Stigande räntor – tips från brf-rådgivaren

Hur påverkas bostadsrättsföreningar när räntorna stiger, och hur ska styrelser agera på en turbulent räntemarknad? Helene Nilsson, brf-rådgivare på Handelsbanken Sundbyberg svarar på frågor.
Företaget och ekonomin maj 2023
Helene Nilsson, brf-rådgivare på Handelsbanken Sundbyberg
Helene Nilsson, brf-rådgivare på Handelsbanken Sundbyberg

Hur påverkar räntehöjningarna brf:er?

– När bostadsrättsföreningar nu ska lägga om sina lån är det högre räntesatser som gäller och det kan vara svårt att förändra intäkterna i samma takt. Vad gäller avgiftshöjningar så räknar många med en ökning på 10-20 procent under 2023. Svårast är det för nybildade föreningar med hög belåningsgrad och små föreningar som kanske haft för låga avgifter. 

Hur ser det ut med brf:ernas löptider på lånen?

– De flesta brf:er har haft en strategi med olika löptider på sina lån. Just nu är det många föreningar som kommer till oss och väljer att sätta om lånen till rörlig ränta vid villkorsändring, för att avvakta och se hur räntan utvecklar sig och senare ta ett beslut om att eventuellt binda en del.

Är det för sent att binda räntan nu?

– Om en förening har en stor del av sina lån rörligt tycker vi att det kan vara klokt att fundera över att binda en del på längre löptider. Det ger en bättre riskspridning och stabiliserar ränteutgifterna så att man undviker att behöva höja avgifterna plötsligt. Bankens ränteprognos tyder på att den rörliga räntan kan komma att överstiga räntan på vissa längre löptider.

Vanligaste frågan du får från dina brf-kunder?

– Den absolut vanligaste frågan just nu är, ”vilken ränta ska vi ta höjd för i vår budget för att kunna ta ett bra beslut gällande avgifter?” Vi resonerar gärna med kunderna om det och välkomnar alla att höra av sig så vi kan titta på hur just deras situation ser ut och på aktuell ränteprognos. 

Hur ska bostadsrättsföreningar tänka kring extraamortering?

– Många föreningar har historiskt haft pengar över i kassan och valt att extraamortera i samband med att ett bundet lån villkorändras. I nuläget behöver man vara extra noga med att ta hänsyn till det högre ränteläget och stigande driftskostnader, så finns det ett överskott så kan det vara bra att ha det kvar som en buffert i kassan. Har man utöver det pengar som kommer behövas på kortare sikt, för till exempel en investering enligt underhållsplanen, så finns det även kontoplaceringar att göra på olika bindningstider till förmånlig ränta.

Till sista, några tips?

– Många föreningar har varit duktiga på att göra en budget utifrån sin underhållsplan men behöver just nu även se över sin likviditetsplanering, för att se till att framtida intäkter kommer täcka kostnaderna. Det är extra viktigt nu när både räntekostnader och driftskostnader ökar. Det kan också vara bra att kontakta en ekonomisk förvaltare för att få hjälp med att göra en sådan likviditetsplanering. Och lika viktigt är det att ha en dialog med sin bankkontakt och i god tid planera tillsammans inför kommande större investeringar där finansieringsbehov finns. 

– Ett annat tips är att se över föreningens avtal för till exempel snöröjning, städning, trädgårdsskötsel, försäkringar och andra tjänster. För vissa entreprenadtjänster kan priserna vara på väg att sjunka med den svaga konjunkturen.

Vad kan då banken hjälpa till med?

– Vi kan dela med oss av våra ränteprognoser som hjälp vid räntebindning, budgetering och likviditetsplanering. Det är bra att ha en årlig genomgång med sin bankkontakt för att få till en strategi gällande finansieringen i god tid och få råd kring fördelningen av lånens räntebindningstider. 

Mer om vårt erbjudande för brf:er

Få tips från experterna

Tre personer i möte om sin BRF

Styrelsemedlem i en BRF?

Se inspelat webbinarium från den 20 april, då våra experter inom makroekonomi och hållbarhet diskuterar bostadsrättsföreningars utmaningar med fokus på:

  • Konjunkturutsikter 

  • Ränteläge

  • Energieffektivisering 

Se webbinarietÖppnas i nytt fönster
Bild på bostadsrättsförening för att illustrera energispartips för BRF

Energispartips

Anna Blomstergren, hållbarhetsansvarig Handelsbanken Finansiering, delar med sig av några energispartips:

  • Byt till LED-lampor.

  • Installera sensorstyrd belysning.

  • Byt ut gamla tvättmaskiner i tvättstugan.

  • Sänk temperaturen i trapphus och allmänna utrymmen med en grad.

Fler experttipsÖppnas i nytt fönster

Fler intressanta artiklar från Företaget och ekonomin

Sveriges Riksbank

Kronan svagast i klassen?

Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman reder ut vad som styr kronans värde och hur det funkar. 

Till artikeln om svenska kronan
Bostadsrättsförening som sänkt energianvändningen

Sänk energikostnaderna

Göran Danling från Riksbyggen, ger tips om hur din bostadsrättsförening kan påverka energiförbrukningen. 

Till artikeln om energieffektivisering