Hållbar finansiering

Vi på Handelsbanken arbetar aktivt med hållbarhet. Vi erbjuder våra företagskunder rådgivning och grön finansiering till projekt som bidrar till miljömässig hållbarhet.
En kvinna på en bro funderar på hållbar finansiering.

Hållbara finansieringslösningar för ditt företag

Vi erbjuder hållbara finansieringslösningar så att vi tillsammans kan arbeta aktivt för en mer hållbar värld. Hos oss får du kunniga rådgivare som hjälper dig att hitta rätt produkter för ditt företag så att du kan finansiera och investera ansvarsfullt och fördelaktigt.     

symbol för gröna lån

Gröna lån

Företag och bostadsrättsföreningar som äger, investerar, bygger fastigheter eller andra projekt som bidrar till miljömässig hållbarhet kan få grön finansiering.  

symbol för gröna obligationer

Gröna obligationer

Få rådgivning vid utformning av villkor och utgivning av gröna obligationer. Vi hjälper både nya och befintliga emittenter, företag och institutioner. 

symbol för vagnpark

Grön finansiering i vagnpark

Välj klimatsmarta fordon och få en lägre leasingavgift. Du kan även få en miljörapport på vilka bilar företaget har i vagnparken och CO2-utsläpp.

symbol för avbetalning och leasing

Grön leasing och avbetalning

Få lägre kostnader och bidra till lägre miljöpåverkan genom att finansiera rena elbilar, eldrivna transportbilar eller elbussar.  

Är företagets fastighet klimatsäkrad?

Vill du få rådgivning och analys inom hållbar finansiering? Ta hjälp av Green Asset Screener,  ett digitalt verktyg som vår samarbetspartner Sweco har tagit fram. 

Genom att svara på några frågor om din fastighet hjälper verktyget dig att kartlägga risker och möjligheter kopplat till klimatförändringar och energiförbrukning. Du får även förslag på konkreta åtgärder och investeringar för att anpassa och säkra fastigheterna. 

Banken hjälper dig sedan att finansiera de åtgärder och investeringar som Sweco rekommenderar till ett förmånligt pris.    

Energispartips från experten

Anna Blomstergren, hållbarhetsansvarig Handelsbanken Finansiering.

Så sänker du bostadsrättsföreningens energianvändning

Anna Blomstergren, hållbarhetsansvarig Handelsbanken Finansiering, delar med sig av sina bästa energispartips.

– Enkla saker som att byta till LED-lampor i fastigheten, installera dynamisk belysning och byta ut äldre tvättmaskiner ger stor effekt med begränsad insats. 

Projekt med grön finansiering

Kvinna planterar i grönsaker i bostadsområde

Lån för tryggare bostadsområden 

För första gången ger Handelsbanken ut ett hållbarhetslänkat lån där arbetet med trygga bostadsområden ligger som grund. Lånet omfattar flera viktiga hållbarhetsutmaningar för Stena Fastigheter: både minskat klimatavtryck och ökad trygghet. 

panoramavy över mälaren

Heba och Åke Sundvall tecknar grönt lån

Fastighetsbolaget Heba och byggnadsföretaget Åke Sundvall tecknar gemensamt grönt lån om 400 mkr hos Handelsbanken. Lånet kommer finansiera en nyproduktion av 200 lägenheter  i Bredäng.

Pappersåtervinningsstation

Grön finansiering för cirkulära materialflöden

Stena Metall etablerade en lånefacilitet med Handelsbanken och DNB i juni 2020. Den nya gröna revolverande kreditfaciliteten kommer nyttjas för inköp av avfall med syfte att återvinna material inom recyclingbolagens verksamhet.

ICA byggnad

Fabege tecknar ett taxonomi-anpassat lån 

Fabege var först ut bland svenska fastighetsbolag att välja uteslutande grön finansiering. Nu tar bolaget, tillsammans med Handelsbanken, nästa steg med att teckna ett taxonomi-anpassat lån.
Kungsleden

Kungsleden 

Kungsleden förlänger och utökar ett kreditlöfte hos Handelsbanken med fokus på mångfald och klimat.
Östgötatrafiken tåg

Grönt lån för hållbara transporter

Östgötatrafiken tecknar grönt lån hos Handelsbanken för att finansiera Östgötapendeln.