Marknadskommentar

Våra experter om börsen och om börsutvecklingen
man med laptop i soffa

Följ händelseutvecklingen

Följ marknaderna i vår marknadsinformation. Här hittar du alltid aktuella kommentarer och analyser. Som inloggad depå- eller ISK-kund har du tillgång till realtidsinformation.


Frågor och svar om börsoron

Stockholmsbörsen har backat kraftigt den senaste tiden och det breda indexet har nu tappat närmare 30 procent hittills i år. Huvudanledningen får nog sägas vara de väldigt kraftigt stigande inflationssiffrorna som i sin har drivit upp marknadsräntorna och fått centralbanker världen över att höja sina styrräntor i en sällan skådad takt. Mikael Forssén, placeringsexpert, svarar på viktiga frågor.

 


Börsoron - hur kan man tänka runt sitt sparande?

Stockholmsbörsen har efter ett avkastningsmässigt fantastiskt 2021 inlett det nya med rejält fallande kurser. ​Mikael Forssén, Chef Förmögenhetserbjudanden, och Johan Guggi, Allokeringschef, delar med sig av några tips om hur man kan tänka kring placeringar, placeringsstrategi och risk oavsett stämningsläge på börsen.

Hur kan man agera?

Vi brukar lyfta fram tre tumregler för sparande: 

  1. Tänk långsiktigt. Att spara i aktier över tid är mindre riskfyllt än man kan tro. Den som sparat i 10 år eller mer de senaste hundra åren har i princip alltid fått en positiv avkastning oavsett vilken sparperiod vi tittar på.
  2. Välj en risknivå som passar dig och sprid riskerna. Ta reda på vilken risknivå som du är bekväm med och håll fast vid den i såväl upp- som nedgångar. Fördela sparandet mellan olika marknader och typer av placeringar. En god riskspridning kommer aldrig att skydda dig helt mot nedgångar, men däremot minska risken för att du utsätts för ett kraftigt fall som blir svårt eller tar lång tid att ta tillbaka.
  3. Månadsspara och försök undvika att ta pauser från detta. Det är lätt att göra misstaget att sluta spara därför att man tycker att börsen har stigit (eller fallit) för mycket. Erfarenheten visar att den typen av beslut ofta blir felaktiga. Det enklaste sättet att månadsspara är genom att sätta upp en stående överföring. Då glömmer man aldrig att spara.

Följ händelseutvecklingen

Följ marknaderna i vår marknadsinformation. Här hittar du aktuella kommentarer och analyser om händelseutvecklingen på marknaderna. Som inloggad har du alltid tillgång till realtid.

Hur påverkas mitt sparande?

 

Fokus Placeringar

För dig som vill vara aktiv i ditt sparande och få tips och inspiration.

Prenumerera på Fokus Placeringar