Marknadskommentar

Våra experter om börsen och om börsutvecklingen
man med laptop i soffa

Följ händelseutvecklingen

Följ marknaderna i vår marknadsinformation. Här hittar du alltid aktuella kommentarer och analyser. Som inloggad depå- eller ISK-kund har du tillgång till realtidsinformation.


Frågor och svar om börsoron

Efter en stark utveckling på Stockholmsbörsen i sommar är pessimismen tillbaka och det breda indexet befinner sig nu i närheten av årslägsta från mitten av juni. Huvudanledningen är den kraftigt stigande inflationen som i sin tur har fått centralbanker världen över att höja sina styrräntor i en sällan skådad takt. I Europa är oron över tillgången till energi också en viktig faktor. Mikael Forssén, placeringsexpert, svarar på viktiga frågor.

 


Börsoron - hur kan man tänka runt sitt sparande?

Stockholmsbörsen har efter ett avkastningsmässigt starkt 2021 fallit kraftigt hittills i år. Mikael Forssén, Chef Förmögenhetserbjudanden delar med sig av några tips om hur du kan tänka kring placeringar, placeringsstrategi och risk oavsett stämningsläge på börsen.

Hur kan man agera?

Vi brukar lyfta fram tre tumregler för sparande: 

  1. Tänk långsiktigt. Att spara i aktier över tid är mindre riskfyllt än man kan tro. Den som sparat i 10 år eller mer de senaste hundra åren har i princip alltid fått en positiv avkastning oavsett vilken sparperiod vi tittar på.
  2. Välj en risknivå som passar dig och sprid riskerna. Ta reda på vilken risknivå som du är bekväm med och håll fast vid den i såväl upp- som nedgångar. Fördela sparandet mellan olika marknader och typer av placeringar. En god riskspridning kommer aldrig att skydda dig helt mot nedgångar, men däremot minska risken för att du utsätts för ett kraftigt fall som blir svårt eller tar lång tid att ta tillbaka.
  3. Månadsspara och försök undvika att ta pauser från detta. Det är lätt att göra misstaget att sluta spara därför att du tycker att börsen har stigit (eller fallit) för mycket. Erfarenheten visar att den typen av beslut ofta blir felaktiga. Det enklaste sättet att månadsspara är genom att sätta upp en stående överföring. Då glömmer du aldrig att spara.

Följ händelseutvecklingen

Följ marknaderna i vår marknadsinformation. Här hittar du aktuella kommentarer och analyser om händelseutvecklingen på marknaderna. Som inloggad har du alltid tillgång till realtid.

Hur påverkas mitt sparande?

 

Tidningen Fokus Placeringar

Fokus Placeringar

För dig som vill vara aktiv i ditt sparande och få tips och inspiration.

Prenumerera på Fokus Placeringar