Valutaväxlingspåslag - Beräkna växlingsavgift
Frågor och svar
-
Europeiska centralbanken (ECB) är en centralbank för de medlemsländer i eurozonen som har euro som valuta. ECB har bland annat ansvar för prisstabilitet och säkra eurons värde tillsammans med de nationella centralbankerna inom eurozonen.
ECB publicerar en gång per dag referensväxelkurser för EES-valutor. Kurserna används inte för transaktioner utan publiceras endast som en referensväxelkurs att hjälpa dig som kund att jämföra valutaväxlingsavgifter.
-
Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) omfattar alla länder inom Europeiska unionen (EU) samt Island, Lichtenstein och Norge.
Samlingsbegreppet EES-valuta omfattar euro (EUR) och andra nationella valutor i EES-länder. Följande valutor är EES-valutor:
- Euro (EUR)
- Forint (HUF), Ungern
- Franc (CHF), Liechtenstein
- Leu (RON), Rumänien
- Leva (BNG), Bulgarien
- Koruna (CZK), Tjeckien
- Krona (DDK), Danmark
- Krona (ISK), Island
- Krona (NOK), Norge
- Krona (SEK), Sverige
- Kuna (HRK), Kroatien
- Zloty (PLN), Polen
-
Anledningen är en ny EU-förordning om gränsöverskridande betalningar. Syftet med den är att göra det enklare för dig som kund att jämföra det totala valutaväxlingspåslaget när du gjort kortköp eller kontantuttag i en annan EES-valuta än svenska kronor. Du jämför i förhållande till ECB:s referensväxelkurs. Referenspåslaget varierar beroende på ECB:s aktuella växelkurser.
-
Enligt en ny EU-förordning är banken skyldig att skicka ett elektroniskt meddelande till dig när du gjort kortköp eller kontantuttag i en annan EES-valuta än svenska kronor.
-
Push-notiser skickas för köp eller uttag som du gjort i en annan EES-valuta än svenska kronor. Oavsett var i världen köpet skett.
-
Du som kund kan alltid välja att slå på eller stänga av av push-notiser från banken. Det gör du under inställningar i din mobil eller surfplatta. Tänk bara på att om du stänger av funktionen för push-notiser kan du missa viktig information från banken.
-
Bankens påslag är liksom tidigare 1,65 procent på samtliga privata kort. Referenspåslaget kan däremot gå upp eller ner beroende på ECB:s aktuella växelkurser.
-
Vid köp i utlandet i annan valuta kan du bli erbjuden att betala ditt köp i svenska kronor. Då kan det vara värt att jämföra det beloppet mot bankens belopp och avgifter.