watching the sunset from the rocks Handelsbanken.se

Åtta sätt att skydda din ekonomi vid inflation

Är du rustad för inflationen?

Priserna på el, drivmedel, mat med mera har ökat kraftigt. Samtidigt stiger räntorna på bolån. Vad kan du göra för att ha kontroll? Här är några tips på hur du kan skydda din privatekonomi.

1. Se över räntan på bolånen

Många har "rörliga" boräntor och det gör ju att räntekostnaderna följer med när Riksbanken höjer räntan. Vill du ha mer stabila boendekostnader är det bättre att binda åtminstone en del av bolånen på lite längre tid. Fördela gärna räntebindningen på lite olika löptider, så sätts inte alla lånen om samtidigt. 

2. Amortera lagom

Att amortera även om man inte måste kan vara bra. Det ger lägre boendekostnad och en lägre skuldsättning, vilket kan ge lite extra trygghet nu när bostadspriserna börjat falla. Det blir också lättare att flytta till en dyrare bostad eller att låna till en renovering i framtiden. Men efter skatteavdrag och inflation är räntan negativ, det vill säga du "får betalt" för att låna. Så att amortera på bolånet är ingen bra långsiktig investering. På lång sikt ger förmodligen placeringar i aktier högre avkastning. 

3. Undvik onödigt räntesparande

Senaste åren har räntesparande på bankkonto och i räntefonder gett låg avkastning. Nu är räntorna högre, men avkastningen är faktiskt lägre, om man tänker på vad som blir kvar efter inflation. Den som äger obligationsfonder (även kallade "långa" räntefonder) riskerar dessutom att fonden tappar i värde när räntorna stiger. Men sparar du till en buffert eller inte vill ta så mycket risk − då är det ändå lämpligt med räntesparande. Vi har flera alternativ som ger högre ränta än vanliga sparkonton, titta gärna på dem. Sparar du på längre sikt och vill ta mer risk, då passar aktier och aktiefonder ofta bättre. 

4. Spara mer

Det är lätt att tänka att man ska spara mindre när inflationen är hög och gröper ur sparandet. Och det är sant att sparandet blir mindre förmånligt, men det blir ännu viktigare. För att få ihop till en högre pension eller en ny bil måste du spara mer, inte mindre när inflationen är hög. Dessutom är det viktigare än någonsin att ha en rejäl buffert när energipriserna och räntorna stiger. 


Möt inflationen med en ny livsstil?

5. Ta en klickpaus

Det är bekvämt att shoppa från soffan och då är det lätt hänt att det blir onödiga köp och kanske inte alltid de billigaste köpen. Se om du kan använda surfandet till annat. Och låt de köp du gör vara medvetna och genomtänkta. 

6. Gör det själv

Vi köper allt fler tjänster nu de senaste åren. Vi får pizzan hemkörd, tar hjälp med monteringen av IKEA-möblerna, får skräpet hämtat istället för att själv åka till återvinningen. Det är jättebekvämt förstås, men det kostar. Engagera familjen och gör saker själv. Montera, återvinn och laga mat. 

7. Se över dina abonnemang

De senaste åren har vi skaffat allt fler abonnemang. Vi strömmar TV-tjänster, lyssnar på poddar, musik och ljudböcker. Vi tränar, vi har olika IT-tjänster, vi prenumererar till och med på glasögon, middagsmat, hundmat, cappucinos och hälsokost. Många har premiumtjänster på tidningar som aldrig läses. Se över dina abonnemang genom att gå igenom alla kontobetalningar och kortutgifter du haft under en månad. Chansen är stor att du blir överraskad. 

8. Skala ner

Just nu är det oroligt i ekonomin, men många svenskar har faktiskt fått det bättre ställt de senaste åren. Vi har flyttat in i större bostäder, renoverat, köpt dyrare bilar och rest utomlands när vi kunnat. Kanske ger allt detta lycka, men det kan också vara värt att prova att behålla bilen ett par år till, ta en renoveringspaus och fortsätta hemestra. 

Så här kan vi hjälpa dig

Rätt ränta för dig

Funderar du över hur du ska tänka om boräntor? Låt oss guida dig till kloka beslut. 

Välj rätt ränta

Börja spara idag

Spara är alltid en god idé. På vilket sätt vill du spara? Kolla in våra snabba tips. 

Kom igång att spara

Fråga oss 

Ibland är det skönt att prata med någon. Hör av dig till oss om behöver råd och stöd. 

Prata med oss

Frågor och svar