Hur mycket ska man spara till pensionen?

Det är inte lätt att veta hur mycket man ska spara till sin pension. Men här finns flera bra tips att läsa och inspireras av.

När ska man börja pensionsspara?

Börja pensionsspara vid 25? 

När du är ung och i början av din yrkeskarriär känns förstås pensionen oändligt långt borta. Och du kanske hellre vill spara till en bostad, långresor, barn och annat du vill göra och ha under de yrkesverksamma åren. Men, om du har möjlighet så är det aldrig fel att börja pensionsspara i tidigt. Det kan då vara en mindre summa eftersom spartiden blir lång (om du håller i och fortsätter spara förstås). Det är också bra att ha koll på hur tjänstepension fungerar när du ska välja arbetsgivare. 

Få reda på mer om tjänstepension.

Vad påverkar pensionen? 

  • När i livet du börjar arbeta
  • Vid vilken ålder du går i pension
  • Hur hög lön du har
  • Om du har tjänstepension
  • Hur mycket du sparar privat

Pensionssparande i olika delar av livet

20-30 år: Kom igång!

Passa på och kom igång tidigt i livet med sparandet. Då får dina pensionspengar lång tid på sig att växa. Ta också för vana att kolla in minpension.se och se hur ditt pensionsläge är. Välj hur du vill spara och få koll på sparformerna. Det automatiska sparandet är det som blir av, så sätt igång ett sånt, så behöver du inte tänka mer på saken. Sparandet sköter sig själv. Läs mer om privat pensionssparande. Om du kan, välj en arbetsgivare som ger dig tjänstepension. Det är en avgörande del för din framtida pension. 

30-40 år: Se över sparandet

Har du inte börjat pensionsspara än, så är det hög tid nu. Ta gärna hjälp att välja fonder och se över din riskprofil. Det är fortfarande många år kvar att spara, så se till att du ligger rätt. Surfa in på minpension.se ibland för att få koll och se också över din premiepension då och då. Har du valt att jobba deltid? Se hur det påverkar. Och förresten, har du en partner kan det vara rättvist att kolla att ni båda får en bra pension. Hur är det med jämställdheten

40-50 år: Öka på om det går

Här gäller samma som för 30-40 åringar. Se över risknivån.  Har du familj, se över vem som får ditt pensionskapital om du avlider. Anpassa efter familjen. Har du en hög lön? Kolla in möjligheterna till löneväxling

50 - uppåt: Fortsätt ha koll

Nu är det dags att maximera sparandet om du inte redan gör det. Och hur ser det ut nu med risknivån i ditt sparande, kanske behöver den justeras? Tänker du arbeta längre än riktåldern? Då ökar du allmänna pensionen. Ja, det är mycket att fundera på. Men prata med oss om du behöver hjälp. Läs mer om att ta ut pensionen.

Pensionsspara rätt för din ålder - 4 tips

  • 20-35 år: Kom igång!
  • 35-55 år: Se över ditt sparande och öka på om det går
  • 55-60 år: Kolla risknivån i ditt sparande
  • 61-67 år: Planera för uttag 

Spara till pensionen − viktigt att tänka på

Maximera din pension

Vill du ha en bra levnadsstandard som pensionär? Ja, det vill nog de allra flesta. Och då kan det vara nödvändigt att komplettera den allmänna pensionen och den eventuella tjänstepensionen med ett eget sparande. Den allmänna pensionen ska räcka till allt fler och samtidigt räcka längre eftersom vi idag lever allt längre. Du kan förutom att spara själv också maxa din pension genom att arbeta längre. Att ha en arbetsgivare som betalar tjänstepension är också viktigt. Ett extra bra tips är att förstå hur pensionen fungerar och se vad du själv kan behöva göra. 

Starta pensionssparande tidigt

Fördelen med att börja spara tidigt är att det kan räcka med ett lägre månadsbelopp. Du ska ju spara under lång tid. Det regelbundna automatiska sparandet gör sparandet enkelt och att det blir av.  

Hur viktig är tjänstepensionen?

Din tjänstepension kan göra stor skillnad den dagen du går i pension. Idag tillhör 9 av 10 som arbetar ett kollektivavtal och då finns det en tjänstepension. Men om du står utan tjänstepension, prata med din arbetsgivare. Se också till att din tjänstepension förvaltas väl. Kanske vill du flytta den en annan förvaltare? Här ser du hur du flyttar din tjänstepension till oss. 

Hur stor pension vill du ha? 

Fundera över hur du vill leva som pensionär. Tänker du skala ner och leva enklare och billigare? Eller är det nu du ska resa och leva livet? Många säger att de vill ha minst 80 procent av sin nuvarande lön som pension. Då gäller det att se till att räkna ut hur du når dit. En tumregel är att spara 5 procent av månadslönen (brutto) till pensionen. 

Hur går det för din pension? 

Orange kuvertet från Pensionsmyndigheten är en bra påminnelse om att du ska titta till ditt pensionsläge varje år. Vad ger samhället? Vad får jag från jobbet? Och vad har jag själv sparat? Ta hjälp av minpension.se

Vad är löneväxling?

Att växla en del av nuvarande lön till en framtida pension kan vara en bra lösning för dig som har en hög inkomst. Prata med din arbetsgivare om möjligheten finns. Här hittar du mer om löneväxling. 

Hur mycket ska just du spara? Se räkneexempel

Ett räkneexempel kan ge en fingervisning om hur mycket just du behöver spara. Du kan också ta hjälp av Pensionsguiden som finns i vår app. 

Förutsättning: Tänk dig att du är 45 år och vill gå i pension när du är 67 år.

Pensionsmål: Du vill ha 80 % av din befintliga lön i pension. Du vill också att pensionen ska betalas ut i 20 år. 

Nuvarande lön: 45 000 kronor i månaden

Sparbehov: 4 800 kronor per månad. 

Hur vi har räknat i exemplet: Vi har utgått från att personen i exemplet arbetat heltid i hela sitt liv, från 25 års ålder och får både allmän pension och tjänstepension (t ex ITP) från sin arbetsgivare. 

Mer om uträkningarna i exemplet:

  • Prognosen i exemplet bygger på dagens penningvärde.
  • Sparandet är placerat i en ISK och utgår från förväntad avkastning i den generationsfond som passar en 45-åring. 
  • Beräkningarna bygger på en standard framtagen av Pensionsmyndigheten, Min Pension och Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Olika sätt att spara till din privata pension

Om du vill spara till din pension finns det olika vägar att gå och du behöver hitta en strategi som passar just dig och din ekonomi. Ta gärna hjälp av oss om du vill diskutera olika sparformer. Många sparar idag i en ISK eftersom det är ett sparande som kan passa på lång sikt. Du kan också spara i en kapitalförsäkring eller på ett vanligt sparkonto. Det viktigaste är att sparandet blir av. 

Och kom ihåg, det är aldrig för tidigt eller för sent att börja tänka på framtiden. 

Läs mer om hur du sparar till pensionen

3 vägar till en tryggare pension

  • - Investeringssparkonto med många investeringsmöjligheter
  • - flera olika varianter att välja på
  • - tryggt och förutsebart med ränta. Vilket konto passar dig? 
Syftet med innehållet på denna sida är att ge dig allmän information. Det är inte ett personligt råd eller en personlig rekommendation. För ett bra placeringsbeslut bör du prata med en rådgivare samt utgå från din egen erfarenhet

Du kanske också är intresserad av

Ett par pratar tjänstepension när det är ute och handlar

Hur stor blir tjänstepensionen?

Flera faktorer som lön, arbetstid och kollektivavtal kan påverka din tjänstepension.
En kvinna funderar över jämställdhet när hon matar sin bebis

Hur jämställd är din pension?

Lär dig mer om vad som påverkar och hur du kan stärka din pension.
Ett par har koll på sin tjänstepension

Ta kontroll över din pension

Vår pensionsexpert delar med sig av sina bästa tips och förklarar finessen med tjänstepension.

Frågor och svar