En underhållsplan kan göras med olika tidshorisonter. Fredrik Johansson rekommenderar att man upprättar planen på 50 år. Anledningen är att en del byggnadskomponenter håller i 50 år, exempelvis avloppsstammar. Med en plan som löper över 50 år får man med alla stora och kostsamma renoveringar.
Underhållsplanen ska innehålla renoveringar av större dignitet, och inte små åtgärder som byte av lysrör eller ventilationsfilter. Sen bör det framgå när renoveringarna ska göras, samt hur mycket det beräknas att kosta.
Därför är en underhållsplan så viktig
En funktion i underhållsplanen är att man kan räkna ut vad renoveringarna kommer att kosta årligen i genomsnitt. Den summan bör föreningen lägga undan varje år.
– Det är viktigt att föreningen får in så mycket pengar att det täcker underhållsbehovet på lång sikt, säger Fredrik Johansson.
För vissa föreningar kan det innebära att avgiften behöver höjas efter att underhållsplanen har upprättats, medan andra kanske redan har ett lagom stort årligt överskott.
Kostnaderna för en förening varierar från år till år och när det blir överskott bör föreningen spara undan detta. Ett bra sätt är att amortera på lån, så kan föreningen ta nya lån när det är dags för renoveringar och pengarna behövs.
Uppdatera planen regelbundet
För att underhållsplanen ska fortsätta vara aktuell är det viktigt att uppdatera den regelbundet. Dels bör alla utförda renoveringar skrivas in, dels bör man göra en större uppdatering av planen med 3–5 års mellanrum för att kontrollera att uppgifterna om underhållsbehov fortfarande stämmer.
– Den konsult som föreningen anlitade för att göra planen kan då göra en mindre statusbesiktning för att se om några delar av fastigheten har slitits mer än beräknat, säger Fredrik Johansson.