Handelsbanken.seHandelsbanken.se

Spara till buffert − så stor buffert behöver du

En buffert bidrar till din ekonomiska trygghet. Se bufferten som en livlina du kan använda när livet bjuder på överraskningar.

En ekonomisk buffert mot livets utmaningar

Ekonomisk trygghet är målet

Om du inte har en buffert än, då är det dags att börja spara till en. Med ett sparat kapital slipper du låna pengar eller köpa på avbetalning när något händer som gör att du får en oväntad utgift. Kanske är det bilen, eller tvättmaskinen eller en tand som går sönder. Saker kan hända hela tiden, och det gäller att vara rustad. 

När du har ett sparat kapital och en buffert måste det vara lätt att komma åt den. Du kan behöva använda pengarna med kort varsel om något oförutsett händer. Det är också viktigt att värdet på dina buffertpengar inte svänger och riskerar att tillfälligt minska. Därför kan det vara klokt att spara till en buffert på ett sparkonto utan risk. Det är många som väljer att göra så.   

Du kan komma igång snabbt och enkelt genom att logga in och starta en så kallad stående överföring som dras direkt när lönen kommer. Då missar du aldrig sparandet.

Hur stor buffert ska man ha?

Många undrar hur stort sparkapital man ska ha för att det ska vara en buffert. Naturligtvis är varje sparad krona bättre än ingen sparad krona alls, men att ha en buffert stor som två månadslöner efter skatt, är en vanlig tumregel. Du kan använda vår sparkalkyl för att räkna på hur lång tid det tar att spara ihop ett bra belopp.

Fördelar med en buffert

Egentligen är det ganska självklart, men det kan ändå vara bra att påminnas ibland om fördelarna med en buffert:

 Här är några exempel:

  • Trygghet − du vet att du kan hantera oväntade utgifter.
  • Minskar ekonomisk stress − du behöver inte oroa dig.
  • Ger oberoende och frihet −  du har kontroll över din ekonomi.
  • Skyddar din ekonomi − du behöver inte använda pengar som du sparar på längre sikt (till exempel i en ISK) till plötsliga oväntade utgifter. 

Prioritera och gör medvetna val

Att spara går ut på att göra medvetna prioriteringar. När du har satt ett sparmål och formulerat vad du faktiskt sparar till, då blir den prioriteringen lättare att göra i vardagen. Ska du välja finkaffe varje dag eller bara en gång i veckan, och istället spara mellanskillnaden till bufferten? Ja, du kan säkert hitta dina egna exempel på prioriteringar och val som går att finslipa. 

Nu kan du enkelt sätta upp dina sparmål i internetbanken. Sparmålen kan du koppla till dina sparkonton och andra sparprodukter. Här kan du logga in och skapa sparmål Öppnas i nytt fönster direkt.

  • Bara bestäm dig för att börja. Skapa mer sparutrymme genom att se över dina utgifter. 
  • Starta en stående överföring så att du direkt när lönen kommer, automatiskt för över 10 % till ett sparkonto. 
  • Håll i och håll ut tills du sparat ihop minst två månadslöner efter skatt.

Snabba tumregler för sparande

Att spara minst 5 procent av din lön efter skatt, gärna 10 procent är ett bra riktmärke. Men det händer också saker i livet som innebär att du kan behöva justera ambitionerna och takten i ditt sparande. Ta hjälp av våra enkla tumregler för att planera och komma igång med ditt sparande.
  • Spara minst 5 procent om du kan
  • Börja med att spara till en buffert
  • Att bospara kan vara bra om du äger eller sparar till ett eget boende
  • När du är nöjd med din buffert, börja spara till din framtida
  • Har du barn?  - Lägg undan en del av barnbidraget

Frågor och svar

Månadsspara till en buffert

Handelsbanken.se

Det är viktigt att värdet på dina buffertpengar inte svänger. Därför kan det vara en god idé att spara till en buffert på ett sparkonto utan risk. Logga in och starta en stående överföring som dras direkt när lönen kommer.

Mer att läsa om sparande och ekonomi

Pappa och dotter på en campingplats

Alla behöver vi spartips ibland

Ett sparat kapital ger alltid glädje sägs det. Men hur gör du det bäst? 

Ett par ser över sin ekonomi tillsammans.

Spara eller amortera på lånet? 

Är en extraamortering en bra placering? Hur kan man tänka när det gäller bolån och sparande, nu när räntorna är som de är? 

Två personer som jobbar på restaurang tittar ut genom en dörr

Ta kontroll över din pension

Vad kan din tjänstepension göra för skillnad? Låt experten reda ut hur det fungerar.