1. Privat
  2. /
  3. Fyra tips för skatteåterbäringen

Fyra tips för skatteåterbäringen

Om du inte redan har gjort en plan för hur du ska använda pengarna kommer här lite tips på hur du kan tänka.
Glad kvinna som sitter framför datorn

Spara, betala av på lånen, investera eller konsumera?

Spara - fyll på din buffert

Att spara till en buffert är aldrig fel. De pengarna kan komma väl till användning snart. Bufferten behövs inte bara för eventuella skräckscenarion utan det kan också dyka upp roliga saker som du vill göra men inte har pengar till om du saknar en buffert. Eller varför inte spara till en "bobuffert" för reparationer och underhåll av ditt hem? 

Ikon hand som håller valuta

Betala av lån

Ett extra tillskott i kassan kan ge ett bra tillfälle att betala av dyra smålån och krediter. Har du fler lån så börja med det som har högst ränta. På det sättet minskar du din månadskostnad så att du får mer pengar över till annat. Har du ett bolån med hög belåningsgrad så kanske du ska fundera på att göra en extraamortering för att sänka din boendekostnad.

4 pengapåsar

Investera - spara på lång sikt 

Om du har en buffert på plats och inga smålån eller krediter att betala av så kan det vara ett bra tillfälle att skjuta till extrapengarna till ditt långsiktiga sparande. Vill du inte investera allt på en gång så kan du ju passa på att öka på ditt månadssparande i ett par månader. Vilken sparform du ska välja beror på hur just ditt behov ser ut.

Tips! I vår app hittar du Sparguiden där du enkelt kan komma igång med ett fondsparande. Ladda ner från App Store eller Google Play.

App storeÖppnas i nytt fönster 

Google PlayÖppnas i nytt fönster 

Unna dig något du längtat efter

Om du har en sund ekonomi med buffert, långsiktigt sparande och pensionssparande på plats så unna dig att göra något roligt för pengarna. Kanske kan de bli ett extra tillskott till semesterkassan? Det ger ju ingen vinst i pengar men du investerar i din livskvalitet. 


Har du koll på deklaration?

Vet du vilka sätt du kan deklarera på och vilka viktiga datum som du måste ha koll på? Här hittar du det mesta som gäller deklaration. 

Par som sitter och planerar framför dator