1. Företag
 2. /
 3. Pension och försäkring
 4. /
 5. Pension
 6. /
 7. Pension för egenföretagare

Pension för egenföretagare

Glöm inte bort att ge dig själv trygghet. Nu och i framtiden.
-

Pension för egenföretagare

Som egenföretagare behöver du pensionslösningar med olika försäkringsskydd för dig själv. Det är extra viktigt, då du helt saknar den trygghet många anställda har. Egenföretagare är du som bedriver enskild firma eller är delägare i handels- eller kommanditbolag. 

Vi har en lösning för dig som innehåller alla delar du behöver: pensionsförsäkring, sjukförsäkring och familjepension.

Välj fonder själv eller låt oss sköta valet

Med pensionen hos oss kan du välja mellan Handelsbankens egna fonder och utvalda fonder från ledande förvaltare. Om du inte gör ett aktivt val förvaltas ditt sparande i en pensionsfond. I en pensionsfond trappas andelen aktiefonder ned med tiden, medan andelen räntefonder ökar. Risken i ditt sparande minskar alltså ju äldre du blir.

Avdragsrätt

Om du har en enskild firma och inkomst av aktiv näringsverksamhet kan du – enligt huvudregeln – dra av motsvarande 35 procent av överskottet i din näringsverksamhet. Pensionssparavdraget får dock inte vara större än tio prisbasbelopp. Avdragsrätten för privat pensionssparande slopades helt 2016.

Innehåller

 • Ålderspension
 • Premiebefrielseförsäkring 
 • Sjukförsäkring 
 • Efterlevandepension

Tillfälligt lägre sparpremie på grund av coronaviruset

Ikon information

I tider av oro och osäkerhet är det viktigt att behålla sitt försäkringsskydd. För att underlätta det för ditt företag kan du begära tillfälligt lägre sparpremie för Handelsbankens Tjänstepension och Handelsbankens Pension för egenföretagare. 

Även i vanliga fall kan du få möjlighet att under 12 månader spara ett lägre belopp. Nu byggs de 12 månaderna på med ytterligare en period. Den anställde behåller sitt försäkringsskydd som vanligt under denna tid. Försäkringen återgår automatiskt till ordinarie premie när perioden för den lägre sparpremien är slut. 

Vill du veta mer? Fyll i vårt kontaktformulär så kontaktar vi dig.


Pension för småföretagare

Speltid: 1.49 min

Att tänka på som egenföretagare

 • Som egenföretagare har du själv ansvar för din pension
 • Som egenföretagare saknar du tjänstepension
 • Om du saknar tjänstepension har du markant lägre pension
 • När lönar sig ett avdragsgillt sparande?    

Vi finns nära dig – boka rådgivning

En pratbubbla med ett frågetecken inuti och en pratbubbla med ett i inuti

Att avsätta tid för att planera din och dina anställdas pension kan vara en värdefull investering. Vi finns nära dig och hjälper gärna till att hitta en lösning som passar dig och ditt företag. Kontakta din rådgivare på telefon eller mejl. Har du behov av ett längre möte kan vi ordna ett onlinemöte via Skype. Du hittar kontaktuppgifter på ditt bankkontors webbsida eller i företagsappen.