1. Privat
  2. /
  3. Spara
  4. /
  5. Börja spara
  6. /
  7. Spara till buffert

Spara till buffert

Med ett buffertsparande är du lite bättre förberedd på större utgifter eller en förändrad inkomst.
Man och kvinna tittar konsentrerat på en datorskärm.

Har du råd att bli sjuk eller om bilen måste repareras?

Har du tillräckligt mycket på sparkontot för att klara dig ekonomiskt när bilen går sönder eller om du blir sjuk en längre tid? En bra grundregel är att ha två månadslöner på ett sparkonto. Om du äger ditt boende bör du även ha pengar så att du har råd om till exempel frysen går sönder eller om du måste göra större reparationer. 

nummer 1

Börja med en till två månadslöner

En bra början är att spara så att du har en till två månadslöner efter skatt i buffert. Det ska täcka större utgifter som är svåra att förutsäga, som till exempel ett verkstadsbesök med bilen, lagning av en tand eller en ny tvättmaskin. 
nummer 2

En bobuffert om du äger ditt boende

Om du äger ditt boende kan det dessutom vara bra med en ”bo-buffert” för reparationer och underhåll. För hus är ett bra riktmärke att spara 10 kronor per kvadratmeter i månaden. För bostadsrätt är motsvarande 5 kronor per kvadratmeter.


Välj ett sparande med låg risk där pengarna finns tillgängliga


Kaj Kärki berättar om buffertsparande. Speltid: 6:37min

Bufferten inte bara till tråkiga saker

Eftersom du ska ha tillgång till din buffert när som helst och dessutom veta att du får behålla det insatta kapitalet så passar ett sparkonto för de allra flesta.

— Bufferten behövs inte bara för eventuella skräckscenarion utan det kan också dyka upp roliga saker som du vill göra men inte har pengar till om du saknar en buffert, säger Kaj Kärki, placeringsexpert på Handelsbanken. Oavsett vilket handlar det om att du ska sova gott om natten för att du vet att om något dyker upp så kan du lösa det.

Spara i fonder

Fonder kan vara ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande. Du kan spara i fonder med lägre eller högre risk.
Spara i fonder