Ett par utanför sin nya bostad. Det är tillträdesdag.Ett par utanför sin nya bostad. Det är tillträdesdag.

Köpa eller sälja bostad först?

Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Hur kan man vet vad som är bäst? Här får du tips som kan ge dig klarhet i vad som passar dig.

Hur ska man tänka?

Det finns både fördelar och nackdelar med att sälja respektive köpa bostad först. Men med det rådande läget på bostadsmarknaden finns det några punkter att vara extra uppmärksam på:

Tid att sälja

Var beredd på att det kan ta längre tid att sälja din bostadsrätt eller villa än det gjort tidigare.

Bostadens värde

Ställ in dig på att du kanske inte får så mycket för din bostad som du hoppats på. Prata med din mäklare för att få en rimlig uppskattning för din bostad baserat på dagens marknadsläge.

Kontantinsats

Fundera över om du kommer få hela kontantinsatsen till din nya bostad när du säljer din gamla? Om inte, behöver du kanske ta från ditt sparande. Ha alltid en buffert kvar så att du inte använder hela ditt sparande för bostaden.

Par som står utanför sin nya lägenhet.
Du väljer själv om du vill sälja först eller börja med att köpa din nya bostad.

Ta hjälp av mäklarna

Det är inte lätt att avgöra hur bostadsmarknaden ser ut om man inte är insatt. Om du känner dig osäker kan det vara bra att prata med flera mäklare innan och få deras uppfattning om pris och när det kan vara bra att sälja. 

Om du köper nytt innan du säljer, kolla med mäklaren om du kan få med ett villkor i köpekontraktet som innebär att du kan häva köpet om du inte får sålt din nuvarande. Tänk på att säljaren kanske inte går med på ett sådant villkor. Då behöver du fundera över hur viktigt det är för dig.

Tänk på att mäklaren som sköter försäljningen av din bostad kan hjälpa dig med tips om en ny bostad för dig. 

Tips på vägen 

  • Det är du som bestämmer – hur trygg vill du känna dig? Vad passar bäst för dig?
  • Se efter hur marknaden ser ut där du bor och där du vill bo?
  • Vi på Handelsbanken brukar vilja se ett undertecknat försäljningskontrakt innan du flyttar in i din nya bostad. Men det betyder inte att du måste ha sålt och flyttat ut från din nuvarande plats innan du kan börja leta eller skriva kontrakt för det nya stället.

Köpa eller sälja först?

Fördelar med att sälja bostaden först

När du säljer först vet du exakt hur mycket pengar du har till att köpa din nya bostad. Du undviker också risken att inte få den gamla bostaden såld. Men samtidigt kan det bli stressigt att hitta och flytta till den nya bostaden i tid innan du måste lämna den gamla. Kanske behöver du skaffa ett tillfälligt boende ett tag innan du hittar ditt nya. 

Sälj innan du köper om det tar tid att sälja bostaden:
Om du tror att det tar lång tid att sälja din gamla bostad och det kan vara ekonomiskt svårt att äga två bostäder samtidigt, då är det smart att sälja innan du köper. Marknaden tar generellt längre tid nu att sälja på, och även om de kan bli stressigt med en flytt, är det oftast bättre än stressen att ha en ekonomisk överbelastning.   

Sälj först om du är osäker på försäljningspriset:
Om det är svårt att avgöra hur mycket du kan få för din gamla bostad kan det vara bra att sälja innan du köper. Då är det också svårt att veta hur mycket du har till att köpa ditt nya hem. Tänk på att marknadsläget kan påverka priset, så justera dina förväntningar. Titta på vad liknande bostäder har sålts för i området den närmsta tiden. Och prata med din mäklare för att få en ny uppdaterad värdering.

Fördelar med att köpa bostaden först

När du köper först har du gott om tid för att hitta ett boende du verkligen vill ha. Du hinner troligen också flytta in i den nya bostaden innan du behöver lämna den gamla. Men det är svårare att veta hur mycket du kan köpa ditt nya hem för.

Eftersom det tar längre tid att sälja en bostad nu, kan du behöva stå inför dubbla kostnader om det tar lång tid att sälja den gamla. 

Det är smart att köpa först om: 

  • Du har ekonomiskt utrymme eller en buffert och kan hantera ökade kostnader ett tag.
  • Du planerar att köpa en billigare bostad än den du säljer och inte är beroende av att veta försäljningspriset innan du köper.
Din nuvarande bostad kan behöva vara såld för att du ska få låna pengar till din nya lägenhet eller hus. Ett tips är att be om ett senare tillträdesdatum (3 till 6 månader) för att ge dig mer tid att sälja din nuvarande bostad och därmed minska risken för dubbla boendekostnader. 

Frågor och svar

Räkna på vad du har råd med

-  Handelsbaken.se

Ska du både köpa och sälja är det bra om du tittar på dina förutsättningar en gång extra. Om du kan sälja först och köpa sen kommer du veta mer exakt hur kalkylen för nästa bostad ser ut. 

Läs fler artiklar om bostadsköp

Till salu-skylt utanför lägenhetshus

Inför försäljning

 7 viktiga steg att ha koll på för att försäljningen ska gå så smidigt som möjligt.
 - Handelsbanken.se

Ska ni flytta ihop?

Tips och råd som är bra att ha koll på inför att ni ska flytta ihop. 
Handelsbanken.se

Köpa bostadsrätt

Tänk på det här innan du köper lägenhet. Få tips, råd och en checklista.