Boy looking out of car  - Handelsbanken.se

Veckopengs­hjälpen

Första steget är veckopeng

Vecko- eller månadspeng är ett första steg som kan hjälpa barnen att ta ekonomiskt ansvar och förstå pengars värde. Men hur mycket är rimligt att ge? Med vår Veckopengshjälp får du en rekommendation på belopp baserat på barnets ålder.  

Ålder
0

Styr upp veckopengen

Första steget är att öppna ett konto åt barnet. Sätt sedan in pengar på kontot varje vecka eller månad.

Ikon hand som håller i ett hjärta - omtanke

Fem tips för veckopengen

  1. Uppmuntra barnet till att spara hela eller en del av veckopengen och belöna barnet när sparmålet är uppnått. Värt att tänka på är att börja med kortare sparmål för att sedan öka på. 
  2. Bestäm tillsammans vad veckopengen ska räcka till. Ska barnet få möjlighet att tjäna extra pengar genom att hjälpa till hemma med till exempel matlagning eller städning? 
  3. Låt barnen göra misstag. Vill ditt barn köpa en meningslös leksak som går sönder efter en vecka? Låt ditt barn bestämma. Det är en del i att lära sig hantera pengar. 
  4. Försök att hålla dig till att bara ge vecko- eller månadspeng. Tar pengarna slut så är det för att barnet valt att använda dem till något. Att lära sig konsekvensen av att pengar tar slut är en viktig lärdom för framtiden. 
  5. För att hålla intresset uppe kan nästa steg vara att skaffa ett bankkort till barnet. Utmana dig själv med att sätta en lägsta ålder, de förstår mer i allt yngre åldrar. Har barnet redan ett bankkort? Då kanske nästa steg är att lära barnet att investera sin veckopeng?

Prata om pengar med barn

Börja tidigt att lära barnen om vardagsekonomi. Ett första steg kan vara veckopengen eller månadspengen där barnet får lära sig hantera sina egna pengar. Men att även prata om familjen ekonomi och om vad olika saker kostar är nyttigt och lärorikt. 

Se våra tips på bra samtalsämnen att ta upp med barn.

- Handelsbanken.se

Läs också

girls walking and watching mobile - Handelsbanken.se

Låt barnen få koll

När barn ska lära sig om ekonomi, ta hand om sin vecko- eller månadspeng, göra egna köp, swisha och spara kan det vara bra att vara bankkund för att få tillgång till tjänster som underlättar. 

Digitala tjänster för barn