Så påverkas du av ekonomiska läget

Nyfiken på hur omvärldsläget påverkar din privatekonomi? Vår kontorschef Jonathan Kylmänen intervjuar chefsekonom Christina Nyman och ställer våra kunders vanligaste frågor.

Hur mår svensk ekonomi just nu?

I den senaste konjunkturprognosen som tagits fram våra makroekonomer, analyserar vår chefsekonom Christina Nyman det ekonomiska läget. Särskilt intressant blir det mot bakgrund av det osäkra världsläget som kan påverka såväl bolåneräntor som matpriser och inflation. 

Att det är en omtumlande tid märks också i samtalen med våra kunder, där många vill diskutera råd som handlar om både trygghet och möjligheter.

Därför har vi låtit en av våra kontorschefer, Jonathan Kylmänen, intervjua Christina Nyman som får dela med sig av sina tankar om hur ekonomin påverkar de svenska hushållen framöver.


Christina, kan du ge en kort sammanfattning av den senaste prognosen?

— Huvudbudskapet är att vi ser hur konjunkturåterhämtningen i svensk ekonomi fördröjs. Det är ingen kris, men återhämtningen senareläggs.

Varför då?

— Vi har handelskriget i USA. Det är negativt för världen, för den svenska ekonomin och det har en direkt påverkan på exportföretag. Det påverkar även hushållen och företagen som blir mer osäkra och därför skjuter på sina investeringar och sin konsumtion. Det i sin tur senarelägger återhämtningen och påverkar arbetsmarknaden negativt. 

Vad tror ni om inflationen framöver? 

— Generellt driver tullar upp inflationen, i alla fall under en period. I nuläget är det dock USA som höjer tullarna mot sina handelspartner, så det är främst i USA som detta sker. För Europa och Sverige som inte har höjt sina tullar, och om det sker sannolikt endast mot USA, ser vi att handelskriget närmast kan pressa ner inflationen lite grann. För svensk del räknar vi med att inflationen ligger strax över två procent i år, vilket också är Riksbankens mål. Och att den kommer ner något ytterligare nästa år.

Kommer matpriserna fortsätta stiga?

— Livsmedelspriserna steg mycket i början av året, men vi räknar med att ökningstakten dämpas. Bland annat bidrar en starkare krona till att importerade livsmedel inte stiger på samma sätt som tidigare. Vi ser framför oss att prisökningstakten rör sig mer i sidled för att sedan sjunka mot mer normala nivåer, men det betyder samtidigt att vi inte tror på någon nedgång i prisnivån på livsmedel.

Hur ska man tänka kring bolåneräntor, binda lånet eller ligga kvar med rörlig ränta?

— Vi tänker att riksbanken har utrymme att sänka räntan och att man kommer att göra det nu, från 2,25 procent ner till 1,75 procent. Det betyder att vi räknar med att bankernas rörliga boräntor kan komma ner lite grann, från drygt 3 procent, som de ligger genomsnittligt på nu, till drygt 2,5 procent. Barnkernas bundna räntor tror vi ligger på dryga 3 procent. Det här har att göra med att vi inte tänker att räntesänkningen från Riksbanken är permanent. Det här är ett initiativ för att stimulera ekonomin här och nu.

Efter fler år med låg kronkurs är det nog många svenskar som funderar på en utlandssemester i sommar. Kommer kronan hålla sig fortsatt stark?

— Kronan har stärkts ovanligt snabbt och mycket de senaste månaderna. Vi har länge prognostiserat att kronan ska stärkas över tid, men denna kronförstärkning överraskade eftersom kronan brukar försvagas i oroliga tider. Handelskriget och den ökade tillväxtoron i USA har bidragit till den dollarförsvagning som präglat marknaderna. Vi tror fortfarande att kronan har mer att ge. Det betyder att vi ser framför oss att kronan kan fortsätta att stärkas men i en långsammare takt.

Tveka inte att kontakta våra kontor om du vill diskutera vad förändringarna innebär just för dig. Vår uppgift är att ge dig vårt bästa råd, utifrån just dina individuella förutsättningar och behov.

Christina Nyman

Christina Nyman

Chefsekonom Handelsbanken

-

Jonathan Kylmänen

Kontorschef Handelsbanken Luleå

Frågor och svar

Ta del av senaste analyserna

Webinar_16 Januari_2023_Christina Nyman och Claes Måhlen_johan lof-Handelsbanken.se
Ladda ner och läs den senaste konjunkturprognosen. Här får du veta mer om räntan, ifall kronan stärks och inflationens utveckling.

Läs fler relaterade artiklar

""

Håll koll på bomarknaden

Hur kommer bankernas bolåneräntor att utvecklas framåt? Här kan du läsa våra experters ränteprognos och deras förväntan på hur bostadsmarknaden utvecklar sig.

Man räknar ut inflationen på miniräknaren

Är inflation farligt?

Inflation är en ständigt aktuell fråga, men vad blir det för följder av en hög- respektive låg inflation? Och hur drabbas du?
Två personer diskuterar ekonomiska reformer för innevarande år.

Hur blir hushållsekonomin 2025?

Många hushåll får bättre ekonomi 2025, tack vare högre löner, lägre räntor och skattesänkningar. Hur påverkas din ekonomi?