Två personer i en BRF-styrelse diskuterar räntorTvå personer i en BRF-styrelse diskuterar räntor

Hantera sjunkande räntor – tips för din BRF

Hur påverkas bostadsrättsföreningar när räntorna sjunker, och hur kan styrelser agera på en räntemarknad i förändring?

Hur påverkar räntesänkningar BRF:er?

När bostadsrättsföreningar nu ska lägga om sina lån väcker höstens senaste räntesänkningar många frågor. Hur ska man veta när det är läge att binda räntan? Och vågar man sig på en avgiftssänkning nu?   

Hur ska man tänka om BRF:ernas löptider på lånen?

– De flesta brf:er har haft en strategi med olika löptider på sina lån. Just nu är det många föreningar som kommer till oss och vill diskutera sina lån. Många väljer att binda sina lån för att få ner räntekostnaderna. Men en del vill fortsätta med rörlig ränta för att avvakta och se hur räntan utvecklar sig och senare ta ett beslut om att eventuellt binda en del. I en räntemarknad i förändring kan det vara klokt att ha en mix av både bunden och rörlig ränta. 

Är det dags att binda räntan nu?

– Om en förening har en stor del av sina lån rörligt tycker vi att det kan vara klokt att fundera över att binda en del på längre löptider. Det ger en bättre riskspridning och stabiliserar ränteutgifterna så att man undviker att behöva höja avgifterna plötsligt. Bankens ränteprognos tyder på att den rörliga räntan är på väg ned en tid framöver. Binder man redan nu kan man i vissa fall få den förväntade nedgången inprisad. För bundna lån med längre löptider är det vanligt att ta hänsyn till förväntade nedgångar i prissättningen. Fråga oss gärna.

Vanligaste frågan från BRF-kunder just nu?

– Den absolut vanligaste frågan just nu är, ”vilken ränta ska vi ta höjd för i vår budget för att kunna ta ett bra beslut gällande avgifter?” Vi resonerar gärna om det och välkomnar alla att höra av sig så vi kan titta på hur just deras situation ser ut och på aktuell ränteprognos. 

Tips kring hur man kan tänka runt avgiften?

– Jag slår ofta ett slag för schablonmässig avgiftshöjning, för trots lägre inflation så stiger priserna för drift och underhåll med 1-2 % per år. Överskottet kan användas för extra amortering. 

Hur ska bostadsrättsföreningar tänka kring extraamortering?

– Många föreningar har historiskt haft pengar över i kassan och valt att extraamortera i samband med att ett bundet lån villkorsändras. I nuläget kan det vara bra för bostadsrättsföreningar att göra en noggrann budget och fundera kring amorteringar och driftskostnader. Finns det ett överskott så kan det vara bra att ha det kvar som en buffert i kassan. Har man utöver det pengar som kommer behövas på kortare sikt, för till exempel en investering enligt underhållsplanen, så finns det även kontoplaceringar att göra på olika bindningstider till förmånlig ränta.

Tips från BRF-expert

Anders Gefvert, brf-rådgivare på Handelsbanken Haninge
Anders Gefvert, BRF-rådgivare, Handelsbanken Haninge

4 snabba tips för BRF:en

1. Ta tag i energifrågorna 

Få koll på föreningens energiförbrukning med hjälp av verktyget Energikollen. Ta också reda på vad som gäller för energideklaration Öppnas i nytt fönster. Hårdare direktiv, snudd på tvingande regler från EU, medför att fastigheterna måste energideklareras.

2. Se över BRF:ens likviditetsplanering

En budget utifrån sin underhållsplan är bra, men det är också viktigt att se över sin likviditetsplanering och få koll på om framtida intäkter kommer att täcka kostnaderna. Det är extra viktigt nu när många driftskostnader ökar. Ta gärna hjälp av en ekonomisk förvaltare för att göra en likviditetsplanering. Och lika viktigt är det att ha en dialog med sin bankkontakt och i god tid planera tillsammans inför kommande större investeringar där finansieringsbehov finns. 

3. Se över föreningens olika avtal

Gå igenom och se över föreningens avtal för till exempel snöröjning, städning, trädgårdsskötsel, försäkringar och andra tjänster. 

4. Årlig genomgång med bankkontakt

Er BRF-rådgivare på Handelsbanken kan bidra med våra ränteprognoser som hjälp vid räntebindning, budgetering och likviditetsplanering. Det är bra att ha en årlig genomgång med sin bankkontakt för att få till en strategi gällande finansieringen i god tid och få råd kring fördelningen av lånens räntebindningstider. 

Vårt erbjudande för bostadsrättsföreningar

Grannar som umgås på sin gemensamma gård.

Du som sitter i en styrelse i en bostadsrättsförening är välkommen att kontakta oss för att diskutera just din förenings situation. Vi kan hjälpa er med:

  • Individuella finansieringslösningar 
  • Rådgivning gällande planeringsstrategi kring räntor och amorteringar 
  • Rådgivning gällande överskottsplaceringar med attraktiva räntor

Du kanske också är intresserad av

Färgglada flerfamiljshus kantar en gata.

Därför är en underhållsplan bra

En underhållsplan ger bostadsrättsföreningen en överblick över när renoveringar ska göras och vad de kommer att kosta. Läs våra tips!

Ett nyproducerat villaområde.

Viktiga nyckeltal för BRF:er 

Nya lagkrav gör att sju nyckeltal numer är obligatoriska i en bostadsrättsförenings årsredovisning. Syftet? Det ska bli enklare att granska ekonomin.

Medlemmar i en BRF diskuterar avtal.

Spara pengar åt din BRF

Genom att ta kontroll över föreningens avtal kan ni kapa kostnader. Ett systematiskt arbete gör det enklare att genomföra detta, och lättare att prioritera var man ska börja.