Så fungerar pensionssystemet i Sverige

Vem kan få pension och vad är det som gäller? Här får du en snabbkurs i pensionskunskap!

Få koll på pensionens olika delar

Pensionen är den "lön" du får när du slutat arbeta och det som blir din inkomst när du är pensionär. Det du får i pension består oftast av flera delar och kommer från flera håll. Det är allmän pension från staten, tjänstepensionen från din arbetsgivare och sen kan du ha ett privat pensionssparande som också blir en del av din pension och din inkomst efter arbetslivet. Här går vi igenom de olika delarna. 

Vad är allmän pension? 

Allmän pension brukar beskrivas som basen i det som utgör din totala pension. Den betalas ut av staten till dig som bor och jobbar i Sverige. Det som ligger till grund för din allmänna pension är de inkomster du betalar skatt för. Det är inte bara inkomst från arbete som räknas med, utan också andra typer av ersättning som till exempel föräldrapenning och arbetslöshetsersättning. Även när du studrar tjänar du in till din allmänna pension. 

Den allmänna pensionen i sin tur består av tre olika delar: inkomstpension, premiepension och garantipension.

Men det finns också andra delar som kan utgöra den allmänna pensionen, beroende på när du är född och vad för typer av inkomst du haft genom åren.

För dig som är född 1937 eller tidigare
Om du är född 1937 eller tidigare så kan din allmänna pension också bestå av tilläggspension, inkomstpensionstillägg och garantipension.

För dig som är född 1938-1953
Om du är född mellan 1938 och 1953 kan din allmänna pension också bestå av tilläggspension.

Tjänstepensionen − din pension från arbetsgivaren

De flesta som arbetar har tjänstepension. Om du arbetar på ett företag som har kollektivavtal får du automatiskt tjänstepension. Om du inte gör det, kan din arbetsgivare ändå ha tecknat en annan tjänstepensionslösning. Kolla gärna hur det är på ditt jobb. Och är du egen företagare behöver du själv ordna med din egen tjänstepension. Det är viktigt. 

Du kan ha tjänstepension från flera olika håll, om du arbetat statligt eller kommunalt, eller som privatanställd. Här kan du läsa mer om de olika tjänstepensionsavtalen som finns.  Tjänstepension har blivit en viktig del i den totala pensionen. 

En person vilar i en hängmatta
Hur vill du att ditt liv som pensionär ska bli? Räcker pensionen till dina drömmar? Gör en prognos då och då och håll koll på ditt sparande.

Privat pensionssparande − dina egna sparpengar

Många vill spara extra till pensionen. Det kan man göra på flera olika sätt, till exempel genom att månadsspara i en ISK. En del sparar till pensionen genom att göra sig skuldfria och amortera på till exempel bolånen. En del gör både och. För att se om du behöver spara och hur mycket kan en pensionsprognos vara bra att göra på  minpension.se Öppnas i nytt fönster

Vill du själv komma igång med ett eget pensionssparande gör du det superenkelt i vår app. 

Pensionens 3 delar:

Handelsbanken.se
Allmän pension är basen. Inkomstpension, premiepension och garantipension är delar av den allmänna pensionen.
Handelsbanken.se
Tjänstepensionen kan du få från jobbet.
Handelsbanken.se
Många sparar privat till pensionen.

4 pensionstips som kan göra skillnad

Det är bra att veta vad som påverkar hur stor pensionen blir. 

1. Arbeta länge och mycket

Ju mer du arbetar och ju mer du tjänar, desto högre pension får du. Heltid ger mer än deltid och fortsätter du arbeta ända fram till pensionsåldern eller till och med efter den, så blir det också mer. 

2. Välj rätt arbetsgivare − få tjänstepension

Se om du kan bli anställd hos ett företag som har ordnat det med tjänstepension för de anställda. Antingen genom kollektivavtal eller annan lösning. 

3. Spara själv

Att månadsspara till pensionen är en bra vana. Börjar du tidigt i livet blir spartiden lång och summan du sparar behöver inte vara så stor. Ta hjälp av en pensionsprognos Öppnas i nytt fönster för att se hur du ligger till. 

4. Se över kapitalet då och då

Håll koll på dina pensionsplaceringar. Allt från premiepensionen, tjänstepensionen och ditt egna sparande. Har du rätt risknivå? Är du bekväm med avgifterna? Ta hjälp av oss om du vill få råd och diskutera. 

Frågor och svar

Läs mer om pension

En mamma leker med sin bebis

Ta hand om barnen och få lägre pension? 

Din föräldraledighet påverkar din framtida pension. Men hur mycket och vad kan du göra åt det? 

Handelsbanken.se

Hur mycket ska man spara till pensionen? 

Det är inte enkelt att veta hur mycket man behöver spara själv till pensionen. Och finns det annat att göra? 

Handelsbanken.se

Om tjänstepension

Hur mycket borde man egentligen ha i tjänstepension och vad påverkar den?