låna upp till 85% av bostadens värde. Det innebär att du måste betala minst 15% av bostaden med dina egna pengar, det är kontantinsatsen.Amortering
Det belopp du betalar av på ditt lån kallas amortering. Det finns krav på hur mycket du ska amortera, beroende på lånets storlek i förhållande till bostadens värde.Ränta
Hos oss är bolåneräntan alltid individuell och sätts tillsammans med din rådgivare. Den kan antingen vara rörlig eller bunden till en viss tidperiod.Övriga kostnader
Glöm inte att räkna med andra kostnader som kan tillkomma när du köper bostad. Det kan till exempel handla om avgift till bostadsrättsföreningen, kostnader för värme och vatten eller hemförsäkring.
-
Kontantinsatsen är 15% av bostadens värde. Du behöver ha sparat ihop pengarna till kontantinsatsen innan bostadsköp. Det finns många sätt att spara ihop pengar på, rådfråga oss gärna så hjälper vi dig komma igång med ett sparande.
-
Du bestämmer själv hur du vill lägga upp ditt lån, utgå från din inkomst, familjesituation och vilken risk du är villig att ta. Rådfråga oss gärna så hjälper vi dig vidare i resan mot din nya bostad.
-
Vi använder ett verktyg som heter bokalkylen där vi räknar ut hur mycket du/ni har kvar att leva på efter hushållets totala löpande kostnader är betalda. I beräkningen ingår boendekostnader som amortering, ränta, driftskostnad och hemförsäkring. Vi räknar även med en så kallad kalkylränta, för att ta höjd för att du/ni ska klara en eventuell räntehöjning. Kalkylräntan är för närvarande 6,5 procent.
Levnadskostnaderna i bokalkylen utgår från ett schablonbelopp från Konsumentverket. Utifrån hur många vuxna och barn som finns i hushållet beräknas kostnader för till exempel mat, kläder, hemutrustning och övriga förbrukningsvaror.
När vi får en låneansökan tittar vi även på anställningsform (fast anställd, studerande, föräldraledig). Men anställningsformen behöver inte vara avgörande. Ibland kan man till exempel ta hjälp av en förälder som medlåntagare för att komma in på bostadsmarknaden.
Alla har olika förutsättningar och hos oss i Handelsbanken får man alltid en individuell bedömning av just sin specifika situation och sina ekonomiska förutsättningar.
-
Det finns olika upplägg om man som förälder eller närstående vill hjälpa till att finansiera ett bostadsköp. Det kan till exempel handla om att stå med som låntagare, bidra till kontantinsatsen eller att man äger bostaden tillsammans.