1. Privat
  2. /
  3. Barn och unga
  4. /
  5. 18 år och äldre

18 år och äldre

Dagen du fyller 18 år får du kontroll över dina pengar.
Ungdomar sitter och fikar

Vad händer med konton och banktjänster när du fyller 18?

Vad händer med dina konton?

  • Om du använder internetbanken, mobilappen och våra telefontjänster kommer du automatiskt få tillgång alla tjänster, utan några begränsningar.
  • Ditt Allkonto Ung övergår till att bli ett vanligt Allkonto.
  • Det är bara du som kan se och hantera dina konton eller annat sparande. 

Om dina föräldrar ska kunna hjälpa dig

Eftersom dina föräldrar inte längre kan se dina konton när du har fyllt 18 år kan de inte heller hjälpa dig med till exempel överföringar utan att du har gett dem en fullmakt.

Med en fullmakt kan du bestämma att dina föräldrar eller någon annan ska kunna komma åt dina konton även i fortsättningen. Det kan vara praktiskt om du till exempel ska ut och resa. Du kan ordna en fullmakt på ditt bankkontor eller genom att logga in i internetbanken.

Studenterbjudande

Du som studerar får hjälp att hålla koll på din ekonomi med våra vanligaste tjänster, utan att behöva betala några avgifter.


Ikon med drömmande moln

Nu öppnar sig nya möjligheter

Börjat jobba?

Då behöver du till exempel ett lönekonto för dina betalningar och överföringar, med ett bankkort till. Dessutom kan det vara bra att komma igång med ett sparande som passar dig.

Lönekonto
Bankkort och kreditkort
Börja spara

Köpa egen bostad

Amortering, räntebindningstider, lånelöfte – när det är dags för dig att köpa din första egna bostad hjälper vi dig med ett lånelöfte och att reda ut begreppen.   

Oförutsedda utgifter

Om du sätter undan två månaders utgifter till en buffert blir det lättare att hantera oväntade kostnader.


Viktigt om säkerhet

Ungdomar står och tittar i en mobil

BankID

Tänk på att ett Mobilt BankID och inloggningskortet på samma sätt som ett pass är en id-handling. Kort och koder är också värdehandlingar som ska skyddas. Kontakta oss direkt om du förlorat ditt inloggningskort, tappat din telefon med Mobilt BankID eller misstänker att du blivit utsatta för ett bedrägeri.

Bedrägerier

Tänk på att banken aldrig ringer upp och ber dig identifiera dig med BankID. När du loggar in på internetbanken ska det alltid vara på ditt eget initiativ. 

Säkerhet

Penningtvätt och penningmålvakter

Det blir vanligare att kriminella försöker rekrytera unga för att tvätta pengar som kommer från brott. Du kan luras, lockas eller tvingas att låna ut dina bankkonton, till exempel genom att swisha vidare pengar Detta gör dig till en penningmålvakt. Du hittar mer information om penningtvätt på Polisens webbplats. 

Polisen.seÖppnas i nytt fönster


Vi hjälper dig gärna

Internetbanken och mobilappen hjälper dig att sköta det mesta av din ekonomi. Men det finns situationer då du kan behöva råd eller hjälp med något speciellt. Då är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Ung tjejmed lurar i öronen

Designa ditt kort

Du kan ladda upp en egen bild till ditt kort eller välja en ur vårt fotogalleri. Med en egen design på ditt kort får du ett unikt kort som syns.

Eget kortmotiv