1. Se över räntan på bolånen
Många har "rörliga" boräntor och det gör ju att räntekostnaderna följer med när Riksbanken höjer räntan. Vill du ha mer stabila boendekostnader är det bättre att binda åtminstone en del av bolånen på lite längre tid. Fördela gärna räntebindningen på lite olika löptider, så sätts inte alla lånen om samtidigt.
2. Amortera lagom
Att amortera även om man inte måste kan vara bra. Det ger lägre boendekostnad och en lägre skuldsättning. Det blir lättare att flytta till en dyrare bostad. Men efter skatteavdrag och inflation är räntan negativ, det vill säga du "får betalt" för att låna. Så att amortera på bolånet är ingen bra investering. Dessutom minskar det reala värdet av bolånet, även om du inte amorterar, på grund av inflationen. På lång sikt ger förmodligen placeringar i aktier högre avkastning.
3. Undvik onödigt räntesparande
Senaste åren har räntesparande på bankkonto och i räntefonder gett låg avkastning. Nu är den ännu lägre, om man tänker avkastning efter inflation. Den som äger obligationsfonder (även kallade "långa" räntefonder) riskerar dessutom att fonden tappar i värde när räntorna stiger. Sparar du på kort sikt till en buffert, en resa, en bil eller dyrare bostad, eller inte vill ta så mycket risk - då är det ändå lämpligt med räntesparande. Sparar du på längre sikt eller vill ta mer risk, då passar aktier och aktiefonder ofta bättre.
4. Spara mer
Det är lätt att tänka att man ska spara mindre när inflationen är hög och gröper ur sparandet. Och det är sant att sparandet blir mindre förmånligt, men det blir ännu viktigare. För att få ihop till en högre pension eller en ny bil måste du spara mer, inte mindre när inflationen är hög.