Kontantinsats − hur fungerar det?

Kontantinsats är något du behöver betala när du köper bostad. Ta reda på hur kontantinsatsen funkar, se räkneexempel och få tips på hur du kan spara till insatsen.

Hur stor måste kontantinsatsen vara?

När du ska köpa bostad får du låna upp till 85 % av bostadens värde från banken. Resterande 15 % måste du betala själv och detta kallas kontantinsats. Du behöver betala kontantinsats för alla bostäder, oavsett om det är bostadsrätt, fritidshus eller villa. Detta regleras i bolånetaket som infördes av Finansinspektionen 2010. 

Kontantinsatsen kommer oftast från sparade pengar eller genom en vinst från en bostadsförsäljning. Men det kan också komma från ett arv eller en gåva.

Räkneexempel kontantinsats:

Bostadens pris är 1,5 miljoner kr = 225 000 kr i kontantinsats.

Bostadens pris är 3,5 miljoner kr = 525 000 kr i kontantinsats.

Hur sparar man ihop till kontantinsatsen? Fem tips! 

Att spara till kontantinsats kan kännas utmanande. Men det finns saker du kan göra för att spara mer effektivt. Här kommer fem tips.

1. Räkna på kontantinsatsen
Börja med att räkna ut hur stor kontantinsats du behöver till det boende du vill köpa. Till exempel, om du köper en bostadsrätt som kostar 1,5 miljoner kronor behöver du betala 225 000 kronor i kontantinsats.

2. Gör en budget
När du har räknat ut vilken summa du kommer behöva betala för kontantinsatsen är det dags att göra en budget. Börja med att identifiera alla dina utgifter och se till att du har tillräckligt med inkomster för att täcka dem. Då kan du också se var det är möjligt att minska dina utgifter och på så sätt spara pengar.

3. Sätt upp ett sparmål
Sätt upp ett sparmål dedikerat till kontantinsatsen. Ett tydligt sparmål ökar ditt fokus och minskar risken för impulsköp och onödiga utgifter. 

4. Automatisera sparandet
Starta ett månadssparande med automatisk överföring varje månad. Fundera på vilken sparform du vill ha. Om du ska spara under en kortare period på cirka 1 till 2 år kan det vara klokt att spara med låg risk på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Ska du spara under en längre tid – cirka 3 år och uppåt – kan fonder och aktier vara ett alternativ. Då har du nämligen möjlighet till högre avkastning. Men då är också risken högre. 

5. Håll ut!
Att spara till kontantinsatsen kan komma att kännas kämpigt ibland. Men ha fokus på målet och håll dig till din sparplan. Det kommer känns värt det när du står där med nycklarna i handen till din alldeles egna bostad.

Kan man låna till kontantinsatsen? 

Kontantinsatsen är 15 procent av bostadens värde. Du behöver ha sparat ihop pengarna till kontantinsatsen innan bostadsköp. Pengarna till kontantinsatsen kan också komma från en vinst från en bostadsförsäljning, ett arv eller en gåva.

Vad är skillnaden mellan handpenning och kontantinsats?

Många tror att kontantinsats och handpenning är samma sak, men det stämmer inte riktigt.

Handpenning

En förskottsbetalning som du betalar i ett tidigt skede för att visa säljaren att du ska köpa bostaden. Oftast är handpenningen på 10 procent av slutpriset. 

Kontantinsats

Den delen av bostadens pris som du måste betala själv, där banken inte kan låna dig pengar. Kontantinsatsen är 15 procent av bostadens pris. 

Frågor och svar om kontantinsats

Handelsbanken.se

Starta ett sparmål till kontantinsatsen

Sätt sparmål till till din kontantinsats! Logga in och sätt upp sparmålet och se hur ditt sparande växer. 

Läs fler relaterade artiklar

Handelsbanken.se

Flytta hemifrån?

Få tips på hur du kan förbereda dig inför köpet av din första lägenhet.

new company analyzing data - Handelsbanken.se

Medlåntagare på bolån 

När behöver man en medlåntagare, vilka fördelar finns och vad behöver man tänka på? 

Handelsbanken.se

Köpa bostadsrätt? 

Att köpa bostadsrätt är en stor affär i livet. Läs våra tips inför köpet.