1. Skydda din privatekonomi

Åtta sätt att skydda din ekonomi vid inflation

Blir du orolig när priserna stiger? Du är inte ensam. Vår expert ger tips och råd om hur du skyddar dina pengar när det blir inflation.

Är du rustad för inflationen?

Här är några tips på hur du kan skydda din privatekonomi nu när det sker snabba prisökningar. Den senaste tiden har priserna på el, drivmedel, mat med mera ökat kraftigt. Räntorna på bolån har också börjat stiga. Vad kan du göra för att ha kontroll?

1. Se över räntan på bolånen

Många har "rörliga" boräntor och det gör ju att räntekostnaderna följer med när Riksbanken höjer räntan. Vill du ha mer stabila boendekostnader är det bättre att binda åtminstone en del av bolånen på lite längre tid. Fördela gärna räntebindningen på lite olika löptider, så sätts inte alla lånen om samtidigt. 

2. Amortera lagom

Att amortera även om man inte måste kan vara bra. Det ger lägre boendekostnad och en lägre skuldsättning. Det blir lättare att flytta till en dyrare bostad. Men efter skatteavdrag och inflation är räntan negativ, det vill säga du "får betalt" för att låna. Så att amortera på bolånet är ingen bra investering. Dessutom minskar det reala värdet av bolånet, även om du inte amorterar, på grund av inflationen. På lång sikt ger förmodligen placeringar i aktier högre avkastning. 

3. Undvik onödigt räntesparande

Senaste åren har räntesparande på bankkonto och i räntefonder gett låg avkastning. Nu är den ännu lägre, om man tänker avkastning efter inflation. Den som äger obligationsfonder (även kallade "långa" räntefonder) riskerar dessutom att fonden tappar i värde när räntorna stiger. Sparar du på kort sikt till en buffert, en resa, en bil eller dyrare bostad, eller inte vill ta så mycket risk - då är det ändå lämpligt med räntesparande. Sparar du på längre sikt eller vill ta mer risk, då passar aktier och aktiefonder ofta bättre. 

4. Spara mer

Det är lätt att tänka att man ska spara mindre när inflationen är hög och gröper ur sparandet. Och det är sant att sparandet blir mindre förmånligt, men det blir ännu viktigare. För att få ihop till en högre pension eller en ny bil måste du spara mer, inte mindre när inflationen är hög. 

"Skydda din privatekonomi, det finns flera saker du kan göra."

Mats Nyman, placeringsstrateg i Handelsbanken

Ta kontrollen över din privatekonomi

Istället för att oroa dig, se vad du kan göra själv och känn att du har koll.
en tjej drar ut en låda i ett kök

5. Ta en klickpaus

Det är bekvämt att shoppa från soffan och då är det lätt hänt att det blir onödiga köp och kanske inte alltid de billigaste köpen. Se om du kan använda surfandet till annat. Och låt de köp du gör vara medvetna och genomtänkta. 

6. Gör det själv

Vi köper allt fler tjänster nu de senaste åren. Vi får pizzan hemkörd, tar hjälp med monteringen av IKEA-möblerna, får skräpet hämtat istället för att själv åka till återvinningen. Det är jättebekvämt förstås, men det kostar. Engagera familjen och gör saker själv. Montera, återvinn och laga mat. 

7. Skala ner

Många svenskar har fått det bättre ställt de senaste åren. Vi har flyttat in i större bostäder, renoverat, köpt dyrare bilar och rest utomlands när vi kunnat. Kanske ger allt detta lycka, men det kan också vara värt att prova att behålla bilen ett par år till, ta en renoveringspaus och fortsätta hemestra. 

8. Förhandla upp lönen

Det är brist på arbetskraft i många branscher i Sverige. Det var länge sedan förutsättningarna för att förhandla upp lönen var lika bra. Säger chefen nej, då finns det många andra jobb. Och kan du tänka dig att flytta till tillväxtorterna i Norrland, då kanske du kan få både högre lön och lägre levnadskostnader. 

Så här kan vi hjälpa dig

Rätt ränta för dig

Funderar du över hur du ska tänka om räntor? Låt oss guida dig till kloka beslut. 

Välj rätt ränta

Börja spara idag

Spara är alltid en god idé. Det fungerar i alla tider, men sparformen kan förstås variera. Kolla in våra snabba tips. 

Kom igång att spara

Fråga oss 

Ibland är det skönt att prata med någon. Hör av dig till oss om behöver råd och stöd. 

Prata med oss